logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Doblo 1.3 multijet problem z odpalaniem i nie tylko

HanyzEyez 20 Gru 2010 18:16 15236 6
REKLAMA
  • #1 8892919
    HanyzEyez
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam!
    Problem z tym samochodem polega na tym że nie chce odpalić a jak już odpali to silnik pracuje nierówno,szarpie i nie reaguje na naciśnięcie pedału gaz.
    Check engine nie świeci na desce a po podpięciu kompa wyrzuca błąd potencjometru pedału gazu i zaworu egr.Tak sie składa ze klient ma dwa takie same auta i przerzuciłem ten pedał do drugiego auta i w tym samochodzie działał-obroty wzrastały.Co do zaworu egr to był juz kilkakrotnie czyszczony a mimo to jak się do niego dostałem to był zablokowany przez osad ze spalin wiec go wymieniam na nowy.Jednakże nie jestem pewien co do tego żeby egr był winien takiemu zachowaniu auta podejrzewam ze to jest pośrednia przyczyna.
    Pedał gazy niby tez ok ale coś mi nie gra przerabiał ktoś ten temat we fiacie?
    Z góry dzięki za sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 8893485
    Tomas0077
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Jak wymienisz EGR wszystko powinno wrócić do normy, można go próbować zaślepiać (lecz nie całkowicie), ale nie zawsze są efekty. W każdym razie jeśli nic nie zrobisz będzie szarpać na zimnym i ciężko wchodzić na obroty.

Pozdrawiam:D
  • REKLAMA
  • #3 8893710
    HanyzEyez
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    On nie wkręca się wcale.Po wciśnięciu pedału gazu nie podnoszą się nawet o 1 obrót-nic!Wciskam pedał a on ma tylko wolne obroty
  • REKLAMA
  • #4 8897813
    Tomas0077
    Poziom 11  
    Niestety dokładnego przypadku z Fiatem nie miałem ale kiedy pierwszy raz spotkałem się w oplu 1,9cdti 150kM (uszkodzony EGR prawie taki sam jak w twoim) to również nie podejrzewałem. Różnica może być taka że różne są sterowniki i jeden pozwala na jazdę a drugi ją utrudnia całkowicie. Dodatkowo po wymianie EGR, zapobiegawczo wyczyściłem czujnik ciśnienia doładowania, miał ogromny nagar.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #5 8905111
    hardstone
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Miałem taki przypadek w Pandzie 1.3MJet.Auto po odpaleniu za którymś tam razem pracowało nierówno i nic nie dawało wciskanie pedału gazu.Jak pochodziło kilkanaście minut to wciskanie gazu powodowało płynne wejście silnika na obroty.Sprawdź czujnik ciśnienia doładowania czy jest czysty i przeczyść przepływomierz.Mimo że wygląda na czysty to przeczyść go.U mnie ten zabieg pomógł i już ponad pół roku nie ma żadnych problemów.Może i Tobie pomoże.Powodzenia!
  • #6 8905233
    okokpopo1
    Poziom 35  
    Ocena: 26
    Wymieniałes swiece filtr paliwa
  • #7 8906214
    Tomas0077
    Poziom 11  
    Świece na pewno tu nic nie dadzą i chyba nie miałeś namyśli "świec zapłonowych"? :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Fiatem Doblo 1.3 Multijet, który nie chce odpalić, a po uruchomieniu silnik pracuje nierówno i nie reaguje na pedał gazu. Po podłączeniu do komputera diagnostycznego wykryto błąd potencjometru pedału gazu oraz zaworu EGR. Użytkownik wymienił pedał gazu na inny, który działał w drugim samochodzie, oraz kilkakrotnie czyścił zawór EGR, który był zablokowany osadem. Użytkownicy sugerują wymianę zaworu EGR oraz czyszczenie czujnika ciśnienia doładowania i przepływomierza, co pomogło w podobnych przypadkach. Pojawiły się również pytania o stan świec i filtr paliwa, jednak niektórzy uważają, że nie mają one wpływu na problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA