Witam. Przedstawiam parę zdjęć z platform pracujących z mikrotikiem. Może to być inspiracją i pomocą osobom chcącym złożyć własny mt na bazie płyt PC. Licencja, tj. program jest zawarty pamięci flesz karty co widać na zdjęciu.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamzick.pl napisał:Uważam, że kolega będzie miał z tymi swoimi pomysłami więcej problemów niż się spodziewa![]()
Już na pierwszy rzut oka widać , że niewiele wiesz o Mikrotiku
zuhjk napisał:
Właśnie pełno takich cwaniaków co to wiele wiedzą o mikrotiku a nie pomogą innym. Sam jakiś czas temu po raz pierwszy kupiłem licencję i miałem b.duże trudności jak postawić ap i co można z tym mt zrobić. Tak więc nie wiedziałem nawet ile jest 2x2 ... Licencję kupuje się raz i jest ona przypisana do nośnika, czyli moją cf mogę podpinać do różnych płyt. Nie zamierzam też wykorzystywać mt jako routera ale na mosty i ap współpracujące z sektorami. Do pracy na zewnątrz jest dedykowana specjalna platforma RB532. Pracuje w niskich temperaturach, posiada dwa złącza na karty mpci i możliwość rozszerzeń o następne sloty mpci.
wowka napisał:zuhjk - nierozumeim zabardzo poco zamieszczasz zdjecia, przeciez to jest zwykly komputer tylko ze zamiast dysku ma karte CF, a routerboarda mozna sobie na oficjalnej stronie mikrotika poogladac wiec niewiem czym sie chcesz pochwalic. I nie podniecaj sie tak tym mikrotikiem, bo w TEORII to najtansze access pointy dzialaja znakomicie. Mikrotik choc jest nieporownywalnie lepszy do standardowych Access pointow to takze lubi sie zawiesic, zamulic lub wysypac szczegolnie gdy pracuje w kilku trybach naraz np na jednej karcie access point, a pozostale bridge itp. Jak narazie z mojego doswiadczenia to ci powiem ze jesli pracuje jako bridge - przekaznik sygnalu dalej to jest praktycznie bezawaryjny. Jest takie przyslowie ze "czego niema to sie nie zepsuje" i im urzadzenie jest mniej "inteligentne" tym mniejsze ryzyko awarii, np switche w porownaniu do access pointow sa o wiele bardziej niezawodne i bezawaryjne dlatego ze sa duzo mniej skomplikowane technicznie i mniej "inteligentne"
Tak wiec niema co sie tak zachwycac mikrotikiem, choc jest bardzo dobry to jednak nie idealny, a problemy predzej czy pozniej i tak bedziesz z nim mial bo taki jest urok branzy informatyka/sieci komputerowe
zick.pl napisał:Gdybyś miał jakieś doświadczenie z MT to wiedziałbyś że za dużo slotów zająłeś tymi kartami pci, jeśli którykolwiek interfejs będzie na tym samym przerwaniu z innym to bank, że będzie Ci się to sypało.
martinks napisał:Witam
Nie radze ci kolego robić takich zestawów na płytach głównych posiadających chipset VIA, radze intel i inne przy via miałem co chwile zwisy sprzętu zamieniłem wszystko na płyty z intela i teraz chodzi wszystko stabilnie.