logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic DMC fx9 - samoczynne włączanie i wyłączanie, błąd 18000300-ENC1

mohi77 16 Gru 2010 15:10 1453 4
REKLAMA
  • #1 8875724
    mohi77
    Poziom 11  
    Witam. Opiszę wam przypadłość która gnębi mój aparacik DMC fx9 Panasonic. Zaczęło się od tego, że bardzo szybko wyładowywała się bateria tzn. po naładowaniu do fula, po 2-3 dniach była wyładowana do zera. Nawet jak aparat był nieużywany. Ale teraz już wiem dlaczego:) zauważyłem to przypadkowo, normalnie po wył aparatu włożyłem go do futerału, ale akurat miałem go blisko siebie i usłyszałem jak aparat coś tam mieli:), patrze a on się wł-choć jak wcześniej pisałem wył on/off jest w pozycji off,i próbuje wysunąć obiektyw i tak non stop, i przez to bateria w końcu padała. I teraz niech mi ktoś powie o co chodzi:) Wszystkie inne funkcje aparatu chodzą jak jest w pozycji on aparat normalnie funkcjonuje, ale jak go wył to robią się takie cyrki. Dorwałem jakąś instrukcje serwisową o tego aparatu, dzięki niej sczytałem błędy a właściwie jest tylko jeden błąd:
    18000300-ENC1 detect error (C.B. motor encoder detect error)
    FP9802-(14) signal line or IC6001 (Venus PLUS)
    taki jest opis tego błędu w manual service.
    Może ktoś się spotkał z takim problemem,albo zna ten aparat na tyle żeby mi pomóc co gdzie jak:) sprawdzić. Dzięki i proszę o pomoc w temacie.
  • REKLAMA
  • #2 8875841
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Prawdopodobnie jakieś zwarcie w module przełącznika zasilania. Może być uszkodzony sam przełącznik, choć to mało prawdopodobne bo te przesuwne rzadko padają, albo uszkodzony jest któryś z elementów elektroniki.
  • REKLAMA
  • #3 8875988
    mohi77
    Poziom 11  
    Hmm....dodam jeszcze że już dałem jakiemuś facherowi żeby to zobaczył. Niby rozebrał coś poprzeczyszczał ale konkretnej przyczyny nie znalazł. No niby po tych manewrach było oki i myślałem że po problemie, ale niestety problem wrócił po kilku dniach.
  • REKLAMA
  • #4 8877228
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Z kodu błędu wynika, że problem jest w enkoderze silnika głównego (detektorze zamknięcia obiektywu). Obiektyw się zamyka a aparat nie dostaje sygnału o zakończeniu procesu.
    Jeśli enkoder jest ok to należy iść dalej po linii sygnałowej do pinu 14 procesora.
    Te kody są właśnie po to aby pomóc w diagnostyce.
  • #5 8879219
    mohi77
    Poziom 11  
    Objaw ten nie koniecznie związany jest z obiektywem i jego wysuwaniem, dzieje się tak jeśli aparat jest ustawiony w trybie zdjęć, jeżeli zaś w trybie przeglądania zdj. to się tylko wył/wł -się tylko sam wyświetlacz, oczywiście bez wysuwania obiektywu.
REKLAMA