logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kolumny 8 Ohm do Unitra Tosca 303 za około 200 zł?

Tommaso 06 Gru 2010 20:25 2100 11
REKLAMA
  • #1 8834984
    Tommaso
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Posiadam ampli jak w temacie i rozglądam się za jakimiś kolumnami (a, że akurat studiuję w Krk to wachlarz możliwości zakupu się powiększył.
    Z tym, że wiem niewiele. Wiem, że mają być 8 Ohm. Wydać chcę jak najmniej ale chcę również aby przyzwoicie grało (dla uściślenia dźwięk pokroju Logitech X-230+PC przestał mi już wystarczać). Myślę, że 200zł spokojnie mogę na to przeznaczyć. Od razu mówię, że rautów i prywatek urządzał przy nich nie będę dlatego moc agresywna potrzebna mi nie jest, w dodatku sporym ograniczeniem jest sama Tosca.
    Mam pytanie czy przy podłączeniu kulumn np. 120W do Tosci efekt jest taki, że nie będzie ich potrafiła prawidłowo napędzić i nie będzie grało to dobrze?
    Podobają mi się żółte membrany (w ogóle chciałbym aby te kolumny były w miarę estetyczne) i tu od razu pytanie, czy ich wymiana jest trudnym zabiegiem?
    I najważniejsze za jakimi modelami kolumn powinienem się rozglądać aby najlepiej pasowały pod Tosce?

Pozdrawiam forumowiczów;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8835023
    piotrekn95
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Popatrz na Zg30C115.

Dodano po 1 [minuty]:

Przejdź sie na Balicką, coś znajdziesz :)

Dodano po 41 [sekundy]:

Co do pytania, to dużo zależy jakie to kolumny, czy moc rzeczywista itd.
  • REKLAMA
  • #3 8835241
    Tommaso
    Poziom 11  
    Co najlepsze niemalże mieszkam na Balickiej;)
    Muszę się tylko zwiedzieć kiedy ten targ/giełda "działa". Z tymże moja niewiedza w temacie skutkuje tym, że nie wiem ile co jest warte i jak ocenić sprzęt "zjechany" od takiego w miarę dobrym stanie.

Dzięki za odp;)
  • Pomocny post
    #4 8835465
    piotrekn95
    Poziom 24  
    Giełda niedziela i sobota.

Popatrz na allegro, jakie ceny i stan, szukaj głośników po orginalnej regeneracji, szukaj tonsila, jak zagadasz ze do tosci to ci też doradza, ja powiem że słuchałem zg30c115 pod toscą i jest ok, nie kupuj altusów chyba ze słuchasz disco, popatrz na mildtony 70, space 86 nie polecam, najważniejsze też jaki masz pokój i czy będzie się nadawać całość.

Dodano po 4 [minuty]:

Generalnie zasada jest taka, że kolumny powinny być dwa razy mocniejsze niż wzmacniacz, mowa o mocy znamionowej, dla toski około 40-50W, ale przy tonsilu prawie każde zagrają bo mają wysoką efektywność, na poziomie 90dB.

Unikaj wszelkich głośników kolorowych , typu 888 dibeisi itp.- to czysta china i nie ma prawa zagrać dobrze.
    Popatrz na stan pianki wokół głośnika- najlepiej żeby nie była sparciała, przydarta itp. Musi być miekka, najlepiej szukaj po regeneracji, ale na takim samych zawieszeniu.
  • #5 8836704
    nitros66
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Jak wyżej kolega już napisał nie wiemy jakie masz pomieszczenie? Do Tosci najlepsze będą Mildton 80 lub Zg30c115 ( jest też wersja c114 ale one są 4 ohmowe ). Na Twiom miejscu brałbym Mildtony bo wytrzymają również okazjonalne studenckie parapetówki. Ważna sprawa zawieszenie w głośnikach powinno być piankowe, a nie gumowe, membrana zaś pappierowa. Po tym poznasz że są ( najprawdopdobniej ) po dobrej regeneracji.
  • REKLAMA
  • #6 8838253
    piotrekn95
    Poziom 24  
    nitros66, są też membrany chińskie na piance. Osobiście to nie zauważyłem praktycznej różnicy dzwięku między chinską membraną a tonsila. Nie widziałem także wyników testu głośnika, więc nie będe sie wypowiadał.
  • REKLAMA
  • #7 8838805
    nitros66
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    piotrekn95 napisał:
    nitros66, są też membrany chińskie na piance. Osobiście to nie zauważyłem praktycznej różnicy dzwięku między chinską membraną a tonsila. Nie widziałem także wyników testu głośnika, więc nie będe sie wypowiadał.

Pół biedy jeśli chińska. Wiele ludzi regeneruje na plastikowych membranach, w efekcie głośnik jest cięższy i znacząco zmienia swoje brzmienie - na gorsze rzecz jasna.

Tosca jest dość uniwersalna, a do tego wytrzymała więc pociągnie spore zestawy głośnikowe, byle by 8 ohmowe. Wyznacznikiem powinna być powierzchnia pokoju, której jak narazie nie znamy. Dlatego dalej uważam, że Mildtony 80 będą w tym budżecie najbardziej uniwersalne.
    Pozdrawiam
  • #8 8839084
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8839177
    Tommaso
    Poziom 11  
    Z pokojem jest w sumie największy problem. Dzielę go z jeszcze jedną osobą i nie bardzo mogę wejść na jej rewir metrażowy. Tak więc mam jakieś 3x3m i w sumie pozostaje mi jedną z kolumn postawić na podłodze za mną (większość czasu spędzam przy biurku), a drugą to chyba na pionowej szafie nad tą która będzie stała na ziemi. Wiem porażka ale pokój jest taki a nie inny, a w podwieszanie się bawił nie będę bo planuję się przeprowadzić od następnego roku. Dlatego tak się zastanawiam czy polecane Zg40C nie będą zbyt duże ale z drugiej strony jak coś kupować to porządne i przyszłościowo.
  • #10 8839195
    piotrekn95
    Poziom 24  
    O 3m x 3m to rzeczywiście klitka. Jednak prędzej mildtony 80 będą za duże niz zg40c. Te co ci podesłałem nie wymagają regeneracji, bo maja materiałowe zawieszenie.
  • #11 8839201
    Tommaso
    Poziom 11  
    Kacmil napisał:
    Jak się nie mylę to giełdy RTV nie ma już na balicach tylko na bronowicach małych.
    Byłem 3 miesiące temu, może się coś zmieniło ale wątpię.
    Pozdrawiam

Masz rację, troszkę wcześniej przed pętlą tramwajową na Bronowicach małych w stronę lotniska.

Dodano po 6 [minuty]:

piotrekn95 napisał:
    O 3m x 3m to rzeczywiście klitka. Jednak prędzej mildtony 80 będą za duże niz zg40c. Te co ci podesłałem nie wymagają regeneracji, bo maja materiałowe zawieszenie.

Przez większość czasu będą mi służyć w ten sposób aby mi "coś grało" koło mnie, nie za głośno. Na szczęście współlokator wyjeżdża na każdy weekend i wtedy będę mógł się delektować brzmieniem rozstawiając sobie całkiem fajnie kolumny na metrażu 3x5m pod warunkiem, że będę miał dłuższe kable;)

I w tych Zg40C są dwa głośniki wysoko/średniotonowe i 2 niskotonowe w każdej kolumnie? Ehh kompromitacja..
  • Pomocny post
    #12 8839298
    piotrekn95
    Poziom 24  
    Nieee, jeden niskotonowy, drugi to membrana bierna, dla podbicia niskich tonów.

Dodano po 2 [minuty]:

Oczywiście, podstawa żeby to były kolumny 8Ohm, inaczej ci sfajczy tosce.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kolumn 8 Ohm do wzmacniacza Unitra Tosca 303 w budżecie około 200 zł. Forumowicze polecają modele takie jak Zg30C115 oraz Mildton 80, które są uznawane za odpowiednie do tego wzmacniacza. Zwracają uwagę na znaczenie efektywności kolumn oraz ich stanu technicznego, sugerując, aby unikać głośników z chińskimi membranami i preferować te po regeneracji z materiałowym zawieszeniem. Użytkownik ma ograniczone miejsce w pokoju (3x3m) i planuje umieścić kolumny w sposób, który nie będzie przeszkadzał współlokatorowi. Istotne jest, aby kolumny były estetyczne i dobrze grały w warunkach domowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA