logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór aparatu cyfrowego do 500 zł: Olympus X-43, X-960, X-940 czy FE-5050?

AndB 11 Gru 2010 20:33 3995 11
REKLAMA
  • #1 8856029
    AndB
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Zamierzam kupić aparat cyfrowy do około 500 zł.
    Zamierzam nim robić amatorskie zdjęcia. Nic szczególnego zwyczajnie chciałbym robić zdjęcia przy rodzinnych spotkaniach i od czasu do czasu zrobić sobie zdjęcie na łonie natury.
    Zwróciłem uwagę na kilka modeli lecz nie wiem, który spośród nich byłby najlepszy.
    1) Olympus X-43
    2) Olympus X-960
    3) Olympus X-940
    4) Olympus FE-5050
    5) Canon PowerShot SX 120 - jednak jak pytałem o niego w sklepie czy jest dobry to usłyszałem że tak ale juz jest wycofywany przez producenta ze sprzedaży bo ma nastęcę w związku z czym czy warto kupować taki aparat?

W sumie najbardziej się zastanawiam nad tymi pierwszymi tzn. Olympusami. A ten ostatni Canona raczej średnio bo jest dużo droższy, powyżej 500 zł.

I mam pytanie co oznacza Napis AF ZOOM 6.3-31.5 MM 1:3.5-5.6 na obiektywie aparatu (jeśli to nie obiektyw to proszę wybaczyć nie znam się na aparatach). Te Olympusy właśnie się różnią tymi danymi

A może ktoś doradzi mi jakiś inny aparat cyfrowy np: słyszałem dużo dobrego o marce Canon ale w tych samych cenach co Canony np: Aparaty firmy Olympus mają lepsze parametry. Z kolei podobno dobre aparaty robi również firma Samsung jednak jej aparaty mają często problemy z mechaniką.
  • REKLAMA
  • #2 8856105
    orzelpiotr
    Poziom 34  
    Ocena: 164
    Jak chcesz robić rodzinne imprezy to zdecydowanie jak najmniejsza ogniskowa czyli pasują te modele: (24 mm)

2) Olympus X-960
    3) Olympus X-940
    4) Olympus FE-5050

Pierwszy parametr oznacza zakres ogniskowej obiektywu od 6.3 do 31,5 mm - mnożysz to razy przelicznik dla twojej matrycy x4;
    czyli uzyskujesz ok 24 do 125 mm. (zoom optyczny x5)
    Drugi oznacza jasność obiektywu dla skrajnych ogniskowych tak więc dla 24mm będzie to 3.5 a dla 125 mm 5.6 (im mniej tym lepiej)
  • REKLAMA
  • #3 8856191
    AndB
    Poziom 11  
    A ten pierwszy Olympus X-43 też by się nadawał? Bo w sklepie widziałem, że kosztuje prawie tyle co Olympus X-960 może nawet trochę mniej ale ma lepsze wyposażenie, tzn kartę SD i ładowarkę w zestawie.

I dodatkowe pytanie jakie mi się nasunęło czy marka Olympus w aparatach cyfrowych jest dobra? Bo np: o Canonach teraz gdzieś przeczytałem, że w ich aparatach zaczęły padać bardzo często wyświetlacze.
  • #4 8856245
    orzelpiotr
    Poziom 34  
    Olympus X-43 - obiektyw z 5-krotnym zoomem optycznym (36-180mm) tak jak pisałem lepiej 24 mm jak 36 mm. Karta kosztuje grosze.

Jak chodzi o kompakty cyfrowe to marka chyba nie ma większego znaczenia.
  • REKLAMA
  • #5 8858040
    AndB
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam tylko jeszcze jedno pytanie mianowicie do robienia jakich zdjęć nadają się aparaty o dużych ogniskowych, jak np ten X-43?
  • #7 8861219
    AndB
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź i cierpliwość dla moich pytań. Teraz przynajmniej mam już jakieś podstawy.
    A jakiego Canona byś mógł polecić w tej cenie? Albo inaczej jaki model aparatu od Canona, ewentualnie Nikona byłby odpowiednikiem dla tych modeli od Olympusa?
    I gdyby wybierać między Olympus X-960, Olympus X-940, Olympus FE-5050 to który byłby najlepszy a który najgorszy?
  • #8 8867099
    AndB
    Poziom 11  
    Mam jeszcze jedno pytanie czy to prawda, że w aparatach firmy Olympus źle wychodzą zdjęcia z kolorem białym. Tzn. czy kolor biały nie wychodzi jako żółty?
    Znalazłęm jeszcze jedne aparat w promocyjnej cenie mianowicię:
    Sony DSC-W370
    Z tym że w tym aparacie wydaje mi się, że ognisokowa jest za duża.

I teraz się zacząłem wahać nad tymi Olympusami przez tą wiadomość o odcieniu żółci na białym kolorze :( Czy to prawda? I jeszcze jedno pytanie czy różnica między Zoomem optycznym 4 a 5 jest naprawdę bardzo duża i zwracać na to uwagę czy głownie tylko na ogniskową.
  • REKLAMA
  • #9 8870078
    orzelpiotr
    Poziom 34  
    Nie martwiłbym się o takie kwestie - w profesjonalnych aparatach za 20 krotnie większe pieniądze też bywają osoby niezadowolone z balansu bieli. Zdjęcia zawsze można poprawić w DPP.

Zoom optyczny nie jest wymiernikiem jakości a uniwersalności - innymi słowy i więcej zoomu tym w większym zakresie można korzystać z aparatu; co nie musi się przekładać na jakość zdjęć. W profesjonalnych obiektywach (są wyjątki) w ogóle nie ma zoomu (obiektyw stało-ogniskowy).

Jeśli robisz zdjęcia w zamkniętych pomieszczeniach najistotniejszą kwestią jest szerokokątny obiektyw o możliwie najniższej matematycznie ogniskowej (np f 2.8 - chyba nie dostępne w tym zakresie cenowym) - Ponieważ nie możesz się cofnąć by zmieścić wszystko w kadrze i zwykle brakuje światła (poruszone zdjęcia ze względu na dłuższy czas naświetlania), robiąc zdjęcia na zewnątrz zawsze jest jaśniej i mamy pole manewru.
  • #10 8870169
    AndB
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie za Cierpliwość do moich pytań ale w temacie aparatów jestem zielony tym bardziej dziękuję za pomoc. Oczywiście punkty w ramach podziękowania już poszły :)

Zdecydowałem się jednak na OLYMPUSA kwestia tylko, który z tych dwóch jest lepszy oba prawie w jednakowej cenie
    Porównanie Olympus FE-4030 i Olympus FE-5030

Który z tych dwóch modeli jest lepszy? FE-5030 ma większy zakres od 26-130 a FE-4030 od 26-105

A czy sugerować się poniższym testem aparatów? Na niektórych zdjęciach widać, że Olympus FE-5020 ma trochę bardziej żółty odcień na białym.

Jakość zdjęć
    Test kompaktów szerokokątnych

Mam jeszcze takie pytania:
    1)Który z modeli
    - Olympus FE-4040 czy
    - Sony DSC-W370
    będzie lepszym wyborem do moich zastosowań? Oba są w cenach zbliżonych gdyż Sony jest w cenie promocyjnej.

2) Czy takie parametry aparatu Sony DSC-W370 byłyby wystarczające do robienia zdjęć w pomieszczeniach zamkniętych?

Ogniskowa obiektywu:
    6.0 – 42.0 mm
    (ekwiwalent: 34 – 238 mm dla filmu 35 mm)
    Światłosiła:
    f/3.6 - 5.6

Czy to oznacza, że ogniskowa aparatu wynosi 34? Dobrze odczytałem te parametry.

3)I pewnie najgłupsze pytanie jakie zadam w tym temacie ale - Przy odległości powiedzmy 3 metrów jaką szerokość obejmie aparat
    Sony przy powyższej ogniskowej a jaką
    Olympus FE-4040, którego ogniskowa wynosi Ogniskowa obiektywu 4.7 - 18.6 mm (ekwiwalent małoobrazkowy 26 - 105 mm)

4)Zapis wideo w jednym z przykładowych Olympusów to:
    640 x 480 pix (VGA) z szybkością 30 kl./s,
    320 x 240 pix (QVGA), z szybkością 30 kl./s
    maksymalny rozmiar pliku 2GB
    Czy to oznacza, że przy tej rozdzielczości 640 x 480 pix (VGA) z szybkością 30 kl./s, Czy to oznacza, że przy tej rozdzielczości będę mógł obejrzeć w miarę komfortowo nagrane filmiki na telewizorze typu CRT? I czy duży będzie dyskomfort przy oglądaniu ich na telewizorze LCD 32" ?
    (Wiem, że troszkę naiwne pytanie ale pytam serio bo się naprawdę nie orientuje).

5) Czy duża jest różnica przy Zoomie 4x a 5x? I czy mocno brać to pod uwagę? Czy 4x wystarczy do zrobienia fotografii rodzinki w plenerze?

6) Czy Olympusem FE-4040 można nagrywać filmy z dźwiękiem?
  • #11 8906536
    waldemar.d
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Czytając pytania nasuwa mi sie standardowa odpowiedz : co chcesz focić?.Nie istnieje szkło uniwersalne do wszystkiego.Jak elektronike i mechanikę w kompaktach - powiedzmy- na chwilke mozna pominąć,tak szkło po pewnym czasie daje znać iż Twoja inwencja jest wieksza niż mozliwości owego.Chyba że tylko "imieniny u Cioci". Przykład : makro robione kompaktem z Raynoxem [ kompakt do makro ze względów oczywistych],natomiast zdjęć kwietów i roslin takich jak zobaczysz kompaktem nie wykonasz.Tylko szkło i to starsze.Inna barwa i inna bajka.www.w-mops.pl
  • #12 8958488
    piotrmax
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Na Twoim miejscu bym jeszcze dozbiera i kupił np Sony ALFA, idalny aparat dla początkującego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje aparatu cyfrowego do 500 zł, głównie do amatorskich zdjęć rodzinnych i przyrody. Rozważa modele Olympus: X-43, X-960, X-940 oraz FE-5050, a także Canon PowerShot SX 120, który jest wycofywany z rynku. Uczestnicy dyskusji podkreślają znaczenie ogniskowej obiektywu, sugerując, że niższa ogniskowa (np. 24 mm) jest lepsza do zdjęć w pomieszczeniach. Wskazują również na różnice w jakości zdjęć między modelami, a także na kwestie związane z balasem bieli w aparatach Olympus. Użytkownik zadaje pytania dotyczące ogniskowej, jakości zdjęć oraz porównania modeli Olympus i Sony. Ostatecznie decyduje się na zakup aparatu Olympus, ale wciąż ma wątpliwości co do wyboru konkretnego modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA