logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy długość kabla eSATA wpływa na działanie dysku Samsung HD103SJ?

KrisPier 03 Gru 2010 13:15 2613 2
REKLAMA
  • #1 8820195
    KrisPier
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Dysk 3,5" Samsung HD103SJ w obudowie Thermaltake Muse eSATA, kontroler w PC Sil 3112.
    Okablowanie:
    SATA - 30 cm - z płyty głównej do obudowy (zwykły cienki)
    eSATA - 100 cm - gruby izolowany kabel Copartner eSATA
    SATA - ok 15 cm - w obudowie ścieżka + kabel SATA
    Razem ok 145 cm

Witam, chciałbym spytać jakie są objawy podłączenia dysku zbyt długim kablem eSATA ? Jest to jedyna przyczyna jaka nasuwa mi się po oględzinach dysku. Sprawdziłem zasilanie oraz ścieżki w kablach wszystko wygląda w porządku.
    Dysk podłączony na standardowym 50cm SATA bezpośrednio do płyty na zasilaniu z obudowy przenośnej działa prawidłowo. Po podłączeniu po przez okablowanie opisane powyżej, jest różnie tj:
    1) przy włączonym dysku potem podłączenie kabla zmula system bądź nie wykrywa dysku
    2) Przy podłączonych kablach potem włączeniu dysku dysk nie startuje (krótkie uruchomienie potem cisza, ew nieprawidłowa praca kilkukrotny start) lub jak wyżej zamula system.

Długości okablowania są akurat pomiędzy standardami SATA (ok 100cm) a eSATA(ok 200cm), S.M.A.R.T. dysku OK. Aktualnie nie mam możliwości sprawdzenia na krótszym kablu eSATA
  • REKLAMA
  • #2 8820679
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Policz ilość złącz na drodze od płyty do dysku.
  • #3 8821685
    KrisPier
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    8----88----88----88----8

płyta - esata - obudowa dysku - kabelek w obudowie - dysk

wychodzi 5 sztuk - a to już trochę jest

Czy długość kabla eSATA wpływa na działanie dysku Samsung HD103SJ?
REKLAMA