logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty schemat wzmacniacza lampowego na lampie PL84 dla początkujących

Banasiewicz02 07 Paź 2004 19:04 5583 9
REKLAMA
  • #1 898437
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Witam! jestem początkujący w dziedzinie lamp i chciałbym zrobić sobie mój pierwszy wzmacniacz na lampie PL84 dlatego szukam bardzo prostego schematu (trafko głośnikowe już mam bo było razem z tą lampą w telewizorze)
  • REKLAMA
  • #2 898601
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Prościutki schemacik. Powodzenia

PS. Przesyłam Ci większy schemat tego samego. Część triodowa to wzmacniacz napięciowy
    Załączniki:
    • PL84.rar (507.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 898630
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Dziękuję za schemat tylko nie wiem czy mam jeszcze lampke PCF82(do czego służy ta połówka lampy w tym układzie?)bo posiadam kilka lamp wymontowanych z telewizora i chcem zrobić sobię pierwszy lampowy monobloczek
  • REKLAMA
  • #4 899795
    MichałKob
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Lampa PCF82 konkretnie jej część triodowa pracuje jako wzm. napięciowy. Z pewnością ją masz, bo była w tym samym TV - Alga. Tylko Alga miała wzmacniacz mocy na PL84 i PCF82. Bez wzm. napięciowego wzmak miałby bardzo słabą czułość rzędu kilku woltów. Typ stosowanego tam trafka głośnikowego to TW2-232. Z pewnością moc wyjściowa "przebije" wzmaki na PCL86. (i wyniesie jakieś 2,5 wata, przykro mi... ale to naprawdę DUUUŻO :D ). A zresztą możesz być dumny, bo PL84 to EL84, tylo inne masz żarzenie. Jak zasilisz swój wzmak?
  • REKLAMA
  • #5 900616
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    hmm no nie wiem bo na tym trafku mam napisane TWOP 155/40/30/666
    a pod tym napisem jest jescze drugi WT/D-4245-0079 i nie wiem do końca czy to jest faktycznie trafko głośnikowe :( a tą drugą potrzebną lampę mam tylko nie wiem która to jest bo na wszystkivh mam napisy pozamazywane bo ktos je wypolerował :(
  • #6 900625
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    TWOP - to do odchylania pionu, tu się nie nadaje. A do rozpoznania PCF zapraszam na GG.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #7 915076
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    MichałKob napisał:
    Lampa PCF82 konkretnie jej część triodowa pracuje jako wzm. napięciowy. Z pewnością ją masz, bo była w tym samym TV - Alga. Tylko Alga miała wzmacniacz mocy na PL84 i PCF82. Bez wzm. napięciowego wzmacniacz miałby bardzo słabą czułość rzędu kilku woltów. Typ stosowanego tam trafka głośnikowego to TW2-232. Z pewnością moc wyjściowa "przebije" wzmaki na PCL86. (i wyniesie jakieś 2,5 wata, przykro mi... ale to naprawdę DUUUŻO :D ). A zresztą możesz być dumny, bo PL84 to EL84, tylo inne masz żarzenie. Jak zasilisz swój wzmacniacz?

PL84 nie jest odpowiednikiem EL84 pod względem parametrów.
    Nie licząc żarzenia, to :
    PL84 = EL86
    PL841= EL84 (inaczej wyprowadzone G1, jaśli dobrze pamiętam)
    Wmak
  • #8 924981
    MichałKob
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Na pewno, czy może w katalogu podano inny punkt pracy :? ?
    Znam tyle lamp serii E, które mają identyczne parametry w serii P, że naprawdę byś mnie zaskoczył.
    Np:
    ECL86 = PCL86
    ECC82 = PCC82
    ECC85 = PCC85
    ECC88 = PCC88
    Co do ECL86 to powiem ci że z katalogu wynika, że są to zupełnie inne lampy, a - według mnie i nie tylko mnie - różnic poza żarzeniem w ogóle nie ma. Cemu by się zresztą upierali, żeby zrobić se taką PL84 która nie jest taka sama jak EL84 - najpopularniejsza pentoda (średniej) mocy audio.
    Zresztą układy pracy EL86 dają się zaadaptować do użycia EL84 (rezystor katodowy).

Jak rozpoznać PCF82:
    PCF82 miała ZAWSZE czarno - srebrny nalot naprzeciwko otworu w anodzie pentody. Im większy nalot, tym starszym rupielem jest rzeczona lampa :D . Najłatwiej poznać ją właśnie po tym.
  • #10 927625
    adam.o
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    MichałKob napisał:

ECC82 = PCC82

Nie ma takiej lampy jak PCC82, bo ECC82 też może być żarzona szeregowo przy 300mA. I nie zawsze lampa z serii E ma odpowiednik w serii P, np. PL84 to nie jest to samo co EL84.

MichałKob napisał:

Jak rozpoznać PCF82:
    PCF82 miała ZAWSZE czarno - srebrny nalot naprzeciwko otworu w anodzie pentody. Im większy nalot, tym starszym rupielem jest rzeczona lampa :D . Najłatwiej poznać ją właśnie po tym.

To wcale nie musi być prawdą. Ten nalot występuje zarówno w nowych jak i używanych lampach POLAM-u. Natomiast lampy Tesli w ogóle jego nie mają. Nalot wynikły z długotrwałego użytkowania wygląda nieco inaczej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego schematu wzmacniacza lampowego dla początkujących z wykorzystaniem lampy PL84 oraz dodatkowej lampy PCF82, która pełni funkcję wzmacniacza napięciowego (część triodowa). Użytkownik posiada transformator głośnikowy, jednak nie jest pewien jego typu – oznaczenie TWOP wskazuje na transformator odchylania pionowego, który nie nadaje się do wzmacniacza audio. Wzmacniacz z lampą PL84 może osiągnąć moc około 2,5 W, co jest porównywalne lub lepsze niż wzmacniacze na lampie PCL86. W dyskusji podkreślono, że PL84 nie jest bezpośrednim odpowiednikiem EL84, lecz bliższa jest EL86, natomiast PL841 jest zbliżona do EL84, różniąc się głównie wyprowadzeniem siatki sterującej (G1). Rozpoznawanie lampy PCF82 ułatwia charakterystyczny czarno-srebrny nalot na anodzie pentody. Wskazano również na dostępne schematy i katalogi, które mogą pomóc w budowie monobloku lampowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA