logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki programator do eepromów AT24CXX z Pony Prog? Szukam schematów Easy I2CBus

Elektrooonik 07 Paź 2004 15:47 15524 22
REKLAMA
  • #1 898114
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    Witam, w najbliższym czasie pragnę pobawić się szeregowymi eepromami AT24CXX, zainstalowałem sobie Pony Prog (a może ktoś ma doświadczenia z innym ciekawym softem) i nie wiem dokładnie jaki programator zastosować, w Setup są dostępne m. in. Easy I2CBus na Com oraz LPT, gdzie mogę znaleźć schematy tych cudeniek?a czy istnieje jakiś programator universalny który byłby w stanie programować zarówno AVR-y jak i eepromy?w każdym razie głównie interesuje mnie ten Easy I2C Bus na com, znalazłem takie coś http://www.cs.unibo.it/~lanconel/e2p/easyI2Cbus.gif ale on wykorzystuje 2 porty, czy ktoś programuje 24XX Pony Prog'iem?z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 898165
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 100
    http://www.lancos.com/prog.html Tam jest wszystko co potrzebne do zabawy. A programator taki sobie. Do pamięci I2c słuzy główny adapter i dodatkowa przejściówka. A jako programator ustawiasz SI-Prog. Mozna też JDM i ten EasyI2C.
  • #3 898194
    axeland
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Bardzo przyjemny programatorek (zawsze u mnie był w postaci pajączka oczywiście powywalane ile się z niego dało , nawet zasilanie brałem z osobnego stabilizowanego zasilacza , bo nie chciało mi się lutować kilku dodatkowych diodek ), bardzo prościutki i sympatyczny , używałem do czasu aż nie zdobyłem czegoś lepszego . Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #4 898227
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    axeland napisał:
    Bardzo przyjemny programatorek (zawsze u mnie był w postaci pajączka oczywiście powywalane ile się z niego dało , nawet zasilanie brałem z osobnego stabilizowanego zasilacza , bo nie chciało mi się lutować kilku dodatkowych diodek ), bardzo prościutki i sympatyczny , używałem do czasu aż nie zdobyłem czegoś lepszego . Pozdrawiam .

który programatorek masz na myśli?mógłbys dać link do schematu?
  • #6 898241
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Dzięki, a widzieliście może jakiś Easy I2C bus na COM?bo w opcjach pony Prog jest i na Com i na LPT.
  • #8 898262
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Dzięki własnie o takie coś mi chodziło, czyli http://www.lancos.com/e2p/siprog_base.png wykorzystuje sam COM, a jeśli dobrze rozumiem ten schemat to może on wykorzystywać zasilanie z portu lub zewnętrzne?to zasilanie z portu jest zrealizowane w dziwny sposób, czyżby chodziło o to że kondenatory filtrujące (C12, C4, C3) ładują się się ze wszelkich impulsów dodatnich z wyjscia portu?
  • #9 898287
    axeland
    Poziom 20  
    tak dokładnie jeśli będziesz zasilał z coma to je daj jeśli z innego źródła stabilizowanego to są one nie porzebene tak samo jak i doidy D1 D2 D3 i układ U3 .
  • #10 898296
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    A czy ten sposób zasilania z portu jest 100% skuteczny? czy gwarantuje odpowiednią wydajność prądową?który sposób polecasz?jeśli jest 100% skuteczny to po co wogóle rozważać możliwość zasilania zewnętrznego?
  • #11 898566
    axeland
    Poziom 20  
    Zasilanie chodzi i z portu i z osobna , wybór należy już do ciebie na początek polecam jednak zrobiś tak jak poleca dokumentacja zawsze to jest pewniejsze i w jakiś tam sposób sprawdzone i w 99% działa
  • REKLAMA
  • #13 898679
    axeland
    Poziom 20  
    Jeżeli wypniesz zworkę to możesz zrobiś tzw test pamięci , domyślnie powinna być zwarta z masą w trakcie odczytu i, programowania i weryfikacji . ( w moim starym modelu tego nie było nie było też rezystora 10 k podciągającego napięcie w przypadku zciągnięcia zworki ) . Ale programator jest w ciągłym życiu (modernizowany) i możliwe że można programować jakieś inne pamięci , ale nie jestem tego pewien .
  • #14 898742
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    OK, dzięki, zmontuje to i odezwe się jak mi zadziała:)
    ps. Chyba za dużo razy wcisnąłem przycisk pomógł, ale chyba sie nie gniewasz;)
  • #15 898787
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Kiedyś przyniesiono mi do pracy radio do rozkodowania i musiałem na poczekaniu zmontować coś do odczytania 24Cxx. Wziąłem gołą wtyczkę do COM-a (25-pin) i zlutowałem w powietrzu okrojoną wersję SI-Prog'a. Później podłączyłem akumulatorek do zasilenia pamięci i jakoś poszło Pony-Progiem. Schemacik tego "pająka" znajdziesz w ostatnim poście wątku, do którego podaję tutaj link.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic166316.html

Powodzenia!

Ps.
    I nie zapomnij o kalibracji Pony-Prog'a.
  • #16 898840
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    A czy przy pomocy tego programatorka można również zapisać eeprom?
  • #17 901681
    Jacu$
    Poziom 27  
    Oczywiście, że można. Musisz tylko nóżkę 7 połączyć do masy. Jej stan nie ma znaczenia przy odczycie więc w programatorze (podstawka) najlepiej zewrzeć ze sobą na stałe nóżki 1,2,3,4,7 i połączyć z masą.
  • #18 901808
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    http://www.lancos.com/e2p/siprog_base.png na tym schemacie przy opisie stabilizatora można przeczytać "Don't replace LM2936Z-5 with other regulators like LM78L05". Na mój angielski to znaczy żeby nie stosować w miejsce LM2936Z-5 innych regulatorów typu LM78L05, czemu?chodzi tylko chyba o zasilanie z portu, w przypadku zasilania zewnętrznego można chyba bez obaw zastosować nawet zwykły 7805.

Mam jeszcze kika pytań:
    Postanowiłem zrobić ten programatorek w nieco inny sposób, mam jednak jeszcze kilka pytanek do starej wersji:
    - jaką funkcję pełni układ z tranzystorami Q4 i Q6
    - do czego służy pin 7 w złączu adapterka

Programatorek zrobię według poniższego schematu, czy są jakieś przeciwskazania?mam zamiar zastosować 78L05 i kondensatorki C3 i C4 po 100uF ( nie mam innych w tej chwili). A tak przy okazji jaki maxymalny prąd można pobrać z 78L05 (Uwe-Uwy = 3V)?Proszę o ewentualne wskazówki i spostrzeżenia dotyczące poniższego schematu (praktycznie nie różni się on on tego na www.lancos.com)
    Załączniki:
    • Jaki programator do eepromów AT24CXX z Pony Prog? Szukam schematów Easy I2CBus 1.gif (12.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 902414
    Jacu$
    Poziom 27  
    Dobrze się domyślasz z tym LM2936Z-5. To jest specjalny stabilizator o baaardzo małym spadku napięcia. Jeśli nie zamierzasz (tak jak ja) zasilać układów z portu szeregowego to wstaw 78L05. Jego prąd max. to 100 mA a minimalne napięcie wejściowe to 6.7V. Maksymalnie możesz podać na wejście 35V. Dane dotyczą produktu National Semiconductors.
    W oryginale tranzystory Q4 i Q6 stanowią elektroniczny wyłącznik napięcia dla zewnętrznego zasilania. Chodzi o sterowanie zasilaniem przez program Pony-Prog. W momencie gdy jumper przekazuje napięcie z portu szeregowego na stabilizator - program ma pełną kontrolę nad zasilaniem programowanego układu. Gdy dasz zasilanie zewnętrzne i przełożysz jumper to napięcie zasilające układ z portu szeregowego wysteruje układ tranzystorów i zewnętrzne napięcie dostanie się na wejście stabilizatora.
    Pin 7 w złączu adaptera służy do podania napięcia programującego do adaptera dla mikrokontrolerów PIC. Ten adapter ma własne złącze do podawania tego napięcia ale można przełączyć jumperkiem i podać je z 7 pinu (wówczas zewnętrzne zasilanie nie może być dowolne).
    Co do kondensatorków to ja bym jeszcze dał na wyjściu stabilizatora drugi kondensatorek o wartości 100nF. Kondensatory elektrolityczne mają dużą reaktancję indukcyjną i radzą sobie tylko z likwidacją m.cz. Kondensatorek 100nF załatwi resztę.
    Ponieważ Cię lubię (czytaj: mam dość ciągłych pytań :wink: ) dorzucę Ci jeszcze takiego pdf-a z kompletem schematów. To Ci lepiej wyjaśni sprawę 7 pinu.
    Załączniki:
    • si-prog-v2_2.pdf (35.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #20 902433
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Serdeczne dzięki za pomoc!
    Właśnie skończyłem rysowanie płytek w trax makerze : płytka główna + 2 adapterki do eepromów AT24CXX oraz AVR-ów 20pinowych, za chwilkę przytnę laminat, wywiercę otworki, naniosę ścieżki, wytrawię, zlutuję elementy i pokryje płytkę roztowrem kalafonii i rozpuszcalnika, a potem podłączę i napiszę na forum jak działa:)może nawet jeszcze dzisiaj:)
    Dzięki i pozdrawiam!
  • #21 905598
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Witam!!!
    Zmontowałem te programatory, zrobiłem sobie piękne płytki i .....działa świetnie!!!Programowałem sobie narazie AT90S2313 oraz eepromki AT24C02 oraz AT24C16 >> pięknie się programują.
    Mam tylko jeden problem z pamięcią AT24C08, nie mogę z nią nic zrobić, ani odczytać pamięci ani zapisać, otrzyumję komunikat: device not responding. Układ jest fabrycznie nowy i napewno dobrze podłączony. Mam pewne podejrzenia, otóż układy które programowałem to AT24C02 oraz AT24C16 natomias ta nie działająca kostka to AT24C08A, więc zastanawiam się czy może sprawa jest podobna jak z np. układami PCF8574 które są produkowane w dwóch wersjach: zwykła i A, i różnią się tylko wewnętrzymi adresami szyny I2C, czy w przypadku pamięci AT24C08A jest podobnie? czy wobec tego PonyProg jest bezradny?czy może problem tkwi w innym miejscu?
  • #22 1097002
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Zamieszczam spóźnione fotki mojego programatorka współpracującego z PonyProgiem :)

Moduł główny

Moduł główny zoom

Przystawka do programowania mikrokontrolerów AVR AT90S1200 i AT90S2313

Moduł główny połączony z przystawką do programowania mikrokontrolerów AVR AT90S1200 i AT90S2313

Moduł główny połączony z przystawką do programowania mikrokontrolerów AVR AT90S1200 i AT90S2313 - zoom

Przystawka do programowania pamięci AT24CXX

Chętnie bym zamiescił swoje PCB...niestety awaria kompa i dysku mi w tym przeszkodziła ;(
  • #23 1108764
    berti1985
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam
    Czy posiada ktoś z was może wzór płytki do tego co klega posiada lub orginału bo na stroce tego nie podają:)
    Pozdro
    Bartek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru i budowy programatora do szeregowych pamięci EEPROM AT24CXX współpracującego z oprogramowaniem Pony Prog. Użytkownicy polecają użycie programatora SI-Prog z dodatkową przejściówką Easy I2CBus, dostępnego w wersjach na port COM i LPT, którego schematy można znaleźć na stronie lancos.com. Easy I2CBus może być zasilany bezpośrednio z portu szeregowego lub z zewnętrznego stabilizowanego źródła, przy czym kondensatory filtrujące i diody zabezpieczające są wymagane tylko przy zasilaniu z portu. Układ z tranzystorami Q4 i Q6 pełni funkcję elektronicznego wyłącznika zasilania sterowanego przez Pony Prog. Pin 7 w złączu adaptera służy do podawania napięcia programującego dla mikrokontrolerów PIC. Programator umożliwia programowanie zarówno mikrokontrolerów AVR, jak i pamięci EEPROM. Wskazano konieczność kalibracji Pony Prog. Problemy z programowaniem pamięci AT24C08A mogą wynikać z różnic w adresacji I2C w porównaniu do innych wersji AT24CXX. Użytkownicy dzielą się własnymi realizacjami płytek PCB oraz doświadczeniami z programowaniem różnych modeli pamięci i mikrokontrolerów. Zalecane jest stosowanie stabilizatora LM2936Z-5 ze względu na niski spadek napięcia przy zasilaniu z portu, natomiast przy zasilaniu zewnętrznym można użyć popularnego 78L05. Maksymalny prąd stabilizatora 78L05 to około 100 mA przy minimalnym napięciu wejściowym 6,7 V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA