logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Samsung HD103UJ - problem z przesyłaniem plików powyżej 1GB

madian 05 Kwi 2011 19:22 1798 11
REKLAMA
  • #1 9364255
    madian
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam problem z przesyłaniem danych powyżej 1GB. Przy przesyłaniu na w/w dysk lub z dysku do 1GB nie występują żadne problemy. Komputer widzi dysk,wydaje się ze wszystko jest OK. Jednak w momencie kiedy próbuje przesłać cięższe pliki, mnw. w połowie przesyłania wyskakuje komunikat " Nie można skopiować Thumbs : Nie można odnaleźć określonego pliku. Sprawdź, czy ścieżka i nazwa pliku są określone poprawnie" Jeśli podzielę dany plik na mniejsze części to przechodzi bez problemu, jednak jeśli chciałbym skopiować, np.film który wazy 1,3GB wyskakuje w/w komunikat i dysk zachowuje się tak jakby się zawiesił. Talerze obracają się i nie ma do niego dostępu, aż go nie wyłączę i włączę ponownie!!! Czy może ma ktoś na to jakaś diagnozę i jak usunąć ta wadę???
  • REKLAMA
  • #2 9364635
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    Jaki system? Jaki system plikow na omawianym dysku?
  • REKLAMA
  • #3 9365057
    madian
    Poziom 10  
    Windows XP, NTFS. Dysk w obudowie ,jako przenośny. Podłączony na USB2
  • #4 9365740
    kadopl
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Mialem podobny problem z dyskami w obudowie a konkretnie dyski sie wylaczaly czasem podczas kopiowania plikow. Mysle ze jest to wina obudowy i kontrolera dysku ktory sie w niej znajduje. Mozesz sprobowac pobawic sie prorgamem Real Total Copy ktorym mozna zmniejszyc predkosc kopiowania. Ale polecam zmienic obudowe zewn dysku.
    pozdro
    Wojtek
  • REKLAMA
  • #5 9410623
    madian
    Poziom 10  
    Zmieniałem obudowę. Niestety jest bez zmian. Dysk w trakcie kopiowania cięższych plików wiesza się. Dioda kontrolna świeci ciągłym światłem i nie ma dostępu do dysku . Trzeba go wyłączyć i włączyć ponownie, wówczas zaczyna działać. Dalej nie wiem jaka może być tego przyczyna?????
    Może ktoś podpowiedziałby mi w jaki sposób sprawdzić dysk, czy nie jest uszkodzony. Przy czym zaznaczam, ze sprawdzałem go korzystając z narzędzi TUNE UP i WINDOWS i po sprawdzeniu komunikat jest pozytywny!
  • #6 9410678
    kadopl
    Poziom 10  
    Skoro to nie obudowa to moze kabel, port usb, plyta glowna, windows ? probowales podlaczac go nie przez usb ? albo do innego komputera ? nie jestem jasnowidzem ale ja bym obstawial ze to nie wina dysku. ewentualnie wloz do tej samej obudowy inny dysk i sprawdz czy to sie powtarza ale nawet jakby sie okazalo ze nie to tez nie przesadza sprawy. moim zdaniem :)

a i przypomnialem sobie - moze to kwestia typu obudowy. Sa gorsze i lepsze. Nie ufalbym dokonca w doskonalosc konstrukcj niektorych ;)
  • REKLAMA
  • #8 9411270
    madian
    Poziom 10  
    Obudowa CHIFTEC, BLACK BOX i jest to raczej obudowa z "wyższej półki" :) zasilana jest niezależnie przez 230V. USB służy tylko do przesyłania danych. Kabel zmieniałem, bez zmian. A,czy może ktoś wyjaśnić mi znaczenie tego komunikatu ,który pokazuje się w momencie, kiedy dysk się wiesza - " Nie można skopiować Thumbs : Nie można odnaleźć określonego pliku. Sprawdź, czy ścieżka i nazwa pliku są określone poprawnie "
  • #9 9411384
    kadopl
    Poziom 10  
    Komunikat "" Nie można skopiować Thumbs... "" oznacza pojawia sie ponieaz w tym momencie system nie widzi dysku a tym samym plikow na nim. Proponuje podlaczyc dysk bezposrednio do kontrolera plyty i sprobowac kopiowac na niego pliki zeby wykluczyc dysk, wlozyc inny dysk do obudowy zeby wykluczyc obudowe i sprawdzic zestaw na innym komputerze zeby wykluczyc plyte, windows itp. mozesz jeszcze sprobowac wylaczyc cache dysku - kliknij prawym na dysk i tam we wlasciwosciach powinienes to znalezc.
  • #10 9411423
    Tomy_m
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Spróbuj kopiować PLIKI a nie katalogi. Thumbs to są miniatury generowane przez system WINDOWS, być może są u Ciebie w jakiś sposób tworzone non-stop i zanim zacznie być kopiowany plik Thumbs to zmienia się jego zawartość. Do kopiowania używaj Total Commandera i nie kopiuj plików Thumbs a same np. plik AVI. Napisz co się dalej dzieje.
  • #11 9411508
    madian
    Poziom 10  
    Próbuje kopiować pliki i wyskakuje komunikat " Nie można wykonać zadania z powodu błędu urządzenia We/Wy " (???)
  • #12 9411580
    Tomy_m
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Aby wykluczyć zakłócenia zmień kabel łączący dysk z komputerem. Miałem kiedyś problemy z przełączaniem się USB<->USB2 używając tandetnego kabla.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przesyłaniem plików powyżej 1GB na dysk Samsung HD103UJ, który objawia się komunikatem o błędzie i zawieszaniem się dysku. Dysk jest podłączony przez USB2 i używa systemu plików NTFS na systemie Windows XP. Po próbie przesyłania większych plików, dysk przestaje być dostępny, co wymusza jego ponowne uruchomienie. Użytkownik wymienił obudowę, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie kabla, portu USB, a także podłączenie dysku bezpośrednio do płyty głównej. Wskazują również na możliwość problemów z zasilaniem USB oraz na znaczenie komunikatu o błędzie związanym z plikiem Thumbs. Proponowane są różne metody diagnostyki, w tym testowanie dysku na innym komputerze oraz wyłączenie cache dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA