logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat doblo II 06r. 1,9 multijet szarpanie silnikiem

herbizet 03 Gru 2010 23:01 10078 10
REKLAMA
  • #1 8822764
    herbizet
    Poziom 13  
    Ocena: 70
    Witam mam problem z Fiatem doblo 1,9 multijet 120KM. 2006r. problem polega na tym, że na wolnych obrotach szarpie silnikiem tak jakby był zapowietrzony, na wyższych obrotach też trochę przerywa ale braku mocy nie odczuwać.
    Błędów brak. Wszystkie parametry w normie.
    Wtryski sprawdzone
    Zawór EGR nowy
    Przepustnica wyczyszczona

Dodam że po zapaleniu zimnego silnika przez ok 10 sekund pracuje idealnie a potem nim szarpie
  • REKLAMA
  • #2 8826171
    tkoziol

Poziom 19  
    Ocena: 155
    zawor cr
    Konto firmowe:
    DIESPOL
    żelków kolonia ul.swoboda88, Stadniki, 08-110 siedlce
  • REKLAMA
  • #3 8836389
    herbizet
    Poziom 13  
    Pomocy byłem dzisiaj na serwisie fiata podłączyli pod kompa błędów zero wszystkie parametry pracy silnika idealne a auto chodzi jak stary diesel na wykończeniu.
    Diagnoza nie mamy pojęcia dlaczego tak chodzi!!!!!!
  • REKLAMA
  • #4 8839950
    tkoziol

Poziom 19  
    Ocena: 155
    podmieniłeś zawór ,wtryskiwacze na przelewy sprawdzone,
    Konto firmowe:
    DIESPOL
    żelków kolonia ul.swoboda88, Stadniki, 08-110 siedlce
  • #5 8840867
    herbizet
    Poziom 13  
    Zawór zamówiłem i będzie dzisiaj, wtryski były sprawdzone ale dla pewności założyłem inne i było dokładnie tak samo.
    Jedynie na serwisie fiata na wykresie ciśnienia paliwa było co jakiś czas spadek ciśnienia do zera.
    Zawór zamówiłem w ciemno bo nikt jednoznacznie nie określił przyczyny wszyscy mówili że prawdopodobnie on ale nikt nawet 90% nie dał a koszt jego 550 zł
  • REKLAMA
  • #6 8843055
    herbizet
    Poziom 13  
    Zawór w pompie wymieniony a auto dalej chodzi jak chodziło tylko 550 zł mniej w portfelu
  • #7 8844267
    piećka
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ze standardowych rzeczy warto sprawdzić przepływomierz i pompę paliwa w zbiorniku czy daje odpowiednie ciśnienie podczas pracy.Przepływomierz sprawdzisz odłączając go i robiąc rundę .Jeśli się polepszy to przepływka .Chociaż u Ciebie jak mówisz moc jest , a przepływka jak pada to mocy też ubywa.Nie zaszkodzi ją sprawdzić we własnym zakresie.W sprawie multijeta 120 km. próbuj pisać na forum Fiata Stilo tam ten silnik jest popularny i może Ci ktoś pomoże z twoim przypadkiem.Pozdr Piter Alfa 145JTD

Ps.Wtryski sprawdż koniecznie na przelew jak kolega wyżej podpowiada bo faktyczni któryś moze puszczać paliwo i stąd te spadki ciśnienia na listwie.Wrzucałem ostatnio link do próby przelewowej.
  • #8 8844458
    herbizet
    Poziom 13  
    Wtryski były sprawdzone w zakładzie regeneryjącym wtryski ale to nie dawało mi spokoju i pożyczyłem od znajomego handlującego używką wtryski o tych samych numerach założyłem i było dokładnie tak samo. Drugi komplet wtrysków był z ayta po wypadku.
    W serwisie fiata sprawdzane były wszystkie parametry podczas pracy byłem tam ponad 2 godz. i wszystkie parametry w normie.
    Zajmuję się mechaniką 11 lat i to jest pierwszy przypadek tak upartego auta w mojej karierze a siedzę nad nim już tydzień
  • #9 9564235
    folek_mz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Fiat Doblo 1,9D z2000r cargo. silnik gasnie na wolnych obrotach. sprawdzalem na komputerze, byl blad ktory zostal usuniety, silnik nadal gasnie na wolnych obrotach
  • #10 9666700
    wladl
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Miałem podobny problem z Doblo 1,9D Cargo. Serwis fiata się wyłożył, proponowali wymianę pompy wtryskowej za parę tysięcy. Trafiłem na rozgarniętych mechaników, założyli manometry na układ paliwowy. Problemem było ciśnienie na powrocie paliwa. Diagnoza, wymienić smok w zbiorniku paliwa. Jakieś zaworki się w nim przytykały. Auto jeździ normalnie.
  • #11 14686629
    xxxmich
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    kolego herbizet znalazłeś co było przyczyną szarpania mam u siebie to samo...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Fiatem Doblo II 1,9 Multijet z 2006 roku, który szarpie silnikiem na wolnych obrotach oraz przy wyższych obrotach, mimo braku błędów w diagnostyce komputerowej. Sprawdzono wtryski, wymieniono zawór EGR oraz wyczyszczono przepustnicę. Po wymianie zaworu w pompie problem nie ustąpił, a ciśnienie paliwa wykazywało spadki. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie przepływomierza oraz pompy paliwa, a także zwracają uwagę na problemy z ciśnieniem na powrocie paliwa, co może wskazywać na zatykanie się zaworków w zbiorniku paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA