logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć wokal z muzyki bez utraty jakości? Cooledit - gdzie znaleźć?

zaglodow 05 Lut 2003 11:39 4770 9
REKLAMA
  • #1 93830
    zaglodow
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Kto kolwiek słyszał o programie do wycinania głosu z muzyki, przy tym nie tracąc sekund. Podobno to Cooledit, ale nie wiem gdzie to jest. Pomóźcie
  • REKLAMA
  • #2 93849
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Do VTT możesz załączyć odpowiednie pluginy. Widziałem nawet plug-in'y do Winamp. Poszukaj na www.winamp.com
  • REKLAMA
  • #3 93918
    krisxxl
    Poziom 28  
    Ocena: 201
    Witam

chcesz zrobić coś w stylu karaoke? Wyciąć pasmo wokalu z muzyki lub je maksymalnie wyciszyć ? Wydaje mi się że wspomniany przez ciebie CoolEdit ma taką funcję. Jak sobie dobrze przypominam to temat ten był kiedyś poruszany na forum.

pozdrawiam

Kris
  • #4 94087
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Do Winampa jest plugin Voice Remover, ale jest jeszcze taka jego wersja co wpsółpracuje z DirectX-em i każdym innym programem do odtwarzania. Jak zdajde link, albo sam program to go przyśle.
  • REKLAMA
  • #5 94088
    rapsik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    sa pluginy do winampa na jego stronie
  • #6 94290
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Spróbuj jeszcze, tak jak paisałem z pluginem do VTT. Ma większe możliwości niż ten do Winampa. Nazwa się chyba "Voice Erase" czy jakoś podobnie.
  • REKLAMA
  • #7 261545
    Sławek B.
    Poziom 12  
    Jest to prosty programik, posiada także kilka innych efektów prócz karaoke - flange, chorus, phase - bardzo ładnie działający i prosty.
    Regulowany efekt karaoke z filtrem pozwala także regulować szerokość stereo i wzmocnnienie tonów niskich (im więcej dźwięków międzyfazowych tym mniej z reguły środkowych tonów niskich)

Miłej zabawy

Pozdrawiam - Sławek B.
    Załączniki:
    • dsp_defx.exe (62.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 261553
    MADevil
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Od dawna tego szukałem.... :D

Dzięki :arrow: Sławek B.
  • #9 263530
    Sławek B.
    Poziom 12  
    Nie ma za co :)

Szukam jakiegoś fajnego kompresora dynamicznego do Winampa innego niż: Sound Solution, Tomass Limiter, SqrSoftLimiter, TomSteady, Wided100, Audio Compressor DSP, RockSteady.

Z tych wszystkich zdecydowanie najlepszy i najbardziej odpowiedni jest Sound Solution 1.2b, gdyż posiada wszystko to, co jest mi potrzebne -

http://www.zii.it/tms/

- lecz jego konfiguracja jest raczej kłopotliwa, praco- i czaso- chłonna, dlatego jestem otwarty na wszelkie propozycje
  • #10 265948
    pawol
    Poziom 22  
    Ocena: 130
    Jak masz katę realteka na płycie głównej np. ALC200 to ściągni z www.realtek.com.tw najnowsze stery. Jest tam oprócz korektora graficznego fiszka "Voice cut off" czy cos podobnego. Działa - sprawdzałem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programów i wtyczek umożliwiających usunięcie wokalu z utworów muzycznych bez utraty jakości. Wspomniany program CoolEdit posiada funkcję wycinania lub wyciszania wokalu, jednak użytkownicy nie podają bezpośredniego źródła do jego pobrania. Alternatywnie, polecane są wtyczki do odtwarzacza Winamp, takie jak "Voice Remover" oraz "Voice Erase", które współpracują także z DirectX i innymi programami audio. Wspomniano również o pluginach do VTT (Virtual DJ) oferujących większe możliwości w zakresie usuwania wokalu. Dodatkowo, dla kart dźwiękowych Realtek (np. ALC200) dostępne są sterowniki z funkcją "Voice cut off", która pozwala na redukcję wokalu bez konieczności używania zewnętrznego oprogramowania. W dyskusji pojawiły się także efekty audio takie jak flange, chorus, phase oraz regulowany efekt karaoke z filtrem stereo i wzmocnieniem tonów niskich. Użytkownicy wymieniają się linkami i doświadczeniami dotyczącymi konfiguracji oraz jakości działania tych narzędzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA