logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak narysować trójkąt impedancji z różnicą Xl i Xc?

kamilk87 12 Gru 2010 13:45 3770 4
REKLAMA
  • #1 8858530
    kamilk87
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam!

Dla danych, które znajdują się w pliku (dla jednego przypadku z każdej tabelki)
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    muszę narysować trójkąt impedancji.
    Znalazłem tutaj na forum, że no osi X rysuje się rezystancje a no osi Y zaznacza się rożnice Xl-Xc. Rezystancję narysuję bez problemu ale jak narysować tę różnicę, które to Xl, a które Xc?

W sprawach elektrotechniki jestem laikiem, więc proszę jednak wytłumaczenie bardziej łopatologiczne:)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8858744
    kamilk87
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    No z google to ja potrafię korzystać, ale jak napisałem, w tym temacie jestem laikiem, więc Twoje linki dużo mi nie mówią bo to samo znalazłem zanim napisał tego posta.
    Chodzi mi konkretnie które to jest Xl, a które Xc w moim przypadku? Czy może to X, co mam w tabelce to jest już ta różnica (Xl-Xc)?
  • REKLAMA
  • #4 8860985
    szoz
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cewki mają pomijalnie małą pojemność więc w przypadku 1 i 3 pomiń Xc. Kondensatory mają pomijalną indukcyjność więc pomiń Xl. Poza tym, nie można ustalić tych wartości co pomijamy dla tego układu.

Na osi X rezystancja R, na osi Y reaktancja Xc lub Xl (zależy od którego przypadku, we wszystkich nazwana X) a wektor impedancji Z jest sumą wektorów R i X.
  • #5 8861579
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Regulamin - p.14 i p.16.Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
REKLAMA