logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór multimetru: UNI-T UT70 czy METEX M-4650? Który lepszy?

juniorK123 05 Gru 2017 21:36 3402 18
REKLAMA
  • #1 16870676
    juniorK123
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Witam. Czas na zmianę multimetru. Mam okazje kupić w dobrych cenach UNI-T UT70 albo METEX M-4650 który z nich jest dokładniejszy, trwalszy, mniej awaryjny?
  • REKLAMA
  • #2 16870747
    md37
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Ja bym wybrał METEX-a.
  • REKLAMA
  • #3 16871973
    Tradelectra

Poziom 12  
    Ocena: 9
    Jeśli tylko z tych dwóch to METEX będzie dłużej trzymał dokładność pomiaru.

Przy tej cenie to można się rozejrzeć za czymś innym i trwałym np. Brymen BM252
    dane techniczne:
    http://www.tradelectra.pl/multimetr-miernik-bm252-brymen-fv-p-38.html
    Konto firmowe:
    Hurtownia Tradelectra Agnieszka Bieńka
    Kusocuńskiego 16/1, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.tradelectra.pl
  • REKLAMA
  • #4 16872152
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2658
    Też jestem za Metex'em, zdecydowanie!
  • #5 16872923
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2940
    Żaden z nich, bo są z ręczną zmianą zakresu. Zatem w dzisiejszych czasach nie ma to sensu. Chyba, że naprawdę cena jest okazyjna 50-70 zł. Za te pieniądze można już na AE kupić sensowny automat więc po co sobie zawracać głowę starym złomem. No chyba że chciałbyś mieć oldscholowego metexa to wtedy ma to sens.
    Dobrego wyboru życzę!
  • #6 16872931
    yogi009
    Poziom 43  
    ^ToM^ napisał:
    Za te pieniądze można już na AE kupić sensowny automat

...wyprodukowany przez żółte rączki.
  • #7 16872996
    ^ToM^
    Poziom 42  
    yogi009 napisał:
    ^ToM^ napisał:
    Za te pieniądze można już na AE kupić sensowny automat

...wyprodukowany przez żółte rączki.

Wszystkie są wyprodukowane przez - jak to określiłeś - żółte rączki. Nawet Fluki, Brymeny, że o UNI-T i Metexie nie pomnę. Zdaje się, że tylko SANWA to Taiwan, ale to wszak też Chiny, tyle że zbuntowane :)
    Zatem na AE zapraszam w imieniu tychże rączek, póki tanio w miarę i dolar nisko!
    HoldPeak
    PROTMEX
    BSIDE
    Mastech
    Meterek
  • #8 16873020
    juniorK123
    Poziom 18  
    Witam. Zdecydowalem sie na tego Metexa. Mam miernik z automatyczna zmiana zakresow i nie jestem z niego zadowolony, nie wiem jak inne ale moj przy pomiarze ciaglosci dziala z opoznieniem co przy przedzwanianiu np. sciezek na pcb jest bardzo uciazliwe. Dla porownania chinski miernik za 30zl z reczna zmiana zakresow nie ma tego problemu.
  • #9 16873178
    yogi009
    Poziom 43  
    ^ToM^ napisał:
    Wszystkie są wyprodukowane przez - jak to określiłeś - żółte rączki. Nawet Fluki, Brymeny, że o UNI-T i Metexie nie pomnę.

To już napisz rzetelnie do końca, czym się różni Fluke robiony w Ciinach od NoName robionego w Chinach. Bo jednak czymś się różni.
  • #10 16873294
    ^ToM^
    Poziom 42  
    juniorK123 napisał:
    Witam. Zdecydowalem sie na tego Metexa. Mam miernik z automatyczna zmiana zakresow i nie jestem z niego zadowolony, nie wiem jak inne ale moj przy pomiarze ciaglosci dziala z opoznieniem co przy przedzwanianiu np. sciezek na pcb jest bardzo uciazliwe. Dla porownania chinski miernik za 30zl z reczna zmiana zakresow nie ma tego problemu.

No tak, ale to nie wynika z tego, że ma automatyczną zmianę zakresu. Pomiar ciągłości z reguły jest na jednym, stałym adresie.
    Opóźnienie jest indywidualną cechą każdego urządzenia. Nawet drogie przyrządy potrafią mieć uchwytne opóźnienie. Tak samo niektóre z ręczną zmianą też mają tę "wadę".
    Automatyczna zmiana zakresów, zabezpiecza przed zniszczeniem przyrządu przy omyłce polegającej na wybraniu błędnego zakresu.

Dodano po 6 [minuty]:

yogi009 napisał:

To już napisz rzetelnie do końca, czym się różni Fluke robiony w Ciinach od NoName robionego w Chinach. Bo jednak czymś się różni.

Nie pytałeś o to, więc skąd miałem wiedzieć o co masz na myśli. W Chinach ulokowali się prawie wszyscy producenci elektroniki. To że coś jest z Chin nie oznacza od razu niskiej jakości. Decyduje cena. Możesz zamówić miernik za 10$ a możesz zamówić za 100$. Różnica w jakości będzie ogromna.
    No name nikomu nie polecam. Ale jest dużo Chińskich producentów, które utarli sobie już jakąś markę i można u nich kupować i nie martwić się o jakość.
    Fluke różni się od innych tym, że projekt jest staranniej przemyślany, otrzymał lepszej jakości podzespoły i kontrola jakości jest ostrzejsza. To powoduje że przyrząd jest lepszy ale i droższy. Jednak znajdziesz inne, mniej znane marki, które robią tak samo porządne przyrządy, np. polecana już tu nie raz SANWA czy BRYMEN.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #11 16873537
    krzysio61
    Poziom 20  
    Ocena: 84
    Witam. Jak już mowa o żółtych rączkach to może ANENG AN 8009.
  • #12 16873808
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 935
    Witam.

Z tanich automatów kiedyś był polecany AX-105 - Axiomet.
    Ale sam na nim nie pracowałem.
  • #13 16874940
    Simon79
    Poziom 21  
    Ocena: 401
    Ten METEX M-4650 pewnie używany, bo firma nie istnieje ładne parę lat. Jeśli w dobrym stanie to wybrałbym właśnie ten. Używałem w pracy jakieś 10 lat temu jako wzorcowy i byłem zadowolony.

Dodano po 2 [minuty]:

krzysio61 napisał:
    Witam. Jak już mowa o żółtych rączkach to może ANENG AN 8009.

Mam RICHMETER101 - klon, ale nie porównywałbym go do metexa, nie tylko ze względu na zabezpieczenia :D
  • #14 16874958
    yogi009
    Poziom 43  
    krzysio61 napisał:
    Jak już mowa o żółtych rączkach to może ANENG AN 8009

To nijak się nie ma do markowego sprzętu.
  • #16 16877843
    Linus.pl
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Bieda z nędzą napisał:
    A powiedz drogie dziecko, ile masz pieniążków w skarbonce, i ile ewentualnie może ci mamusia dołożyć na ten zakup?

Kolega Bieda ... w ten sposób punkty chyba nabija, bo do dyskusji nic nie wnosi.

Odnośnie twierdzenia, że automat jest wolny, powiem, że jest w tym prawda, ale jak zwiększyć budżet to już nie będzie z tym problemu.
    Do testowania ciągłości ścieżek to wystarczy jakikolwiek miernik z porządnym buzerem bez lagów. Tak że ... każdemu według potrzeb.
    Pozdrawiam.
  • #17 16879706
    juniorK123
    Poziom 18  
    Pytanie było : Mam okazje kupić w dobrych cenach UNI-T UT70 albo METEX M-4650 który z nich jest dokładniejszy, trwalszy, mniej awaryjny. W 8 poście napisałem, że miernik kupiony (zdecydowałem się na Metexa, kupiłem go jako praktycznie nowy w firmie w której pracuje w Niemczech) Jestem elektrykiem, elektronika to tylko moje hobby do którego nie są mi potrzebne super dokładne przyrządy pomiarowe.
  • #18 16879989
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 724
    Wg. kryteriów które postawiłeś w mojej ocenie dokonałeś prawidłowego wyboru. Oczywiście zakładając dobry stan techniczny obu mierników.
    Gdybyś z tych dwóch chciał, ładniejszy, z większą ilością bajerów, nowszy, to UT-70.
  • #19 16880115
    yogi009
    Poziom 43  
    juniorK123 napisał:
    zdecydowałem się na Metexa

I będziesz zadowolony, to bardzo dobra decyzja. Gratuluję i życzę wyłącznie zadowolenia z przyrządu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji porównano dwa multimetry: UNI-T UT70 i METEX M-4650. Użytkownicy wskazali, że METEX M-4650 jest bardziej trwały i dokładniejszy, a także mniej awaryjny. Wiele osób polecało METEX-a, podkreślając jego długowieczność i niezawodność, zwłaszcza w kontekście używania go przez wiele lat. Zauważono również, że oba urządzenia mają ręczną zmianę zakresu, co w dzisiejszych czasach może być mniej praktyczne. Użytkownik, który zadał pytanie, zdecydował się na METEX-a, uzasadniając to jego dobrym stanem technicznym oraz wystarczającą dokładnością dla jego potrzeb jako elektryka. Wspomniano także o innych markach i modelach, takich jak Brymen BM252, ANENG AN 8009 oraz AX-105 - Axiomet, które mogą być alternatywami w tej samej kategorii cenowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA