logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Doświadczenia z konfiguracją sprzętu i oprogramowania MikroTik?

galazka 06 Paź 2004 12:15 2940 8
REKLAMA
  • #1 895604
    galazka
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Miał ktoś doczynienia?....ze sprzętem i oprogramowaniem MIcrotic'a ?
  • REKLAMA
  • #2 896018
    gemitech
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam!
    Bawię się tym systemem od dwóch tygodni, więc nie jestem fachowcem w kwestii jego obsługi, jednak mogę wymienić soje poglądy i wątpliwości na temat MikroTik'a.

Ps.: Zmień temat postu, bo nie można po nim wywnioskować o czym mowa, ja przez przypadek natrafiłem na niego. I staraj się używać poprawnej nazwy tego systemu, aby łatwiej innym było odnaleźć te informacje za pomocą opcjii szukaj.
  • REKLAMA
  • #3 897756
    galazka
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Jałaśnie też zaczałem zabawe z tym roterem bo zakupiłem router i nie iwem jak narazie mam problemy bo moja karta orinoco wogole jakos nie może się połaczyć z tym system cińki sygnał jest a inne sieci w mojej mieścinie widzi a router na pewnio dobrze jest skonffigurowany bo robił mi go fachowiec:)..heheh
  • REKLAMA
  • #4 899244
    gemitech
    Poziom 14  
    Z twojej wypowiedzi wnioskuję, że MikroTik robi u ciebie za AP.
    1.Na jakiej karcie radiowej jest uruchomione AP?
    2.Czy inne karty go widzą, czy tylko Orinoco nie?
    3.Jakie AP miałeś wcześniej że Orinoco je widziało?
    4.Czy sprawdzałeś sygnał np. NetStumblerem?
  • REKLAMA
  • #5 2482931
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    ja mial bym takie pytanie jesli chodzi o mikrotik czy jest koniecznosc wykupywania licencji do mikrotika i na ile ta licencja jest wazna i na ile uzadzen
    pozdrawiam
  • #6 2666132
    closer
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    a jak sie obsluguje ten system ?? ma ktos jakies "how to" ?? z gory dzieki za pomoc.. ;-)
  • #7 2667327
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Manuale są, ale po angielsku. Jak chcesz po polsku tu musiałbyś poszukać na allegro kiedyś coś takiego było.
    Licencja jest standardowo na jedno urządzenie, ważna dożywotnio, ale dostęp do nowszych wersji jest ograniczony czasowo.
  • #8 2667478
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    Idealny i bez wad niejest, ale za ta kase to bije WSZYSTKIE access pointy itp, wiec warto kupic, teraz jakbym mial wrocic na zwykle access pointy to nieporozumienie ...
  • #9 2669278
    grzesiox
    Poziom 19  
    Dokładnie - całkiem fajny system potrafiący obsłużyć naprawde wielu klientów radiowo :)
    Manuale tylko po angielsku na stronie producenta.
    Warto się tym pobawić i pouczyć :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doświadczeń z konfiguracją sprzętu i oprogramowania MikroTik. Użytkownicy wymieniają się uwagami na temat obsługi systemu, wskazując na konieczność poprawnego nazewnictwa i tematyki postów dla łatwiejszego wyszukiwania informacji. Pojawiają się problemy z łącznością, zwłaszcza z kartą radiową Orinoco, która nie może połączyć się z MikroTik-em mimo dobrego sygnału i poprawnej konfiguracji routera. Sugerowane jest sprawdzenie widoczności AP na innych kartach oraz użycie narzędzi do pomiaru sygnału, np. NetStumblera. Poruszono także kwestie licencji MikroTik – standardowo jest ona przypisana do jednego urządzenia, ważna dożywotnio, ale dostęp do aktualizacji jest czasowo ograniczony. Manuale dostępne są głównie w języku angielskim, choć kiedyś istniały polskie materiały. MikroTik jest oceniany jako system wydajny i przewyższający tradycyjne access pointy pod względem obsługi wielu klientów radiowo, mimo że nie jest idealny. Zachęca się do samodzielnej nauki i eksperymentowania z systemem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA