logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD Samsung LE40A536 - spontanicznie wyłącza się ekran HDMI

lukskajwoker 12 Gru 2010 16:19 1689 4
  • #1 8859258
    lukskajwoker
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Problem jest następujący:
    - oglądając przez HDMI (dowolny port) z komputera MediaCenter obraz się potrafi co jakiś czas wyłączyć. Zaznaczam obraz gdyż po przejściu na kanały (tuner) dźwięk jest - nie ma nigdzie obrazu. Nie działa TXT, menu, a podświetlenie również jest czarne. Można tak mieszać do woli - nic nie da. Poprawę przynosi ponowne włączenie TV, (choć zaraz znowu się może wyłączyć). Podkreślam dzieje się to tylko przez HDMI. Nie pomaga zresetowanie ustawień fabrycznych.
    - zgłoszone na serwis samsunga. Panowie wymienili płytę główną - nic to nie dało. Sprawdzałem na 3 kablach hdmi, na dwóch sprzętach (MediaCenter i DVD Samsung). Poza tym raczej nie jest to wina sprzętu gdyż obraz nie działa po przejściu na tuner też.

- nie da rady obejrzeć filmu w całości. Druga sprawa to taka, że płytę wymienili w ostatnich dniach gwarancji i nie wiem, co teraz, lecz wydaje mi się, że źle zdiagnozowali usterkę po problem nie zlikwidowali. Zgłosiłem późno gdyż późno dorobiłem się sprzętu pod hdmi.

Co to może być? Miał ktoś podoby problem?
  • Pomocny post
    #2 8859343
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Skoro wymiana płyty nic nie dała to należało/należy konsekwentnie wymagać dalszej naprawy. Usterka powstała w okresie gwarancyjnym i trwa nadal.
    Nie została usunięta przez serwis gwarancyjny, choć powinna. Proste.

Ponadto regulamin pkt 15 - proszę poprawić lub usunę.
  • #3 8859621
    lukskajwoker
    Poziom 12  
    Dzięki.
    Jutro z pewnością zgłoszę w serwisie. Niemniej jednak z chęcią bym reflektował na jakąś odpowiedź na forum w zakresie technicznym.
    Błędy w pisowni poprawiłem.
  • #4 10248793
    lukskajwoker
    Poziom 12  
    tak jak pisałem zgłosiłem i wymienili płytę główną.

po tej wymianie przez jakiś czas nie uzywałem HDMI a gwarancja się skończyła.
    niestety dzieje się dalej tak samo. zauważyłem że komputer (już inna karta graficzna) bardzo często powoduje wyłączanie obrazu - nie głosu. ekran nawet po przełączaniu na inne żródła dalej jest czarny - jest głos.
    na innym komputerze jest podobnie. mam tuner hdmi i problemów nie ma.
    wydaje mi się że kom daje jakiś sygnał na hdmi i to powoduje wyłacznie obrazu.
    Jakieś pomysły ??
REKLAMA