logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD Black WD6402AAEX i WD Green WD3200AAKS – opinie fotografów, wydajność, bezpieczeństwo

DntSLn 14 Gru 2010 23:00 4615 34
REKLAMA
  • #1 8869998
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Witam po dłuższej nieobecności na forum.

Zajmuję się fotografią, jakiś czas temu spalił mi się stary zasłużony Samsung w PC. Chciałbym z okazji zbliżających się Świąt kupić coś konkretniejszego, co zapewni mi:
    - bezpieczeństwo
    - prędkość przy codziennej pracy
    - dużą pojemność [która pozwoli na zapis PSD]

Myślałem nad kupnem dwóch dysków:
    - mniejszego dysku [320-640GB] o dobrych parametrach prędkościowych, na którym znajdą się 2 systemy i całe oprogramowanie.

- większy dysk [1,5-2TB] mógłby mieć nieco niższą prędkość lecz powinien zapewniać najwyższy poziom bezpieczeństwa. Poziom hałasu i poboru energii mógłby być nieco niższy, ale nie stawiam tego jako priorytet.

Obydwa dyski chciałbym kupić od razu... na wakacje dokupiłbym bezprzewodowy 3 dysk [o dużej pojemności do robienia kopii zapasowej tego większego ;)].

Myślę o:
    - WD Black [WD6402AAEX] - ze względu na SATA 3 i 64MB pamięci podręcznej.
    - WD Green [WD3200AAKS] - ze względu na niski poziom hałasu i energooszczędność.

Pytanie: Czy dobrze wybrałem? Czy "green" spiszę się w magazynowaniu i będzie odpowiednio szybki i bezpieczny? Czy "black" będzie demonem prędkości za małe pieniążki?

Łącznie chciałbym wydać ok 500-550zł. Nie stać mnie na kupno super-szybkiego dysku 2,5" :(

Pozdrawiam,
    DntSLn.
  • REKLAMA
  • #2 8870104
    om3ga
    Poziom 11  
    black to najwyzsza seria w stajni WD, nada sie na system - zalety juz podales :)
    green - cisza, energooszczędność
    blue - wydajność, niezawodność

2x black bedzie dobra opcja, z tym,ze mniejszy na system

http://www.proline.pl/?p=WD+WD1002FAEX :D
  • #3 8870163
    DntSLn
    Poziom 22  
    Na fotografie/filmy/muzykę wolałbym coś dużego a nie koniecznie najszybszego... tutaj chodzi raczej o magazynowanie.

Myślałem jeszcze, żeby "black" zastąpić "blue"... są o wiele tańsze - czy spadek prędkości byłby rzeczywiście odczuwalny?

Aktualnie mam płytę gł. która obsługuje max SATA 2, jednak planuję zmianę na nowszą kiedy przybędzie gotówki a ceny polecą trochę w dół. Czy ten WD "black" faktycznie ma zworkę do dostosowania pod SATA 2?
  • #4 8872047
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 8872497
    DntSLn
    Poziom 22  
    Hmm, to ciekawa opcja... jednak myślę, że będzie mnie na nie stać dopiero za jakieś 2-3 lata.

Ponawiam pytanie o zworkę przełączającą z SATA3 na SATA2 w WD BLACK.

Zastanawiam się również, czy "zdrowym" dla dysku jest tworzenie wielu partycji, czy lepiej jest utworzyć 1-3 partycje i większą ilość podfolderów.

Myślałem aby utworzyć na tym większym dysku oddzielnie partycje dla:
    - ściągniętych plików
    - zdjęć w RAWie [czyli prosto z aparatu]
    - zdjęć obrobionych i plików PSD które powstały w procesie obrabiania
    - filmów
    - muzyki
    - innych plików [instalek programów czy gier]
  • #6 8879304
    om3ga
    Poziom 11  
    Myślałem o kombinacji ssd + 2TB, ale nie pisałem ze względu na ograniczony fundusz kolegi. sata3 jest kompatybilne wstecz wiec wtyki zostają te same, do przełączenia trybu - zworka, stosowne oznaczenie na które piny będzie na obudowie lub w instrukcji.
    Co do ilości partycji hmm w moim wypadku są to przeważnie 4-5 i jest optymalnie, problem może stanowić większa ich ilość i powodować widoczne 'zamulanie'. Przed podziałem zastanów się na co ile miejsca potrzebujesz, bo robiąc za dużo partycji może dojść do sytuacji, że zdjęcia będziesz ładować na partycje z muzyka [bo tam brakło miejsca]
  • REKLAMA
  • #7 8879429
    DntSLn
    Poziom 22  
    Jak najbardziej jestem świadom wagi podziału ilości miejsca na partycje... już mam wszystko dokładnie zaplanowane ;]

Kusi mnie ten SSD... Ciekawi mnie jednak, czy SSD z SATA2 będzie szybszy od WD Black z SATA3 [zakładając, że już mam płytę która obsługuje ten standard].
  • #8 8881969
    om3ga
    Poziom 11  
    przykładowo:
    WD WD1002FAEX 1TB sATA III 64MB
    http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/dyski...al-caviar-black-wd1002faex-1000-gb?switch_t=t

OCZ Vertex 2 E SSD 2,5" 60GB
    http://www.techreaction.net/2010/07/06/review-ocz-vertex-2-ex-series-60gb-ssd/

dla tego ssd (sata2)
    # Max Read: up to 285MB/s
    # Max Write: up to 275MB/s
    (rzeczywiste troche nizsze)

dla wd (sata3) te wartosci sa o ponad polowe mniejsze - w linkach testy :)
  • #9 8882085
    dexter80
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,
    Ja z kolei ostatnio składałem coś takiego:
    system na macierzy dyskowej 2 x Samsung SATA2 320GB jednotalerzowy przeciętnej prędkości połączone w RAID 0 - wychodzi taniej (o 10zł taniej wyszło mi akurat) i szybciej (ok 270MB/s odczyt rzeczywisty przetestowany) niż 1 x szybki dysk SATA3.
    Z kolei magazyn wedle uznania, np. właśnie na jakimś takim WD BLUE

Pozdrawiam.
  • #10 8883213
    om3ga
    Poziom 11  
    raid0 w kwestii wydajności tak, ale z tym wiąże sie większa szansa na awarie (2 dyski lub więcej) + gorzej z bezpieczeństwem i odzyskaniem danych w wypadku gdy padnie jeden z nich.
  • #11 8893761
    DntSLn
    Poziom 22  
    Mam jeszcze jedno pytanie, zupełnie na inny temat.

Postanowiłem zakupić tylko dysk WD Green i za resztę wymienić podzespoły pod AM3 i DDR3. Postawię "póki co" system na Green a za rok-dwa strzelę sobie SSD pod PCI-E [patrz OCZ Revo].

Chciałbym więc zapytać, czym różnią się te dwa procesory [pomijając możliwości podkręcania w Pentomie]:
    - AMD Athlon II X2 260 BOX (AM3) (65W,45NM)
    - AMD Phenom II X2 555 Black Edition s.AM3 BOX
  • #12 8893930
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3508
    AMD Athlon II X2 260
    Pojemność pamięci cache L1 256 kB
    Pojemność pamięci cache L2 2048 kB
    Nie posiada pamięci cache L3

AMD Phenom II X2 555 Black Edition
    Pojemność pamięci cache L1 256 kB
    Pojemność pamięci cache L2 1024 kB
    Pojemność pamięci cache L3 6144 kB
    + odblokowany mnożnik (wersja Black edition)

Czasami L3 jest przydatne, a czasami różnica jest bardzo mała pomiędzy tymi procesorami - Poszukaj testów u wujka Google.
  • #13 8894127
    MrMajst3r
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Odblokowany mnożnik rozszerza Ci pole do popisu jeśli chodzi o OC, jeśli nie masz zamiaru kręcić, moim zdaniem nie warto dopłacać za wersję BE :)
  • REKLAMA
  • #14 8899177
    DntSLn
    Poziom 22  
    Hm, a jaką byście koledzy polecili płytę główną pod AM3 i DDR3?

Zależy mi na zintegrowanej karcie graficznej z HDMI [łudzę się o mniejszy pobór prądu i mniejsze koszta - do tej pory miałem zintegrowaną grafikę].

Myślałem też nad SATA3, jednak to nowy standard i z tego co widzę jest obecny tylko w b. drogich modelach.
  • #15 8915195
    om3ga
    Poziom 11  
    nie wiem jaki budzet na mobasa, ale moze cos takiego:

Asus M4A88TD-V EVO/USB3

ddr3 2000 (oc), hdmi (integra hd4250), usb3, sata3, hd audio, gigabit ethernet

cena <400zl

'bajery' typu usb3 i sata3 moze malo przydatne z racji wysokich kosztow napedow, (poki co nie bedziesz ich uzywac?) moga sie okazac przydatne np. po roku gdy pendrivy i hdd stanieja, i zamiast kupowac budzetowej plyty teraz i za jakis czas znowu (zeby miec te 'bajery'), masz podstawę na której wystarczy tylko zmiana CPU

ed. Asrock 880GXH/USB3 ~300zl
  • #16 8915224
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Ogólnie płyty na zestawie chipów 880G + SB 850.

Np.:
    Link
    Link
  • #17 8916523
    DntSLn
    Poziom 22  
    Na wszystko mam 1150zł :)

Zdecydowałem się na:
    - Procesor AMD Phenom II X2 555 Black Edition s.AM3

- trudno mi wybrać płytę, myślę nad: Asus M4A88TD-V EVO/USB3 i Gigabyte GA-880GMA-UD2H s.AM3 wymienionymi przez kolegów wyżej... jednak nie jestem w stanie osądzić w czym która jest lepsza i tu proszę o pomoc.

Zależy mi na pamięci 2000Mhz [tu widzę obsługuje jedynie asus], chłodzenie [również fajniejsze ma asus], funkcja auto unlock [pozwalająca na odblokowanie dodatkowych rdzeni - gigabyte], USB 3,0 ma każda.
    Myślę też nad ewentualnym kręceniem procesora i pamięci w przyszłości - tutaj liczę na kilka cennych rad ze strony kolegów.

- Pamięć:
    *OCZ 4GB DDR3 2000 Reaper CL9 Dual (2 x 2GB) LV [415zł]
    *ADATA 4GB PC2000 DUAL 2x2GB XPG GAMING SERIES CL9 [330zł]
    *OCZ 4GB DDR3 2000 Reaper CL8 Dual (2 x 2GB) LV [525zł]
    *DDR3 OCZ AMD Black Low voltage 1,65V dla AMD Black Edition [tu ciekawostka, czy się opłaca? - 320zł]

Odnośnie pamięci - Co szybsze, co stabilniejsze, co się lepiej kręci [i do jakiego stopnia] oraz co tańsze.
  • #18 8918342
    om3ga
    Poziom 11  
    asus również posiada Core Unlocker'a, nawet jako pierwsi wprowadzili to na rynek ;) co do odblokowania dodatkowych rdzeni to czysta loteria i nie ma 100% gwarancji że będą działać stabilnie
    Odnośnie mobasa wolałbym cos w standardzie ATX głownie ze względu na większa ilość złącz i możliwość rozbudowy-bez problemu wlozysz karte zajmującą dwa sloty i bardziej sie nada do OC, Micro ATX lepiej sie sprawdzi w konstrukacjach do małych obudów z zastosowaniem np. jako pc multimedialny do salonu.

Pamieci standardowo beda widziane jako 1333mhz, te dedykowane dla amd korzystaja z gotowych profili ustawień, dzięki którym łatwo można wrzucić ja na dedykowany tryb pracy. W pozostałych trzeba to robić ręcznie, stad tez oznaczenie w specyfikacji płyt (OC).

Osobiście wybrałbym najtańsze markowe pamięci z możliwie najniższym CL dla danej częstotliwości. Ekstremalnego OC raczej nie będziesz robił więc nie ma sensu wydawać 2x więcej.
  • #19 8918498
    DntSLn
    Poziom 22  
    Hmm, te dedykowane pod AMD są stosunkowo drogie, bowiem mają CL8 przy 1600MHz. Czy więc warto?

Myślę nad tymi ADATA, jednak nie bardzo wiem czy to godna uwagi firma.

Fajne są też Reaper'y 2000MHz CL8 lub CL9 i Fatal1ty 1600 CL7.
  • #20 8919367
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 8922796
    om3ga
    Poziom 11  
    biorąc 870 extreme 3 autor tematu zostanie bez grafiki a fundusz sie skonczy ;)

a jak sam określił integra będzie wystarczająca i nie potrzebuje potwora za xxx zl :)
    gdy taka potrzeba zaistnieje, zawsze może się przesiąść z integry.

spory test rożnych zestawów pamieci:
    Link
  • #22 8922906
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 8923265
    DntSLn
    Poziom 22  
    Hmm, mam jeszcze 3 pytania.

Jak wygląda współpraca płyty Asusa z 6-rdzeniowymi procesorami?

Na czym polega odblokowanie 2000mhz? Co lepsze, czy 2000mhz i CL9 czy 1600mhz i CL7.

Czy da się podkręcać parametr CL? Tzn np czy pamięć 2000mhz CL9 podkręcę do CL8?
  • REKLAMA
  • #24 8923871
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 8998401
    DntSLn
    Poziom 22  
    Witam po dłuższej przerwie, wracając z kolejnym pytaniem...

Posiadam dość stabilny [z tego co zauważyłem dotychczas] zasilacz Amacrox Free Erth o mocy 400W [szczytowa 450W]. Zasilacz ten nie posiada żadnej z 2 wtyczek po 4 pin dających dodatkowe zasilanie do procesora. Zauważyłem, że na wybranej przeze mnie płycie gł. są gniazda do tego zasilania.

Jak będzie wyglądała praca M4A88TD-V EVO/USB3 i AMD 555 BE bez tego dodatkowego zasilania? Czy to da radę wystartować i pracować stabilnie?

Kolejna sprawa... udało mi się kupić "pewniaka" jeśli chodzi o AMD 555 BE, tzn, sprzedawca gwarantuje, że uda się odblokować kolejne 2 rdzenie. W rozmowie ze sprzedawcą dowiedziałem się, że temperatura może wzrosnąć i przydałby się wentylator z miedzianymi rurkami. Jaka jest Wasza opinia w tej sprawie?
    Sprzedawca dodał, że po odblokowaniu rdzeni, pomiar temp. CPU będzie niemożliwy i sterowanie wentyla będzie możliwe jedynie poprzez odpowiednią aplikację działającą na podst. obciążenia procka.

Czy ktoś z Was ma i odblokował swojego AMD 555? Ile jest prawdy w tym, co napisał sprzedawca? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc [klikam w pomógł].
  • #26 9021540
    daurel
    Poziom 11  
    Zasilacz moze byc za słaby na przetaktowywanie , jezeli masz zamontowana karte graficzna prądożerna.
    Cooler polecam SCYTHE NINJA - bardzo ładnie chłodzi procesor "zwróc uwage na wielkosc obudowy bo jest dosc wysoki radiator" i sam przetaktowywalem wtedy taki procesor co pan podal i ladnie chodzilo na x4 po 3400Mhz :D a Pamięci mam A-Data Gaming 2000 C9 - przęłączylem na C8 ;) oraz Karte Graficzna zamontowana Radeon HD 4870 z 512MB DDR5 "sama karta pobiera 165W w czasie grania"

W moim przypadku posiadam Zasilacz Huntkey 700W z Coolerem14cm - Ma Zimny podmuch z zasilacza i daje rade.
    ps. Problem nigdy nie mam zaufania do sprzedawców, wolałbym zapytac o revision procka i sprawdzic na stronie internetowej czy dobre serie na odblokowanie rdzenii i takt.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • WD Black WD6402AAEX i WD Green WD3200AAKS – opinie fotografów, wydajność, bezpieczeństwo scythe.jpg (163.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 9023846
    DntSLn
    Poziom 22  
    Super, pomocny jesteś Przyjacielu :)

Nie gram, więc zostanę przy zintegrowanej... łudzę się, ze zasilacz podoła :)
  • #28 9025009
    daurel
    Poziom 11  
    Proszę bardzo od tego jest pomoc na forum. Wystarczająca Grafa i nie pobiera dużo prądu można śmiało kupić GeForce 9500 GS. Szybciej by panu pracowało w obróbce i jak przyjemniej się ogląda filmy jak HD. Pozdrawiam
  • #29 9039100
    DntSLn
    Poziom 22  
    Witam ponownie i drążę temat dalej.

Procesor AMD 555 BE i WD Black leży już na półce, płyta główna Asusa [M4A88TD-V EVO/USB3] również jest już w drodze... pozostał jednak wciąż problem pamięci.

Od pewnego czasu jestem strasznie napalony na kości A-Data 2x2Gb 2000Mhz CL9. Kolega ~daurel z tego co zauważyłem również z nich korzysta.

Płyta Asusa obsługuje pamięci DDR3 do 2000MHz, jednak przy liczbie 2000 jest znaczek "OC". Wyczytałem w sieci, że aby puścić te pamięci tą maksymalną prędkością 2000MHz, należy dać im napięcie chyba powyżej 2V, natomiast na standardowym napięciu pracuje z prędkością chyba 1333 czy 1600MHz.

Moje pytania to:
    - Czy da się tak ustawić napięcia pamięci [na w/w płycie głównej Asusa], aby pamięć pracowała z prędkością 2000MHz a napięcia procesora nie uległy zmianie? Czy wraz ze wzrostem napięć pamięci rosną napięcia CPU?

Nie mogę sobie pozwolić na wyższe napięcie CPU, bowiem wiążę się z zamiarem odblokowania rdzeni a mam tylko boksowy wentylator [brak funduszy].

- Jeśli zmiana napięć pamięci nie jest możliwa nie zmieniając przy tym napięć CPU, to jaką pamięć mi polecicie do 300zł? Zależy mi na jak najlepszych parametrach, czy warto więc zainwestować w 1600Mhz/CL7?

- A gdyby tak włączyć przycisk turbo? Może wszystko się samo poustawia? ;]
  • #30 9039682
    daurel
    Poziom 11  
    Da się zmienic z napięciami tylko dla pamięci, reszta nie ruszac. Związane z pamięciami, to trzeba wejść w BIOS i ustawić w DRAM Voltage, w moim przypadku dawałem parametry napięcia wg max 1,75 Volt, a Timing dawałem (w twoim przypadku w DRAM O.C. Profile) zamiast CLS9 jest 8 - mają świetnie. U mnie ruszyło odrazu po włączeniu kompa na 1600Mhz z minimalnym napięciem (1,5V) przy standardowym ustawieniu BIOS, dlatego musiałem podnieć napięcie wg deklarowanego przez producenta i oraz oczywiście ręcznie podniosłem zamiast 1600 na 2000 oraz C9 na C8 :D
    Na załączniku jest naklejka z moich DDR3 - jak widać ze są przedziały z napięciami.
    WD Black WD6402AAEX i WD Green WD3200AAKS – opinie fotografów, wydajność, bezpieczeństwo
    Pozdrawiam
    Daurel

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum poszukuje dysków twardych WD do komputera, aby zapewnić bezpieczeństwo, prędkość i dużą pojemność dla pracy z fotografią. Rozważa zakup dwóch dysków: mniejszego (320-640GB) na system i oprogramowanie oraz większego (1,5-2TB) do przechowywania danych. W dysku mniejszym preferuje model WD Black (WD6402AAEX) ze względu na wysoką prędkość, a w większym WD Green (WD3200AAKS) z uwagi na niski poziom hałasu. Użytkownicy forum sugerują również rozważenie dysków SSD dla systemu operacyjnego oraz omawiają kwestie związane z partycjonowaniem dysków, zasilaniem oraz kompatybilnością z płytami głównymi. Pojawiają się także pytania dotyczące odblokowywania rdzeni procesora oraz wyboru pamięci RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA