Nie wiem czy z tymi nazwami to nie przesada... Przecież i tak będzie musiał instalować GT na nowym kompie i tak. Więc konfigurację w kasiarzu zrobić będzie musiał. Jest to tak proste, że wręcz banalne...
Ja bym zrobił tak. Na kompie, z którego mamy przenieść dane, w subiekcie robię archiwizację danych w jakimś znanym mi katalogu, żeby nie szukać potem archiwum. Zgrywam je na pendrive, lub inny nośnik (CD, DVD). Na nowym komputerze instaluje GT nazwa kompa może jest wygodniej, gdy jest taka sama, ale raczej nie koniecznie. Potem zgrywam sobie archiwum z mojego nośnika (pendriva, czy innego) i robię dearchiwizację. Subiekt to inteligentne bydle i wszystko powinien zrobic prawidłowo. Jeżeli na starym kompie nic nie było zmieniane, a wątpie, bo rzadko kto zmienia, to następny krok powinien wyglądać następująco. Wchodzimy na start -> programy -> InsERT -> InsERT GT-> Narzedzia -> Program serwisowy.
Teraz powinno nastąpić uruchomienie programu serwisowego, może jednak nastąpić błąd związany z połączeniem z serwerem. Program podejmuje, bodaj dwie próby połączenia, a potem wyskakuje okinko z prośbą o wpisanie nazwy serwera. Nazwa jest złożona z dwóch członów nazwa_kompa\INSERTGT , nazwa_kompa to wiadomo, nazwa naszego komputera, a INSERTGT to nazwa bazy SQL, która tak sie nazywa standardowo i pewnie w tym przypadku też tak jest. Ewentualnie dla sprawdzenia, można podpatrzeć przez program serwisowy na starym kompie. Jeżeli chodzi o logowanie to musimy zwrócić uwagę na to żeby opcja włącz autentykację windows nie była zaznaczona, a użytkownik wpisany był <sa> i bez hasła. Po wypełnieniu tych pół wszystko już powinno iść bez problemu. Wchodzimy do programu serwisowego. Tutaj możemy sobie ustawić parametry uruchomieniowe subiekta. Potem możemy wyjść z tego programu i spróbować uruchomić subiekta. Jak wszystko jest standardowo to powinno się uruchomić.
Terez możemy przejść do sprawy drukarki fiskalnej. Do jej konfigurowania służy program kasiarz ( start -> programy -> insert -> insertgt ->kasiarz ).
Po jego uruchomieniu wybieramy zakładkę drukarki fiskalne. Potem musimy znaleźć polecenie "dodaj" i je nacisnąć

Reszta to wybór właściwej drukarki i skonfigurowanie jej z właściwym portem (zazwyczaj COM1). Wykonujemy test połączenia i jest ok, jeżeli wszystko ustawiliśmy w porządku, jeśli nie to zmieniamy port na COM2 i znowu test, na którymś powinien działać.
Potem zamykamy program i uruchamiamy subiekta i widok -> administracja -> parametry szukamy opcji "paragon" wchodzimy w nią i w zakładce fiskalne zaznaczmy rejestruj na drukarce fiskalnej, a w polu wyboru wybieramy drukarkę fiskalną, którą wcześniej skonfigurowaliśmy w kasiarzu (zresztą innej nie będzie

). No i to chyba będzie wszystko.