logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrotik czy najlepszy? Własny mt na bazie płyt PC.

zuhjk 08 Kwi 2006 21:20 6272 24
REKLAMA
  • #1 2507256
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Witam. Przedstawiam parę zdjęć z platform pracujących z mikrotikiem. Może to być inspiracją i pomocą osobom chcącym złożyć własny mt na bazie płyt PC. Licencja, tj. program jest zawarty pamięci flesz karty co widać na zdjęciu.
    Załączniki:
    • Mikrotik czy najlepszy? Własny mt na bazie płyt PC. Obraz 001.JPG (90.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2507290
    zuhjk
    Poziom 22  
    W slotach pci siedzą karty które będą pracować jako ap i most. U dołu mpci senao na przejściówce i dwa tplink wn551g. Jako ethernet karta sieciowa 3com. U góry karta a/b/g będzie pracować jako most na 5 Ghz.
    Załączniki:
    • Mikrotik czy najlepszy? Własny mt na bazie płyt PC. Obraz 002.JPG (75.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2507308
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ogólny widok całości, to powędruje do standardowej obudowy ATX. Jak widać problem startu po zaniku napięcia zasilania rozwiązałem za pomocą kondensatorka.
    Załączniki:
    • Mikrotik czy najlepszy? Własny mt na bazie płyt PC. Obraz 003.JPG (107.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2507341
    zuhjk
    Poziom 22  
    A oto inna płyta. Ta poleci do skrzynki na poddasze, więc trzeba było jakoś związać płytę pc z kartami. Tu wypiłowałem część obudowy atx i w ten sposób mam sztywny pakiet pc z kartami gotowy do włożenia do zamykanej skrzynki.
    Załączniki:
    • Mikrotik czy najlepszy? Własny mt na bazie płyt PC. Obraz 010.JPG (82.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2507366
    zuhjk
    Poziom 22  
    Tak to wygląda z przodu. Prawda, że proste :D Niebawem reszta zdjęć z płyty RB 532 dedykowanej dla mt. Może opiszę też jak uruchomić ten zaawansowany ap dla osób które chciałyby same to odpalić.
    Załączniki:
    • Mikrotik czy najlepszy? Własny mt na bazie płyt PC. Obraz 011.JPG (64.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2508096
    zick.pl
    Poziom 17  
    Uważam, że kolega będzie miał z tymi swoimi pomysłami więcej problemów niż się spodziewa :)

Już na pierwszy rzut oka widać , że niewiele wiesz o Mikrotiku
  • #7 2508318
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Ja mam pytanie co do mikrotika ten pomysl raczej nie wypali bo na moim osiedlu jest same noe budownictwo czyli bloki z plaskimi dachami bez poddasza no i raczej taki komputer nie wytrzyma na dachu przy duzych i niskich temperaturach a co najgorsze przed wilgocia a tak przy okazji chcial bym sie spytac o licencje czy mozna se wykupic taka licencje która będzie caly czas aktywna i nie trzeba bedzie wykupywac licencji co roku
    wiec prosze dodatkowo na namiary takiej licencji a jak takiej nie ma prosze mi podac linka do jakies dobrej licencji ale zarazem nie drogiej
    pozdrawiam
  • #8 2508355
    galazka
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Ja jestem posiadaczem takowej podobnej konfiguracji i licencja dziala caly czas tylko aktualizacje kiedy chce sie miec co roku to trzeba placic kolo 100 zł, sprzet dziala bez zarzutow.
  • #9 2508820
    zuhjk
    Poziom 22  
    zick.pl napisał:
    Uważam, że kolega będzie miał z tymi swoimi pomysłami więcej problemów niż się spodziewa :)

Już na pierwszy rzut oka widać , że niewiele wiesz o Mikrotiku

Właśnie pełno takich cwaniaków co to wiele wiedzą o mikrotiku a nie pomogą innym. Sam jakiś czas temu po raz pierwszy kupiłem licencję i miałem b.duże trudności jak postawić ap i co można z tym mt zrobić. Tak więc nie wiedziałem nawet ile jest 2x2 ... Licencję kupuje się raz i jest ona przypisana do nośnika, czyli moją cf mogę podpinać do różnych płyt. Nie zamierzam też wykorzystywać mt jako routera ale na mosty i ap współpracujące z sektorami. Do pracy na zewnątrz jest dedykowana specjalna platforma RB532. Pracuje w niskich temperaturach, posiada dwa złącza na karty mpci i możliwość rozszerzeń o następne sloty mpci.
    Załączniki:
    • Mikrotik czy najlepszy? Własny mt na bazie płyt PC. Obraz 018.JPG (72.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mikrotik czy najlepszy? Własny mt na bazie płyt PC. Obraz 013.JPG (66.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 2509002
    zuhjk
    Poziom 22  
    Montujemy ją do puszki sprzężonej z anteną panelową 5 Ghz i na dach do masztu. Ostatnio jest dostępna okrojona wersja RB 532- RB 112. Posiada dwa sloty mpci i jedno gniazdo ethernet. Wystarczająca do postawienia mostu + ap w jednej puszce.
    Załączniki:
    • Mikrotik czy najlepszy? Własny mt na bazie płyt PC. Obraz 019.JPG (44.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2510907
    zick.pl
    Poziom 17  
    zuhjk napisał:

Właśnie pełno takich cwaniaków co to wiele wiedzą o mikrotiku a nie pomogą innym. Sam jakiś czas temu po raz pierwszy kupiłem licencję i miałem b.duże trudności jak postawić ap i co można z tym mt zrobić. Tak więc nie wiedziałem nawet ile jest 2x2 ... Licencję kupuje się raz i jest ona przypisana do nośnika, czyli moją cf mogę podpinać do różnych płyt. Nie zamierzam też wykorzystywać mt jako routera ale na mosty i ap współpracujące z sektorami. Do pracy na zewnątrz jest dedykowana specjalna platforma RB532. Pracuje w niskich temperaturach, posiada dwa złącza na karty mpci i możliwość rozszerzeń o następne sloty mpci.

Zanim kogoś obrazisz kolego to zastanów się dwa razy.
    Gdybyś miał jakieś doświadczenie z MT to wiedziałbyś że za dużo slotów zająłeś tymi kartami pci, jeśli którykolwiek interfejs będzie na tym samym przerwaniu z innym to bank, że będzie Ci się to sypało.
    Wystarczy zapytać zamiast wyzywać od cwaniaków
    I ciekawi mnie co ukrywa się pod radiatorem z tym egzotycznym napisem.

A to jedna z moich referencji jesli chodzi o MT
    "...ja tam mysle ze byles najlepszy w polsce z tego tematu i nie mysl ze pisze przez to zeby ci slodzic ale wiesz czytam grupe znam ludzi ktorzy sie tym zajmuja zawodowo ( cyberbajt ) i mam porownanie tego co ty wiedziles kiedys na temat mt to oni do tej pory nie wiedza - moge wskazac konkretne rzeczy a mt ktory ustawiles wtedy chodzi mi do dzisija w niezmienionej konfiguracji..."
  • #12 2511143
    zuhjk
    Poziom 22  
    Zanim napiszesz zastanów się dwa razy albo nie pisz w ogóle. Może jak tyle wiesz to zamieścisz parę zdjęć + opisów konfiguracji zamiast przedstawiać swoje referencje jaki to jesteś dobry. Ja tam nikomu niczego nie żałuję, niech se będzie i najlepszy. Jak się bedzie sypać dam Ci znać, na razie pracuje.
  • #13 2511410
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 247
    zuhjk - nierozumeim zabardzo poco zamieszczasz zdjecia, przeciez to jest zwykly komputer tylko ze zamiast dysku ma karte CF, a routerboarda mozna sobie na oficjalnej stronie mikrotika poogladac wiec niewiem czym sie chcesz pochwalic. I nie podniecaj sie tak tym mikrotikiem, bo w TEORII to najtansze access pointy dzialaja znakomicie. Mikrotik choc jest nieporownywalnie lepszy do standardowych Access pointow to takze lubi sie zawiesic, zamulic lub wysypac szczegolnie gdy pracuje w kilku trybach naraz np na jednej karcie access point, a pozostale bridge itp. Jak narazie z mojego doswiadczenia to ci powiem ze jesli pracuje jako bridge - przekaznik sygnalu dalej to jest praktycznie bezawaryjny. Jest takie przyslowie ze "czego niema to sie nie zepsuje" i im urzadzenie jest mniej "inteligentne" tym mniejsze ryzyko awarii, np switche w porownaniu do access pointow sa o wiele bardziej niezawodne i bezawaryjne dlatego ze sa duzo mniej skomplikowane technicznie i mniej "inteligentne"

Tak wiec niema co sie tak zachwycac mikrotikiem, choc jest bardzo dobry to jednak nie idealny, a problemy predzej czy pozniej i tak bedziesz z nim mial bo taki jest urok branzy informatyka/sieci komputerowe
  • #14 2515732
    zuhjk
    Poziom 22  
    wowka napisał:
    zuhjk - nierozumeim zabardzo poco zamieszczasz zdjecia, przeciez to jest zwykly komputer tylko ze zamiast dysku ma karte CF, a routerboarda mozna sobie na oficjalnej stronie mikrotika poogladac wiec niewiem czym sie chcesz pochwalic. I nie podniecaj sie tak tym mikrotikiem, bo w TEORII to najtansze access pointy dzialaja znakomicie. Mikrotik choc jest nieporownywalnie lepszy do standardowych Access pointow to takze lubi sie zawiesic, zamulic lub wysypac szczegolnie gdy pracuje w kilku trybach naraz np na jednej karcie access point, a pozostale bridge itp. Jak narazie z mojego doswiadczenia to ci powiem ze jesli pracuje jako bridge - przekaznik sygnalu dalej to jest praktycznie bezawaryjny. Jest takie przyslowie ze "czego niema to sie nie zepsuje" i im urzadzenie jest mniej "inteligentne" tym mniejsze ryzyko awarii, np switche w porownaniu do access pointow sa o wiele bardziej niezawodne i bezawaryjne dlatego ze sa duzo mniej skomplikowane technicznie i mniej "inteligentne"

Tak wiec niema co sie tak zachwycac mikrotikiem, choc jest bardzo dobry to jednak nie idealny, a problemy predzej czy pozniej i tak bedziesz z nim mial bo taki jest urok branzy informatyka/sieci komputerowe

Tak z tym co powiedziałeś to prawda. Mt działa wtedy kiedy działa a gadanie , że na takiej czy innej płycie + karta jest najlepszy to tylko gdybanie. Jak postawisz i będzie działał bezawaryjnie to odniosłeś sukces. W innym miejscu i przez inną osobę postawiony może nie działać już tak dobrze. Jeśli chodzi o małe ap takich mam już dwie reklamówki. Do tej pory sprawdziło się orinoco ap 2000 do których dokupiłem kity b/g. Mikrotik wymaga czasu celem sprawdzenia i być może walki z problemami tam napotkanymi. Zresztą sieć to zawsze jakieś problemy z którymi trzeba walczyć. Ale jakby ktoś cyknął zdjęcia swoich mt to chętnie bym zobaczył. Mam znajomych, mają sieć na ponad 2000 postawioną w większości na mt. Jakoś to im chodzi, może warto inwestować w coś innego, ale co?
  • #15 2519758
    stk
    Poziom 12  
    zick.pl napisał:
    Gdybyś miał jakieś doświadczenie z MT to wiedziałbyś że za dużo slotów zająłeś tymi kartami pci, jeśli którykolwiek interfejs będzie na tym samym przerwaniu z innym to bank, że będzie Ci się to sypało.

tak sie sklada ze jedena karta wlan (sparklan) siedzi na tym samym przerwaniu co ethernet i uptime na dzien dzisiejszy ma 26 dni, ruch miedzy tymi interfejsami jest okolo 6mbps FDX wiec - TEORIA TEORIA a co wychodzi w praktyce ......?

http://i2.tinypic.com/qz5eus.jpg
    http://i2.tinypic.com/qz5f2p.jpg
    http://i2.tinypic.com/qz5f8m.jpg
    http://i2.tinypic.com/qz5fec.jpg
    http://i2.tinypic.com/qz5fk6.jpg
    http://i2.tinypic.com/qz5fmp.jpg

P3 450MHz + 64MB RAM i do tego plyta glowna gigabyte na chipie BX Intela i smiga bez najmniejszych problemow ponad 3 miesiace - zero zwiech czy czegos takiego. Wisi na tym 2x most na 5g + radio na 2.4g dla okolo 20 userow, kary to atherosy sparklan.
  • #16 2519920
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    Wszyscy piszecie o MT a co sądzicie o StarOSie? według mnie też bdb system routerowy. Troszkę mniej opcji konfiguracji jednak jest tańszy od MT z licencją 5 poziomu kosztuje około 300zł a staros w wersji serwer 140zł (oczywiście netto).

Na razie testowałem tylko MT i SO ale mogę juz coś o nich powiedzieć...
    MT potężne narzędzie. Bardzo funkcjonalne idealne to tworzenia wielkich sieci "z bajerami". Zarządzanie bardzo fajne przez program kliencki (pod windows)

SO urzekł mnie prostotą i funkcjonalnością jak za tą cenę. I przede wszystkim brak limitów jakie występują przy cenie niższych poziomów licencji MT. Osobiście jakoś bardziej przekonał mnie ten system
  • #17 2520807
    zuhjk
    Poziom 22  
    W pierwszym miesiącu po zakupie mt szlag mnie trafiał. Trudna składnia, ciężko coś zrobić. Jak zobaczyłem star..o. to zdziwiłem się prostotą, klikasz i chodzi. Ale już dokonałem zakupu mt i odwrotu nie ma. Dziś mam zakupione dalsze licencje i wiem, że początki z mt są trudne. Na zdjęciu obsadziłem kartą pci tplink wn551g rev 1.3. I tu rev 1.4 nie sprawdził się. Nowsze tplinki mają rev 1.4 i są słabsze od starszych 1.3 ( miesiąc temu kupowałem jeszcze 1.3). Sprawdziłem od różnych dostawców. Mniejsza czułość i gorsze wykrywanie sieci. Producent dokonał oszczędności, płytka 1 cm mniejsza i ubyło kilka elementów smd. A już myślałem, że mam fajną kartę do mojej sieci.
  • #18 2521080
    Poozon
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Mój wybór natomiast padł na StarOS'a.
    Dlaczego ... a tak z przekory innym.
    Kiedy podejmowałem decyzję o zakupie licencji wszyscy zachwycali się MT. O StarOS'ie nikt i nic nie mówił.
    Potwierdzam to co mówili moi przedmówcy,
    StarOS jest prosty w obsłudze i szybko się go konfiguruje. Klik i działa :D

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #19 2521206
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    @zuhjk
    Zamówiłem też 551g przysłali mi 651g rev 1,4 i te karty są okropne, Mam sieć radiową i po kupieniu 551 z rev 1,3 byłem wręcz wniebowzięty praktycznie to było tosamo co planet 8310! i nawet stery pasowały. I kupiliśmy partie kilkunastu kart 651 ale rev 1,4 i... nie nadają się do niczego. Przerobiłem już kawał kart WLAN i powiem wam że najtańszą z najlepszysz jest ASUS na Marvelu dokładnie WL-138 cały ten Atheros XR to tylko pic na wodę. Na klientów to tylko ASUSa. Widze że zboczyłem z tematu ale może się komuś to sprzyda :)
    Pozdrowienia dla StarOSowców :)
  • #20 2522009
    zuhjk
    Poziom 22  
    Jasne, że się przyda. Mam w swojej sieci planet 8310 z dużą blachą i te były najlepsze. Już takich nie ma. Stosowałem też kanciaki i były dobre. Teraz znów wziąłem 10 szt. Chciałbym swoją sieć oprzeć na sprawdzonej i jednej karcie, a tak to każdy pies z innej budy. Zamówię kartę polecaną i zobaczy się. Raczej już nie dostaniesz tplink rev 1.3, a 1.4 to łagodnie określając g.... . Ponoć jeszcze był rev 1.2, ale tego modelu nie miałem. Jednego nie pojmuję, po cholerę spartolono dobrą kartę rev 1.3 . Ta 1.4 w mt umarła po jednym dniu pracy. Rzuciła chęć na łączenie się, a zresztą czułość b.słaba. U klienta przestawała łączyć się z siecią, nie wykrywała sygnału. Gorsza od każdej chyba karty, po co takie coś produkować?
    No i kupiłem.
  • #21 2524832
    Poozon
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Tak przy okazji MT ...
    Czy Mikrotik obsługuje karty Orinoco w trybie AP czy nadal tylko w trybie APC ?
  • #22 2525439
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam ale ja mial bym pytanie bo caly czas o tym te forum macie jakas kafiguracje tego sprzetu i w razie czegos screeny
    pozdrawiam
  • #23 4748254
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    Jaki tam jest kondensator??
  • #24 5899742
    martinks
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam

Nie radze ci kolego robić takich zestawów na płytach głównych posiadających chipset VIA, radze intel i inne przy via miałem co chwile zwisy sprzętu zamieniłem wszystko na płyty z intela i teraz chodzi wszystko stabilnie.
  • #25 5900234
    zuhjk
    Poziom 22  
    martinks napisał:
    Witam

Nie radze ci kolego robić takich zestawów na płytach głównych posiadających chipset VIA, radze intel i inne przy via miałem co chwile zwisy sprzętu zamieniłem wszystko na płyty z intela i teraz chodzi wszystko stabilnie.

Mocno odkopany temat, oczywiście dziś tylko intel i stawianie raczej na płytach rb. Posiadam rb600 i rb433 i one wypierają raczej płyty PC.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy własnych urządzeń Mikrotik (MT) na bazie płyt PC z wykorzystaniem kart PCI i MPPCI do pracy jako access pointy (AP) i mosty sieciowe. Autor prezentuje zdjęcia i opisuje konfiguracje sprzętowe, m.in. karty TP-Link WN551G rev 1.3, 3Com Ethernet, karty A/B/G na 5 GHz oraz platformę RB532 dedykowaną do pracy na zewnątrz z dwoma slotami MPPCI. Poruszono kwestie licencji Mikrotik, które są przypisane do nośnika (np. karta CF) i działają bezterminowo, z opcją płatnych aktualizacji rocznych. Wskazano problemy z kompatybilnością kart WLAN, zwłaszcza nowszych wersji TP-Link WN551G rev 1.4, które mają gorszą czułość i stabilność niż rev 1.3. W dyskusji pojawiły się także opinie o stabilności systemu Mikrotik w różnych trybach pracy oraz porównania do systemu StarOS, który jest prostszy w konfiguracji i tańszy, ale mniej rozbudowany. Zwrócono uwagę na problemy z chipsetami VIA na płytach głównych, rekomendując Intel dla stabilności. Wspomniano o nowocześniejszych platformach RB600 i RB433, które zastępują płyty PC w zastosowaniach Mikrotik. Poruszono także kwestie montażu sprzętu w obudowach ATX i zabezpieczenia przed zanikiem napięcia za pomocą kondensatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA