logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup multimetru Metex M-4650 z 1999 roku - czy warto?

AndyPola 10 Gru 2010 21:31 3528 8
  • #1 8852271
    AndyPola
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie. Mam możliwość zakupu multimetru firmy Metex model M- 4650, który przeleżał sobie jako rezerwa u mojego kolegi. Urządzenie nigdy nie było używane a data na karcie gwarancyjnej wskazuje, że został nabyty w roku 1999. Nawet przewody z sondami pomiarowymi znajdowały się w nigdy nieotwieranym woreczku. Przeprowadziłem kilka prostych pomiarów i wygląda na to, że miernik jest sprawny. Przejrzałem sobie zapisy na forum i zauważyłem, że nie było na ten model narzekań. Mam więc teraz do Państwa pytanie. Czy warto zakupić tak stary ( mimo idealnego stanu) przyrząd pomiarowy? Czy nie będę miał problemów z błędnymi wskazaniami, kłopotów z pracą selektora zmiany zakresów itd.? Nie ukrywam ,że sprzęt ten bardzo mi się spodobał ( sprawia wrażenie solidnego i jest dla mnie dość czytelny, jeśli chodzi o wskazania i opis funkcji na obudowie).
  • #2 8852340
    olala03
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam i przechodzac do pytania,polecam ten miernik jest bardzo dokladny.Sam go uzywam kilka dobrych lat.
  • #3 8852352
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1538
    To porządny i dokładny miernik. Nie na darmo ma on wyświetlacz 4 1/2 cyfry. Ile ma Cię on kosztować?
  • #4 8852441
    MCB
    Poziom 27  
    Ocena: 79
    Mogę polecić METEX'a, szczególnie serii żółtej. Używałem takiego przez wiele lat. W czasach kiedy FLUKE był poza zasięgiem, jedyny multimetr wart zainteresowania.

pozdrawiam
  • #5 8852456
    AndyPola
    Poziom 11  
    Tu jest kolejny problem. Wiem, że kiedyś te przyrządy były bardzo drogie i sam nie mogłem sobie pozwolić nawet na dużo tańszy model Metexa. Dlatego wtedy zakupiłem Mastecha M890 C+ ( rok 1994), który służy mi do dziś, choć jest już mocno zużyty. Musze więc mu (koledze) coś zaproponować. Wiem, że kiedyś sporo na niego wydał, ale dziś są już inne generacje przyrządów. Trudno znaleźć jakieś porównanie. Na sieci można czasem kupić urządzenie już trochę zużyte i niekompletne ( tu jest wszystko) a ten przyrząd jest nowy. W sklepie elektronicznym kilka miesięcy temu spotkałem taki przyrząd w cenie ok. 450 zł. Kolega też pewnie zastanawia się nad ceną, by nie przesadzić.
  • #6 8852548
    MCB
    Poziom 27  
    W stosunku do współczesnych mierników podstawowa wada, to brak przetwornika true RMS. Cena 450 PLN wydaje się nieco za wysoka.

pozdrawiam
  • #7 8852645
    AndyPola
    Poziom 11  
    Cenę jakoś będziemy musieli ustalić ( będzie zapewne niższa niż ta ze sklepu elektronicznego) . Mam świadomość, że to urządzenie jest w stanie idealnym i w pełni sprawne. Ciekawiło mnie, czy przez bardzo długi okres „leżakowania” na półce, nie będę miał problemów w czasie jego eksploatacji? Selektor zmiany zakresów działa prawidłowo. Urządzenie włącza się prawidłowo. Na chwilę obecną wszystko wydaje się być ok. Na obudowie jest jeszcze symbol NDN. Czy ma on jakieś znaczenie, pod względem jakości wykonania multimetru? Miałem okazję przez jakiś czas pracować Metexem bez tego symbolu. Pozdrawiam.
  • #8 8852740
    MCB
    Poziom 27  
    Skoro jest nieużywany, to powinien funkcjonować bez zastrzeżeń.
    Z własnego doświadczenia wiem, że problemy z przełącznikiem zakresów pojawiają się dopiero po kilku latach intensywnego użytkowania.

NDN to tylko napis na naklejce, nie sądzę, aby miał wpływ na jakość wykonania.

pozdrawiam
  • #9 8852781
    AndyPola
    Poziom 11  
    Ok. Bardzo Państwu dziękuję za udzieloną pomoc i zainteresowanie tematem. Urządzenie bardzo mi się spodobało i będę chciał go odkupić. Wygląda solidnie i myślę, że będę zadowolony z jego eksploatacji. Lekko zawiodłem się na chińskich przyrządach pomiarowych i dlatego zainteresowałem się tym modelem. Serdecznie Państwa pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup multimetru Metex M-4650 z 1999 roku, który nigdy nie był używany. Forumowicze pozytywnie oceniają ten model, podkreślając jego dokładność i solidność. Wskazują, że brak przetwornika true RMS może być jego wadą w porównaniu do nowoczesnych mierników. Użytkownik zastanawia się nad ceną, która w sklepie wynosiła około 450 zł, oraz nad potencjalnymi problemami wynikającymi z długiego okresu nieużywania. Ostatecznie, po uzyskaniu pozytywnych opinii, decyduje się na zakup, mając nadzieję na zadowolenie z eksploatacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA