Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Doblo 1.3 - Fiat doblo cargo (223) 1.3 jtd 16v multijet 84km NIE PALI

pablohudinii 21 Feb 2022 11:30 1431 9
    pablohudinii
    Level 11  
    Witajcie koledzy potrzebuję waszego wsparcia. Mam problem ze swoim Fiatem Doblo 1.3 84KM 2008 rok który nie chce zapalić. Problem pojawił się jakiś czas temu z zapaleniem , rozrusznik kręcił tylko jak by pompa trzymała wyskakiwał błąd immo jednak po paru próbach samochód pięknie odpalał i parę tygodni wszystko śmigało powtórzyło się to parę razy, ale nie zawsze była informacja o immo , ale samochód zapalał . Tydzień temu już nie zapalił a dzień prędzej zauważyłem , ze po odbytej jeździe na biegu jałowym jak by nie równo chodził. Następnego dnia odpaliłem go normalnie podjechałem do sklepu i zima już nie udało się go odpalić. Samochód kręcił jednak nie zapala. Słychać pompkę z tyłu, sprawdziłem wtryskiwacze miały parametry na przelew 44-22-23-22. Jeden więcej lał jednak dostałem informację ze to nie powinno być przyczyną , wymieniłem czujnik ciśnienia w listwie i bo pokazywał b.d ciśnienie nawet 130000 tyś . Po wymianie czujnika Ciśnienie spadło. Samochód daje się uruchomić jednak trzeba jak by mu nabić ciśnienie na listwę przez parokrotne przekręcanie zapłonu i przed zapaleniem . Samochód zapala jednak nie bardzo słabo reaguje na pedał gazu po paru minutach chodzenia powoli zaczyna się wkręcać ale to nie to jak by komputer nie dawał odpowiedniego impulsu do wtrysków i się nie otwierały jak trzeba. Filtr paliwa wymieniany na nowy. Pompa była na sprawdzeniu i jest ok. Chodzi mi jeszcze po głowie ecu bo słyszałem, że we fiatach lubi siadać jednak komunikacja z nim jest jak pokażą się jakieś błędy to można je skasować , można wchodzić w różne opcję i obserwować parametry w trybie rzeczywistym . Zamówiłem jeszcze dziś przepływomierz bo pokazywał jako jedyny jakieś przekłamania . Brakuje mi już pomysłów . Dodam że ecu odpinałem i wszystkie piny ładne , zero śniedzi. Może to jakiś błąd na elektryce i coś nie dostaje tyle papu co powinno. Dziękuje za każdą pomoc
    kamyczek
    Level 38  
    Do przejrzenia sterownik silnika ,bo często pochodziły wodą i gniły w środku .
    Hektar Zahle.r
    Level 29  
    Też bym stawiał na sterownik silnika do przejrzenia
    pablohudinii
    Level 11  
    Jeśli to faktycznie sterownik , macie jakiś namiar gdzie można go wysłać na dokładne sprawdzenie i ewentualną naprawę za rozsądne pieniądze?
    kamyczek
    Level 38  
    W związku z tym ,że usterka jest częsta , to ceny sterowników są raczej wysokie bo jest na nie popyt i ciężko trafić na sterownik w dobrym stanie , jak jest zgnity w środku to naprawa bywa niemożliwa lub nieopłacalna .
    tzok
    Moderator of Cars
    Może być też problem ze skrzynką przekaźników/bezpieczników i co za tym idzie z zasilaniem ECU/BCM. Podejrzane jest to świecenie kontrolki immobilizera. Wypadałoby przynajmniej błędy odczytać i sprawdzić czy wszystkie zasilania na ECU i BCM pojawiają się i znikają kiedy trzeba.
    pablohudinii
    Level 11  
    Wychodzi na to, że ten brak rekcji na pedał gazu mógł być spowodowany zapowietrzonym układem. Teraz samochód zachowuję się troszkę inaczej. Można go zapalić ale trzeba bardzo długo kręcić , wpierw silnik chodzi chwilę nie równo ok 10 sec . później wszystko wraca do normy i można jechać. Przyspieszenie i praca silnika normalna , spalanie w normie tylko problem z rozruchem. Ecu jeszcze nie rozbierałem .
    djlotnik
    Level 10  
    Mam podobny problem ale w Doblo 1.3 multijet. Nie chcę odpalać w ogóle, czujnik na listwie i na pompie podmieniane na sprawne i dalej lipa. Odezwie się i zgaśnie, błędów brak oprocz Fiat Doblo 1.3 - Fiat doblo cargo (223) 1.3 jtd 16v multijet 84km NIE PALI Fiat Doblo 1.3 - Fiat doblo cargo (223) 1.3 jtd 16v multijet 84km NIE PALI immobiliser ok Fiat Doblo 1.3 - Fiat doblo cargo (223) 1.3 jtd 16v multijet 84km NIE PALI zastanawia mnie to sterowanie silnika *nie w sieci CAN* czyżby sterownik się posypał?
    djlotnik
    Level 10  
    Jutro założę jeszcze blokady na rozrząd, jeśli to nie pomoże to elektromechanik wtedy