logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

broetje energy top problem z włączjącym sie piecem

raport 03 Gru 2010 19:44 2699 5
REKLAMA
  • #1 8821731
    raport
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    kocioł jak w opisie.
    mam pytanie czy to normalne, że pomimo podłączonego sterownika pokojowego, który nie załącza pieca bo temperatura w pomieszczeniu jest wyższa od zadanej na sterowniku (np 21 na sterowniku a 23 w pomieszczeniu), piec reaguje na ustawioną temperaturę ogrzewania na piecu i jeśli woda w obiegu jest niższa niż zadana na piecu (np 45 na piecu 39 w obiegu) piec załącza się i ogrzewa pomieszczenia. może mam coś źle podłączone w sterowniku? (sterownik przewodowy wygląda jak buderus cmt z tym, że zielone przyciski temperatury nie są oddzielone, sterownik był podłączony przez autoryzowany serwis broetje). będę wdzięczny za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 8821830
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1031
    Jeśli oprócz CMT masz też czujnik temp. zewnętrznej - to normalne.
  • REKLAMA
  • #3 8827556
    raport
    Poziom 11  
    witam
    wawrzecko_t nie nie mam czujnika zewnętrznego mam tylko regulator pokojowy.
  • REKLAMA
  • #4 8828380
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 753
    odłącz sterownik w piecu i sprawdz czy wtedy kociołek też będzie grzał
  • REKLAMA
  • #5 8842232
    raport
    Poziom 11  
    No będzie grzał skoro reaguje na ustawioną na panelu temp. wody w obiegu.
    Efekt tego jest taki, że piec włącza się kiedy woda w obiegu jest niższa od ustawień na panelu pomimo, że na sterowniku pokojowym temperatura otoczenia jest wyższa od zadanej na sterowniku pokojowym. Wydaje mi się, że to sterownik pokojowy powinien dawać sygnał do pieca o potrzebie grzania a nie temperatura wody w obiegu. dlatego właśnie moje pytanie
  • #6 8844493
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 753
    Kolego podaj rodzaj sterownika zamontowanego w mieszkaniu oraz w które miejsce jest podpięty
REKLAMA