logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subiekt GT 1.18 - Przenosiny na nowy komputer z drukarką Novitus 1300

chris.de.buud 07 Gru 2010 11:23 10927 7
REKLAMA
  • #1 8837093
    chris.de.buud
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Znajomi poprosili mnie o pomoc przy zmianie komputera na którym pracuje Subiekt GT. Wstępnie przeprowadzony zwiad - wersja oprogramowania 1.18, do komputera podłączona jest drukarka fiskalna Novitus 1300 .

Komputer na którym subiekt pracuje jest delikatnie to ujmując słabą maszynką, od momentu uruchomienia oprogramowania były z nim problemy.

Przenosiłem już kiedyś pakiet Inserta między komputerami, ale nigdy nie miałem do czynienia z kasą fiskalną - czy spodziewać się jakichś problemów po zainstalowaniu sterowników kas ?

I pytanie od znajomych - czy normalne jest, że kasa nie zdejmuje towarów z magazynu po sprzedaży ?

Krzysztof
  • REKLAMA
  • #2 8837246
    aromazur
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Kasa ściąga stany dopiero przy odbiorze sprzedaży. Na bieżąco ściągane są stany przy fiskalizacji za pomocą drukarki fiskalnej.

Na nowym komputerze ustaw nazwę stanowiska (windows'ową) na taką samą jak w poprzednim komputerze, to unikniesz ponownej konfiguracji kasy w Kasiarzu GT.

--
    Pzdr AM
  • REKLAMA
  • #3 8837263
    chris.de.buud
    Poziom 11  
    aromazur napisał:
    Kasa ściąga stany dopiero przy odbiorze sprzedaży. Na bieżąco ściągane są stany przy fiskalizacji za pomocą drukarki fiskalnej.

Przepraszam że tak będę dopytywał - jak wspominałem wcześniej z kasą nigdy nie miałem do czynienia.
    Czy w takiej konfiguracji wymagana jest jakaś akcja ze strony użytkownika żeby stany zostały zdjęte ? Przyznaję że pojęcie "fiskalizacji" jest dla mnie zupełnie nowym. Wydruk paragonu jest fiskalizacją ?
    Jak się robi odbiór sprzedaży ?

aromazur napisał:
    Na nowym komputerze ustaw nazwę stanowiska (windows'ową) na taką samą jak w poprzednim komputerze, to unikniesz ponownej konfiguracji kasy w Kasiarzu GT.

Czyli nazwa komputera i nazwa użytkownika powinny być takie same jak na starym kompie ?

--
    Pzdr AM[/quote]
  • REKLAMA
  • #4 8841178
    aromazur
    Poziom 12  
    W Subiekcie GT zmiana stanu magazynowego jest skutkiem wystawionych dokumentów. Odbiór sprzedaży (Kasiarz GT - moduł Operacje - Odbierz dane sprzedaży) tworzy dokument sprzedaży detalicznej i dopiero wtedy ściąga ze stanu sprzedane na kasie towary.

Cytat:
    Czyli nazwa komputera i nazwa użytkownika powinny być takie same jak na starym kompie ?

Użytkownik - nie, tylko nazwa komputera.

--
    Pzdr AM
  • #5 8841387
    Dolpi
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Nie wiem czy z tymi nazwami to nie przesada... Przecież i tak będzie musiał instalować GT na nowym kompie i tak. Więc konfigurację w kasiarzu zrobić będzie musiał. Jest to tak proste, że wręcz banalne...
    Ja bym zrobił tak. Na kompie, z którego mamy przenieść dane, w subiekcie robię archiwizację danych w jakimś znanym mi katalogu, żeby nie szukać potem archiwum. Zgrywam je na pendrive, lub inny nośnik (CD, DVD). Na nowym komputerze instaluje GT nazwa kompa może jest wygodniej, gdy jest taka sama, ale raczej nie koniecznie. Potem zgrywam sobie archiwum z mojego nośnika (pendriva, czy innego) i robię dearchiwizację. Subiekt to inteligentne bydle i wszystko powinien zrobic prawidłowo. Jeżeli na starym kompie nic nie było zmieniane, a wątpie, bo rzadko kto zmienia, to następny krok powinien wyglądać następująco. Wchodzimy na start -> programy -> InsERT -> InsERT GT-> Narzedzia -> Program serwisowy.
    Teraz powinno nastąpić uruchomienie programu serwisowego, może jednak nastąpić błąd związany z połączeniem z serwerem. Program podejmuje, bodaj dwie próby połączenia, a potem wyskakuje okinko z prośbą o wpisanie nazwy serwera. Nazwa jest złożona z dwóch członów nazwa_kompa\INSERTGT , nazwa_kompa to wiadomo, nazwa naszego komputera, a INSERTGT to nazwa bazy SQL, która tak sie nazywa standardowo i pewnie w tym przypadku też tak jest. Ewentualnie dla sprawdzenia, można podpatrzeć przez program serwisowy na starym kompie. Jeżeli chodzi o logowanie to musimy zwrócić uwagę na to żeby opcja włącz autentykację windows nie była zaznaczona, a użytkownik wpisany był <sa> i bez hasła. Po wypełnieniu tych pół wszystko już powinno iść bez problemu. Wchodzimy do programu serwisowego. Tutaj możemy sobie ustawić parametry uruchomieniowe subiekta. Potem możemy wyjść z tego programu i spróbować uruchomić subiekta. Jak wszystko jest standardowo to powinno się uruchomić.
    Terez możemy przejść do sprawy drukarki fiskalnej. Do jej konfigurowania służy program kasiarz ( start -> programy -> insert -> insertgt ->kasiarz ).
    Po jego uruchomieniu wybieramy zakładkę drukarki fiskalne. Potem musimy znaleźć polecenie "dodaj" i je nacisnąć ;-) Reszta to wybór właściwej drukarki i skonfigurowanie jej z właściwym portem (zazwyczaj COM1). Wykonujemy test połączenia i jest ok, jeżeli wszystko ustawiliśmy w porządku, jeśli nie to zmieniamy port na COM2 i znowu test, na którymś powinien działać.
    Potem zamykamy program i uruchamiamy subiekta i widok -> administracja -> parametry szukamy opcji "paragon" wchodzimy w nią i w zakładce fiskalne zaznaczmy rejestruj na drukarce fiskalnej, a w polu wyboru wybieramy drukarkę fiskalną, którą wcześniej skonfigurowaliśmy w kasiarzu (zresztą innej nie będzie :-) ). No i to chyba będzie wszystko.
  • REKLAMA
  • #6 8843609
    aromazur
    Poziom 12  
    Ze wszystkim dot. przenoszenia archiwum, instalacji i podłączenia się pod instancję sql'a na nowym kompie zgadzam się, ale ...

... no właśnie Krzysztof pisze o kasie fiskalnej, a nie o drukarce (konfiguracja drukarki fiskalnej jest trywialna, to fakt), a zachowując tę samą nazwę komputera nie musi się bać o dane mechanizmu synchronizacji, kody PLU, mapowanie stawek VAT itp. Oczywiście może to zrobić sam - tylko po co ? jak to wszystko i tak w bazie będzie;
    ... jak również Krzysztof nie do końca rozumie jeszcze różnicę między kasą a drukarką fiskalną.

--
    Pzdr AM
  • #7 8844811
    chris.de.buud
    Poziom 11  
    Krzysztof nie ma zielonego pojęcia w temacie kas fiskalnych i drukarek :D

Z przeniesieniem samego subiekta i zaimportowaniem bazy nie będę miał problemu

- taką operację zdarzało mi się już robić, znam procedurę odtwarzania archiwum.

Boję się jedynie potencjalnych problemów z peryferiami - czytnikiem kodów kreskowych i - przede wszystkim - kasą.

Cały kłopot w tym, że o ile ze sprzętem czysto komputerowym i oprogramowaniem
    nie mam problemów, to urządzenia fiskalne są dla mnie zupełnie obcym tematem.

Najwygodniej i dla znajomych i dla mnie było by gdyby znalazł się ktoś z okolic Buku, kto podjąłby się migracji Subiekta i ewentualnie przeszkolenia ich z obsługi programu - ludzie z firmy która instalowała Inserta poświęcili podobno całe 15 minut na zaznajomienie znajomych z obsługą oprogramowania. Oczywiście nie chodzi mi o działalność charytatywną.

Ale wracając do sedna - czy samą kasę fiskalną po zainstalowaniu sterownika i konfiguracji połączenia w kasiarzu trzeba jeszcze jakoś konfigurować ?
    Mam trochę pietra że jeśli coś zrobię źle - kasa potraktuje moje działania jako atak na to co ma w pamięci i narobię jakiegoś bałaganu.

Krzysztof
  • #8 8845265
    Dolpi
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ach strach ma wielkie oczy. Urządzenia fiskalne to nie rodwailer i nie gryzą. Trzeba z nimi ostrożnie bo to w końcu narzędzie US w naszej firmie :-P
    Raz zafiskalizowana drukarka nie zmieni swoich ustawień, jeżeli nie użyjemy odpowiedniego programu. Subiekt nie posiada takich mechanizmów, on może się tylko dostosować, przy pomocy drivera do urządzenia. We wcześniejszej notce zapomniałem dodać, że po zainstalowaniu drivera w kasiarzu należy jeszcze ustawić stawki vat (PTU) identycznie jak są w drukarce. Jak sprawdzieć jakie ustawienia są w drukarce ? Wystarczy wziąć raport dobowy, który drukujemy przecież codziennie i tam na końcu są podane stawki PTU ( A-22%, B-7% itd...).
    Myślę, że dasz sobie radę...
    Piotr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w przeniesieniu oprogramowania Subiekt GT w wersji 1.18 na nowy komputer, do którego podłączona jest drukarka fiskalna Novitus 1300. W trakcie dyskusji wyjaśniono, że kasa fiskalna ściąga stany magazynowe dopiero po fiskalizacji sprzedaży, a użytkownik musi wykonać odbiór sprzedaży w module Kasiarz GT. Podkreślono, że ważne jest, aby nazwa komputera była taka sama jak na starym urządzeniu, co może ułatwić konfigurację. Użytkownik nie miał wcześniej doświadczenia z kasami fiskalnymi, co budziło obawy dotyczące potencjalnych problemów z peryferiami. Zasugerowano, że po zainstalowaniu sterowników i odpowiedniej konfiguracji w Kasiarzu, kasa powinna działać poprawnie, a stawki VAT muszą być zgodne z ustawieniami drukarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA