logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć kompilator C dla Commodore 64 do tworzenia plików wykonywalnych?

orient 04 Paź 2004 16:12 2585 17
  • #1 891631
    orient
    Poziom 2  
    Mam taki problem - szukam kompilatora C ktory stworzy mi pliki wykonywalne dzialajace na C64. czy ktos wie gdzie cos takiego znalezc?
    czy ktos wie gdzie szukac?
  • #2 892649
    wisiena
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witam !!!!!
    Obawiam się, że nie ma takiego kompilatora. C64 jest wypozażony w interpreter instrukcji Basic'a i to cały "kompilator", który w dodatku siedzi w środku.

(M.)
  • #4 892998
    wisiena
    Poziom 18  
    No witam !!!!
    Panowie to co jest na powyższej stronce to nie kompilatory na C64 tylko kompilatory C na procesor MOTOROLI 6510.
    Pozdrawiam (M.)
  • #5 903825
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    wisiena napisał:
    Panowie to co jest na powyższej stronce to nie kompilatory na C64 tylko kompilatory C na procesor MOTOROLI 6510.
    A jaki procesor jest w C64?
  • #6 904463
    wisiena
    Poziom 18  
    elektryk napisał:
    wisiena napisał:

A jaki procesor masz w pececie ????
  • #7 911777
    elektryk
    Poziom 42  
    wisiena napisał:
    elektryk napisał:
    wisiena napisał:
    Zgodny z IA-32, a co to ma do tematu?
  • #8 911815
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    CPU to nie wszystko sam kod w C jak i jego kompilacja musi brać pod uwagę i architekturę sprzętu.
    Amiga i Mac to 68000, 68030, 68040 zależnie od modelu a kompilatory są przeznaczone dla danej rodziny a nie rzadko i trzeba brać pod uwagę dany model i OS.
    O ile pamiętam to C64 nie miało kompilatora języka C.
    Był jakiś Pascal, Fortran, Forth i Asemblery
    Pozdrawiam
  • #9 911907
    wisiena
    Poziom 18  
    elektryk napisał:
    wisiena napisał:
    elektryk napisał:
    wisiena napisał:
    Zgodny z IA-32, a co to ma do tematu?

Witam !!!
    Chodzi mi dokładnie o to o czym napisał "zeberko". Nie możecie mówić o kompilatorze c na C64 tak samo jak o kompilatorze na procesor jaki w nim siedzi. Kompilator c na procesor z C64 oczywiście jest i to nie jeden.

Pozdrawiam (M.)
  • #10 912231
    zeberko
    Poziom 32  
    W pierwszych Comodach były chyba 6502 potem 6510
  • #11 926208
    elektryk
    Poziom 42  
    wisiena napisał:
    Chodzi mi dokładnie o to o czym napisał "zeberko". Nie możecie mówić o kompilatorze c na C64 tak samo jak o kompilatorze na procesor jaki w nim siedzi.
    Przecież pytani brzmi "kompilatora C ktory stworzy mi pliki wykonywalne dzialajace na C64", więc sugeruje od razu, że może to być kompilator skrośny.
  • #12 926231
    wisiena
    Poziom 18  
    elektryk napisał:
    wisiena napisał:
    Chodzi mi dokładnie o to o czym napisał "zeberko". Nie możecie mówić o kompilatorze c na C64 tak samo jak o kompilatorze na procesor jaki w nim siedzi.
    Przecież pytani brzmi "kompilatora C ktory stworzy mi pliki wykonywalne dzialajace na C64", więc sugeruje od razu, że może to być kompilator skrośny.

Commodore C64 nie ma systemu plików.

(M.)
  • #13 926718
    zeberko
    Poziom 32  
    C64 nie ale stacja dysków do niego a system Geos.
    Ale co do C na C64 to mając kontakt z Comodą jak i stacją do niej 1541 a potem z Amigą A500, A1200 nigdy się nie spotkałem z C na C64.
    Amiga to co innego. Może jakieś systemy dewloperskie (sory za 100% literówkę) ale i tak co najwyżej dotyczy to Amigi.
  • #14 960039
    citygd
    Poziom 12  
    Na Amigę jest bardzo dużo kompilatorów C, a nawet powstawały raczkujące systemy do wizualnego projektowania GUI. :D

A co do C64, to proponuję rozwiązanie aby sobie załatwić emulator tego komputera na PC i pod emulacją odpalić kompilator napisany dla kommodora.

Nie wiem osobiście, czy były jakieś bo moja przygoda z ośmioma bitami była związana z Atari, ale dla Atarynki było kilka kompilatorów C, Pascala, no i Basica. :)

Spróbujcie znaleźć coś na stronie:
    http://www.cc65.org/

Pozdrawiam.
  • #15 960135
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    Commodore 64 miał kiedyś taki kompilator :D
    Ale nazwy już nie pamiętam. Jednak o ile sobie przypominam był on zaszyty w kartridżu, dołaczanym do gniazda z tylu komputerka. Jesli potrafisz coś takiego dostać i zgrać go, to nic nie szkodzi, użyć go pod ... emulatorem C64.
    Bo jak rozumiem, chcesz skompilować cosik na potrzeby C64, kompilując na pececie?

W dzisiejszych czasach, to dość krecia robota ;-)

Jak znasz sie na UNIX-ie, to możesz spróbowac na FreeBSD, tam jest dobry kompilator C na bardzo wiele platform m.in. na C64 z różnych konfiguracjach (C64 Plus, C4, C128 itp.). No i chodzi na pececie :D
  • #16 960156
    citygd
    Poziom 12  
    Z własnego doświadczenia wiem, że emulacja Atarynki na Pececie jest praktycznie idealna. Chodzą nie tylko gdy, ale użytki, a nawet dema, w których wykożystanie procka jest znaczne. Kompilatorki też ruszają.
    Podejrzewam że z Komodą też nie będzie problemu, bo w sumie to proste komuterki (gorzej z emulacją Amisi). I aż mi się wierzyć nie chce, że na C64 nie ma żadnej dyskietkowej wersji kompilatora C. Tak mnie to zaintrygowało, że chyba poszukam :D
  • #17 960944
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    orient napisał:
    Mam taki problem - szukam kompilatora C ktory stworzy mi pliki wykonywalne dzialajace na C64. czy ktos wie gdzie cos takiego znalezc?
    czy ktos wie gdzie szukac?

Już znalazłeś :D

Plik CC.ZIP to kombajn kompilator C pełną mordą (nie wiedziałem, ze to cuś jeszcze mam).
    Plik DODATKI.ZIP to pomoce i inne pomocne narzędzia (m.in. manuale dla programistów C64).

PS. Chyba wyciągnę swoja zakurzoną Amisię ... gdzie jest mój Populous ... ;-)

PS.Ponieważ "elektroda" ma najwyraźniej problem z dołączaniem moich plików, owe pliki znajduja się pod:

http://amellcosta.webpark.pl/dodatki.zip
    http://bzidal.webpark.pl/cc.zip
  • #18 2227778
    Rafraf
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    smiesznie sie czyta posty niektorych z was , ktorzy zielonego pojecia o c64 nie maja :)

najlepszym kompilatorem C na rodzine procow 6502 jest CC65 -> www.cc65.org , jest on tworzony na wzor GCC.

co do CPU w c64 - stare modele maja 6510 , nowsze maja 8500 ale faktycznie roznia sie one tylko technologia produkcji(NMOS vs HMOS-II) a instrukcje maja identyczne jak MOS 6502

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła poszukiwania kompilatora języka C generującego pliki wykonywalne dla komputera Commodore 64. Wskazano, że C64 nie posiadał natywnego kompilatora C, a jedynie interpreter BASIC-a wbudowany w system. Procesor w C64 to głównie MOS 6510 (wariant 6502), co wymaga specyficznego podejścia do kompilacji. Wspomniano, że istnieją kompilatory C dla procesorów 6502/6510, jednak nie są one typowymi kompilatorami działającymi bezpośrednio na C64, lecz często są to kompilatory krzyżowe (cross-compilery) uruchamiane na PC. Najczęściej polecanym narzędziem jest CC65 – kompilator C dla rodziny procesorów 6502, rozwijany na wzór GCC, umożliwiający tworzenie programów działających na C64. Dodatkowo zasugerowano użycie emulatorów C64 na PC do testowania i uruchamiania skompilowanych programów. Wspomniano także o istnieniu dawnych kartridżowych kompilatorów C dla C64, jednak ich dostępność jest ograniczona. Podkreślono, że kompilacja musi uwzględniać architekturę sprzętową i systemową C64, która różni się od współczesnych komputerów PC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA