logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki programator do eepromów AT24CXX z Pony Prog? Szukam schematów Easy I2CBus

Elektrooonik 07 Paź 2004 15:47 15437 22
REKLAMA
  • #1 898114
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    Witam, w najbliższym czasie pragnę pobawić się szeregowymi eepromami AT24CXX, zainstalowałem sobie Pony Prog (a może ktoś ma doświadczenia z innym ciekawym softem) i nie wiem dokładnie jaki programator zastosować, w Setup są dostępne m. in. Easy I2CBus na Com oraz LPT, gdzie mogę znaleźć schematy tych cudeniek?a czy istnieje jakiś programator universalny który byłby w stanie programować zarówno AVR-y jak i eepromy?w każdym razie głównie interesuje mnie ten Easy I2C Bus na com, znalazłem takie coś http://www.cs.unibo.it/~lanconel/e2p/easyI2Cbus.gif ale on wykorzystuje 2 porty, czy ktoś programuje 24XX Pony Prog'iem?z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 898165
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    http://www.lancos.com/prog.html Tam jest wszystko co potrzebne do zabawy. A programator taki sobie. Do pamięci I2c słuzy główny adapter i dodatkowa przejściówka. A jako programator ustawiasz SI-Prog. Mozna też JDM i ten EasyI2C.
  • #3 898194
    axeland
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Bardzo przyjemny programatorek (zawsze u mnie był w postaci pajączka oczywiście powywalane ile się z niego dało , nawet zasilanie brałem z osobnego stabilizowanego zasilacza , bo nie chciało mi się lutować kilku dodatkowych diodek ), bardzo prościutki i sympatyczny , używałem do czasu aż nie zdobyłem czegoś lepszego . Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #4 898227
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    axeland napisał:
    Bardzo przyjemny programatorek (zawsze u mnie był w postaci pajączka oczywiście powywalane ile się z niego dało , nawet zasilanie brałem z osobnego stabilizowanego zasilacza , bo nie chciało mi się lutować kilku dodatkowych diodek ), bardzo prościutki i sympatyczny , używałem do czasu aż nie zdobyłem czegoś lepszego . Pozdrawiam .

który programatorek masz na myśli?mógłbys dać link do schematu?
  • REKLAMA
  • #6 898241
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Dzięki, a widzieliście może jakiś Easy I2C bus na COM?bo w opcjach pony Prog jest i na Com i na LPT.
  • REKLAMA
  • #8 898262
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Dzięki własnie o takie coś mi chodziło, czyli http://www.lancos.com/e2p/siprog_base.png wykorzystuje sam COM, a jeśli dobrze rozumiem ten schemat to może on wykorzystywać zasilanie z portu lub zewnętrzne?to zasilanie z portu jest zrealizowane w dziwny sposób, czyżby chodziło o to że kondenatory filtrujące (C12, C4, C3) ładują się się ze wszelkich impulsów dodatnich z wyjscia portu?
  • #9 898287
    axeland
    Poziom 20  
    tak dokładnie jeśli będziesz zasilał z coma to je daj jeśli z innego źródła stabilizowanego to są one nie porzebene tak samo jak i doidy D1 D2 D3 i układ U3 .
  • #10 898296
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    A czy ten sposób zasilania z portu jest 100% skuteczny? czy gwarantuje odpowiednią wydajność prądową?który sposób polecasz?jeśli jest 100% skuteczny to po co wogóle rozważać możliwość zasilania zewnętrznego?
  • #11 898566
    axeland
    Poziom 20  
    Zasilanie chodzi i z portu i z osobna , wybór należy już do ciebie na początek polecam jednak zrobiś tak jak poleca dokumentacja zawsze to jest pewniejsze i w jakiś tam sposób sprawdzone i w 99% działa
  • #13 898679
    axeland
    Poziom 20  
    Jeżeli wypniesz zworkę to możesz zrobiś tzw test pamięci , domyślnie powinna być zwarta z masą w trakcie odczytu i, programowania i weryfikacji . ( w moim starym modelu tego nie było nie było też rezystora 10 k podciągającego napięcie w przypadku zciągnięcia zworki ) . Ale programator jest w ciągłym życiu (modernizowany) i możliwe że można programować jakieś inne pamięci , ale nie jestem tego pewien .
  • #14 898742
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    OK, dzięki, zmontuje to i odezwe się jak mi zadziała:)
    ps. Chyba za dużo razy wcisnąłem przycisk pomógł, ale chyba sie nie gniewasz;)
  • #15 898787
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Kiedyś przyniesiono mi do pracy radio do rozkodowania i musiałem na poczekaniu zmontować coś do odczytania 24Cxx. Wziąłem gołą wtyczkę do COM-a (25-pin) i zlutowałem w powietrzu okrojoną wersję SI-Prog'a. Później podłączyłem akumulatorek do zasilenia pamięci i jakoś poszło Pony-Progiem. Schemacik tego "pająka" znajdziesz w ostatnim poście wątku, do którego podaję tutaj link.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic166316.html

Powodzenia!

Ps.
    I nie zapomnij o kalibracji Pony-Prog'a.
  • #16 898840
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    A czy przy pomocy tego programatorka można również zapisać eeprom?
  • #17 901681
    Jacu$
    Poziom 27  
    Oczywiście, że można. Musisz tylko nóżkę 7 połączyć do masy. Jej stan nie ma znaczenia przy odczycie więc w programatorze (podstawka) najlepiej zewrzeć ze sobą na stałe nóżki 1,2,3,4,7 i połączyć z masą.
  • #18 901808
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    http://www.lancos.com/e2p/siprog_base.png na tym schemacie przy opisie stabilizatora można przeczytać "Don't replace LM2936Z-5 with other regulators like LM78L05". Na mój angielski to znaczy żeby nie stosować w miejsce LM2936Z-5 innych regulatorów typu LM78L05, czemu?chodzi tylko chyba o zasilanie z portu, w przypadku zasilania zewnętrznego można chyba bez obaw zastosować nawet zwykły 7805.

Mam jeszcze kika pytań:
    Postanowiłem zrobić ten programatorek w nieco inny sposób, mam jednak jeszcze kilka pytanek do starej wersji:
    - jaką funkcję pełni układ z tranzystorami Q4 i Q6
    - do czego służy pin 7 w złączu adapterka

Programatorek zrobię według poniższego schematu, czy są jakieś przeciwskazania?mam zamiar zastosować 78L05 i kondensatorki C3 i C4 po 100uF ( nie mam innych w tej chwili). A tak przy okazji jaki maxymalny prąd można pobrać z 78L05 (Uwe-Uwy = 3V)?Proszę o ewentualne wskazówki i spostrzeżenia dotyczące poniższego schematu (praktycznie nie różni się on on tego na www.lancos.com)
    Załączniki:
    • Jaki programator do eepromów AT24CXX z Pony Prog? Szukam schematów Easy I2CBus 1.gif (12.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 902414
    Jacu$
    Poziom 27  
    Dobrze się domyślasz z tym LM2936Z-5. To jest specjalny stabilizator o baaardzo małym spadku napięcia. Jeśli nie zamierzasz (tak jak ja) zasilać układów z portu szeregowego to wstaw 78L05. Jego prąd max. to 100 mA a minimalne napięcie wejściowe to 6.7V. Maksymalnie możesz podać na wejście 35V. Dane dotyczą produktu National Semiconductors.
    W oryginale tranzystory Q4 i Q6 stanowią elektroniczny wyłącznik napięcia dla zewnętrznego zasilania. Chodzi o sterowanie zasilaniem przez program Pony-Prog. W momencie gdy jumper przekazuje napięcie z portu szeregowego na stabilizator - program ma pełną kontrolę nad zasilaniem programowanego układu. Gdy dasz zasilanie zewnętrzne i przełożysz jumper to napięcie zasilające układ z portu szeregowego wysteruje układ tranzystorów i zewnętrzne napięcie dostanie się na wejście stabilizatora.
    Pin 7 w złączu adaptera służy do podania napięcia programującego do adaptera dla mikrokontrolerów PIC. Ten adapter ma własne złącze do podawania tego napięcia ale można przełączyć jumperkiem i podać je z 7 pinu (wówczas zewnętrzne zasilanie nie może być dowolne).
    Co do kondensatorków to ja bym jeszcze dał na wyjściu stabilizatora drugi kondensatorek o wartości 100nF. Kondensatory elektrolityczne mają dużą reaktancję indukcyjną i radzą sobie tylko z likwidacją m.cz. Kondensatorek 100nF załatwi resztę.
    Ponieważ Cię lubię (czytaj: mam dość ciągłych pytań :wink: ) dorzucę Ci jeszcze takiego pdf-a z kompletem schematów. To Ci lepiej wyjaśni sprawę 7 pinu.
    Załączniki:
    • si-prog-v2_2.pdf (35.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 902433
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Serdeczne dzięki za pomoc!
    Właśnie skończyłem rysowanie płytek w trax makerze : płytka główna + 2 adapterki do eepromów AT24CXX oraz AVR-ów 20pinowych, za chwilkę przytnę laminat, wywiercę otworki, naniosę ścieżki, wytrawię, zlutuję elementy i pokryje płytkę roztowrem kalafonii i rozpuszcalnika, a potem podłączę i napiszę na forum jak działa:)może nawet jeszcze dzisiaj:)
    Dzięki i pozdrawiam!
  • #21 905598
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Witam!!!
    Zmontowałem te programatory, zrobiłem sobie piękne płytki i .....działa świetnie!!!Programowałem sobie narazie AT90S2313 oraz eepromki AT24C02 oraz AT24C16 >> pięknie się programują.
    Mam tylko jeden problem z pamięcią AT24C08, nie mogę z nią nic zrobić, ani odczytać pamięci ani zapisać, otrzyumję komunikat: device not responding. Układ jest fabrycznie nowy i napewno dobrze podłączony. Mam pewne podejrzenia, otóż układy które programowałem to AT24C02 oraz AT24C16 natomias ta nie działająca kostka to AT24C08A, więc zastanawiam się czy może sprawa jest podobna jak z np. układami PCF8574 które są produkowane w dwóch wersjach: zwykła i A, i różnią się tylko wewnętrzymi adresami szyny I2C, czy w przypadku pamięci AT24C08A jest podobnie? czy wobec tego PonyProg jest bezradny?czy może problem tkwi w innym miejscu?
  • #22 1097002
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Zamieszczam spóźnione fotki mojego programatorka współpracującego z PonyProgiem :)

Moduł główny

Moduł główny zoom

Przystawka do programowania mikrokontrolerów AVR AT90S1200 i AT90S2313

Moduł główny połączony z przystawką do programowania mikrokontrolerów AVR AT90S1200 i AT90S2313

Moduł główny połączony z przystawką do programowania mikrokontrolerów AVR AT90S1200 i AT90S2313 - zoom

Przystawka do programowania pamięci AT24CXX

Chętnie bym zamiescił swoje PCB...niestety awaria kompa i dysku mi w tym przeszkodziła ;(
  • #23 1108764
    berti1985
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam
    Czy posiada ktoś z was może wzór płytki do tego co klega posiada lub orginału bo na stroce tego nie podają:)
    Pozdro
    Bartek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru i budowy programatora do szeregowych pamięci EEPROM AT24CXX współpracującego z oprogramowaniem Pony Prog. Użytkownicy polecają użycie programatora SI-Prog z dodatkową przejściówką Easy I2CBus, dostępnego w wersjach na port COM i LPT, którego schematy można znaleźć na stronie lancos.com. Easy I2CBus może być zasilany bezpośrednio z portu szeregowego lub z zewnętrznego stabilizowanego źródła, przy czym kondensatory filtrujące i diody zabezpieczające są wymagane tylko przy zasilaniu z portu. Układ z tranzystorami Q4 i Q6 pełni funkcję elektronicznego wyłącznika zasilania sterowanego przez Pony Prog. Pin 7 w złączu adaptera służy do podawania napięcia programującego dla mikrokontrolerów PIC. Programator umożliwia programowanie zarówno mikrokontrolerów AVR, jak i pamięci EEPROM. Wskazano konieczność kalibracji Pony Prog. Problemy z programowaniem pamięci AT24C08A mogą wynikać z różnic w adresacji I2C w porównaniu do innych wersji AT24CXX. Użytkownicy dzielą się własnymi realizacjami płytek PCB oraz doświadczeniami z programowaniem różnych modeli pamięci i mikrokontrolerów. Zalecane jest stosowanie stabilizatora LM2936Z-5 ze względu na niski spadek napięcia przy zasilaniu z portu, natomiast przy zasilaniu zewnętrznym można użyć popularnego 78L05. Maksymalny prąd stabilizatora 78L05 to około 100 mA przy minimalnym napięciu wejściowym 6,7 V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA