Witam. Opiszę wam przypadłość która gnębi mój aparacik DMC fx9 Panasonic. Zaczęło się od tego, że bardzo szybko wyładowywała się bateria tzn. po naładowaniu do fula, po 2-3 dniach była wyładowana do zera. Nawet jak aparat był nieużywany. Ale teraz już wiem dlaczego:) zauważyłem to przypadkowo, normalnie po wył aparatu włożyłem go do futerału, ale akurat miałem go blisko siebie i usłyszałem jak aparat coś tam mieli:), patrze a on się wł-choć jak wcześniej pisałem wył on/off jest w pozycji off,i próbuje wysunąć obiektyw i tak non stop, i przez to bateria w końcu padała. I teraz niech mi ktoś powie o co chodzi:) Wszystkie inne funkcje aparatu chodzą jak jest w pozycji on aparat normalnie funkcjonuje, ale jak go wył to robią się takie cyrki. Dorwałem jakąś instrukcje serwisową o tego aparatu, dzięki niej sczytałem błędy a właściwie jest tylko jeden błąd:
18000300-ENC1 detect error (C.B. motor encoder detect error)
FP9802-(14) signal line or IC6001 (Venus PLUS)
taki jest opis tego błędu w manual service.
Może ktoś się spotkał z takim problemem,albo zna ten aparat na tyle żeby mi pomóc co gdzie jak:) sprawdzić. Dzięki i proszę o pomoc w temacie.
18000300-ENC1 detect error (C.B. motor encoder detect error)
FP9802-(14) signal line or IC6001 (Venus PLUS)
taki jest opis tego błędu w manual service.
Może ktoś się spotkał z takim problemem,albo zna ten aparat na tyle żeby mi pomóc co gdzie jak:) sprawdzić. Dzięki i proszę o pomoc w temacie.