logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nic nie wiem o elektrolizie ani o chemii, ale eksperymentuję

Chrusta 02 Gru 2010 22:07 2900 10
REKLAMA
  • #1 8817202
    Chrusta
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Przeprowadziłem dzisiaj elektrolizę wody.
    Do wody dodałem trochę soli. Woda zrobiła się zielona, a w butelce taka brązowa piana.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Jako elektrod użyłem jakichś blaszek, w butelce była minusowa, bo z plusowej nic się nie wydzielało. W butelce otrzymałem czysty tlen? Co to za brązowa piana? I taki zielony osad w wodzie? Pytam, bo jeszcze nigdy nie przeprowadzałem elektrolizy wody.

Moderowany przez jankolo:

Wyciąłem z tematu Elektroliza wody ...+wytwarzanie wodoru. Do autora: załóż sobie taki temat na forum dla eksperymentatorów którym w szkole uczyć się nie chciało i nie chce się nic poczytać

• REKLAMA
  • #2 8817287
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Chrusta napisał:
    Co to za brązowa piana? I taki zielony osad w wodzie?

Chrusta napisał:
    Jako elektrod użyłem jakichś blaszek

A co to za blaszki?
  • #3 8817530
    Chrusta
    Poziom 22  
    Stalowe jakieś, ocynkowane chyba, nie jestem pewien.
  • REKLAMA
  • #4 8817560
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    Chrusta napisał:
    Jako elektrod użyłem jakichś blaszek, w butelce była minusowa, bo z plusowej nic się nie wydzielało. W butelce otrzymałem czysty tlen? Co to za brązowa piana? I taki zielony osad w wodzie? Pytam, bo jeszcze nigdy nie przeprowadzałem elektrolizy wody.
    Bo najpierw robisz, potem pytasz, a potem (mam nadzieję) myślisz. Zielony osad to pewnie utleniona miedź. Brąz to pewnie utlenione blaszki, zależy z czego są. Na jednej elektrodzie wydziela się tlen, ale od razu reaguje z blaszkami i przewodami.
  • #5 8817669
    Chrusta
    Poziom 22  
    Na minusowej wydzielał się tlen (w butelce), a na plusowej nic. Może "kilka" bąbelków...
  • REKLAMA
  • #6 8817729
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Chrusta, czy masz jakiekolwiek pojęcie o chemii? Jeżeli masz, to powiem Ci, że nie robiłeś elektrolizy wody tylko elektrolizę roztworu chlorku sodu. Jeżeli nie masz, to.....
    Chrusta napisał:
    Na minusowej wydzielał się tlen

Skąd wiesz, że to był tlen?
    LED5W napisał:
    Zielony osad to pewnie utleniona miedź.

Ciekawy wniosek. Tlenki miedzi są dwa: jeden jest czerwony a drugi jest czarny. Odkryleś jeszcze jeden? Przy okazji: w jaki sposób podczas elektrolizy powstaje tlenek miedzi?
    LED5W napisał:
    Na jednej elektrodzie wydziela się tlen, ale od razu reaguje z blaszkami i przewodami.

Też bardzo ciekawy wniosek. Uzasadnisz go? Przedstawisz reakcje? Przy okazji: a na drugiej co się wydziela?
  • #7 8817807
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4196
    Na plusowej wydzielał się chlor, i od razu reagował z elektrodą rozpuszczając ją - brązowa piana pewnie
    powstała z żelaza (to jonu Fe+++, bo Fe++, o ile pamiętam, jest lekko zielonkawy, prawie bezbarwny);
    zielony kolor może dawać jon Cu++ (jak rozpuszcza się miedź), nie pamiętam, jaki kolor ma Ni++...

Na minusowej zwykle się wydziela sód, i reaguje z wodą dając wodorotlenek sodu i wodór, który pewnie
    się zbierał w butelce. Radziłbym ostrożnie się z nim obchodzić, a zwłaszcza nie wdychać, bo zmieszany
    z powietrzem daje mieszankę wybuchową i to o dużej sile wybuchu - wybuch może uszkodzić płuca!
  • #8 8818078
    Chrusta
    Poziom 22  
    Czyli za elektrody stosować zwykłe gwoździe?

Tak nawiasem. Próbowałem miedziować monety. Różnie to wychodziło. Raz się miedziowały, raz robiły się zielone, raz żadnego efektu... W końcu się pogubiłem - do minusa przyczepiać np. miedzianą blaszkę, a do plusa np. monetę? Jak przymocować monetę do przewodu (plusa)? Trochę się to wiąże z tematem, też wydziela się gaz (wodór?)...

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 8818137
    LED5W
    Poziom 34  
    jankolo napisał:
    LED5W napisał:
    Zielony osad to pewnie utleniona miedź.

Ciekawy wniosek. Tlenki miedzi są dwa: jeden jest czerwony a drugi jest czarny. Odkryleś jeszcze jeden? Przy okazji: w jaki sposób podczas elektrolizy powstaje tlenek miedzi?
    Racja, chyba pomieszało mi się z chlorkiem miedzi (II). Przepraszam za wprowadzanie w błąd.

jankolo napisał:
    LED5W napisał:
    Na jednej elektrodzie wydziela się tlen, ale od razu reaguje z blaszkami i przewodami.

Też bardzo ciekawy wniosek. Uzasadnisz go? Przedstawisz reakcje? Przy okazji: a na drugiej co się wydziela?
    To tak "na chłopski rozum" - mamy 2 takie same elektrody, na jednej "ma się" wydzielać wodór na drugiej tlen, więc skoro na jednej gaz się nie wydziela, za to pojawia się osad, a elektroda się "rozpuszcza", więc można podejrzewać, że reaguje z tlenem, który wydziela się jak wiadomo na dodatniej elektrodzie. Przedstawiam tylko swoje rozumowanie, nie twierdzę, że jest ono poprawne.
  • #10 8818225
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    LED5W napisał:
    Przedstawiam tylko swoje rozumowanie, nie twierdzę, że jest ono poprawne.

Chemia, w tym elektrochemia zalicza się do nauk ścisłych, a zjawisko elektrolizy roztworów chlorku sodu jest dość dobrze opisane, i nie ma tutaj miejsca na to, co nazwałeś "rozumowaniem". Napisałeś - bez obrazy - po prostu bzdury. Jeżeli przedstawiasz swoje rozumowanie i nie potrafisz go uzasadnić w oparciu o wiedzę i fakty, to jak to inaczej nazwać? Fantazją, dozwoloną swobodą twórczej wypowiedzi?
  • #11 8818520
    LED5W
    Poziom 34  
    Może usuń te wszystkie bzdury z tematu, żeby ludziom nie mieszać...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przeprowadził elektrolizę wody z dodatkiem soli, co spowodowało powstanie zielonego osadu i brązowej piany. Użył stalowych, ocynkowanych elektrod, co mogło wpłynąć na reakcje chemiczne. Odpowiedzi wskazują, że zielony osad może być wynikiem utlenienia miedzi, a brązowa piana może pochodzić z rozpuszczania elektrod. Na dodatniej elektrodzie wydzielał się tlen, a na ujemnej chlor, co może prowadzić do niebezpiecznych reakcji. Użytkownik zadał pytania dotyczące użycia innych materiałów jako elektrod oraz miedziowania monet, co również wywołało dyskusję na temat reakcji chemicznych i bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA