logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostego wzmacniacza lampowego na niskonapięciowych lampach

Andiv 08 Sty 2006 20:45 7059 14
REKLAMA
  • #1 2160592
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Ostatnio zaiteresowałem się wzmacniaczami lampowymi. Zwracam się do was z prośbą jako do profesjonalistów o podpowiedzenie, podanie schematu wzmacniacza na początek (pierwszego w życiu). Dobże by było żeby był on na lampach niskonpięciowych. Nie musi mieć dużo watów, byle by był prost w budowie. Z góry dzięki, pozdro.

------------------------------------------
    Nie umieszczam tej wiadomości w dziale początkujący serwisańci z uwagi na bardziej profesjonalny profil tego forum.
  • REKLAMA
  • #2 2160721
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Andiv napisał:
    Zwracam się do was z prośbą jako do profesjonalistów o podpowiedzenie, podanie schematu wzmacniacza na początek (pierwszego w życiu). Dobże by było żeby był on na lampach niskonpięciowych. Nie musi mieć dużo watów, byle by był prost w budowie.

Może być ten:
    http://ecclab.com/gotowe/el84/el84.htm

Na lampy niskonapięciowe za bardzo bym nie liczył.
  • REKLAMA
  • #4 2163256
    adam2948
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam! A ja bym proponował na ECL86.Mam około 3 wattów,przy 160 voltach na anodzie.Gra z 30wattowymi kolumnami,naprawdę rewelecja.
    Załączniki:
    • Schemat prostego wzmacniacza lampowego na niskonapięciowych lampach IM001138.JPG (56.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2163373
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    no ja mam PCL86, tylko żarzenie inne, ale w sumie to samo ;)
    ps. adam fajna obudowa, lepsza od mojej, ale ja swoj wzmacniacz zobilem za 0zł :P
  • #6 2163783
    sknerus85
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam

Adam2948 bardzo fajnie wykonany wzmacniacz:)
    Jakich traf do niego użyłeś??
    Masz może schemat tego wzmacniacza??
  • #7 2163882
    adam2948
    Poziom 13  
    No witam!Najpierw były próby z TrS6/10,TrS8/10.TrS6 jest idealny jako transformator głośnikowy.W tej chwili zamówiłem uniwersalne tr.głośnikowe z Conrad Elektronik 5Euro za sztukę. Sądzę,że to niedrogo.Ma pięć wyprowadzeń na pierwotnym i trzy na wtórnym 16Ohm,8Ohm i 4Ohm.Nie miałem dwóch TrS6,bo bym je śmiało wykorzystał,a wyciągłem go z centralki od domofonu:D
    Pozdrawiam i do usłychu adam2948.
    Załączniki:
    • Schemat prostego wzmacniacza lampowego na niskonapięciowych lampach schaltung_verst.gif (9.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2164234
    adam2948
    Poziom 13  
    A tu płytka drukowana,jakby ktoś miał ochotę się pobawić.To są dwie płytki razem.Końcówka mocy i zasilacza.
    Załączniki:
    • Schemat prostego wzmacniacza lampowego na niskonapięciowych lampach Originalna wielkość wiercić od strony miedzi.gif (35.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 2164286
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    hmm żarzenie do nieczego nie podłaczone. Kable bezpośrednio lutowałeś do nóżek podstawki?
  • #10 2164324
    sknerus85
    Poziom 12  
    A nie masz może gdzies dokładniejszego opisu tego wzmacniacza?
    Jak możesz to zapodaj też schemat zasilania.
  • REKLAMA
  • #11 2166666
    adam2948
    Poziom 13  
    Witam! Opisu nie ma,bo reszta zostaje dla nas. Żarzenie jest nie podłączone,bo mamy sobie sami wybrać,albo stałe,albo zmienne.
    Już zamieszczam schemat zasilacza. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Schemat prostego wzmacniacza lampowego na niskonapięciowych lampach schaltung_netz.gif (6.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2166683
    adam2948
    Poziom 13  
    U mnie dokonałem małych przeróbek, ale tak jak kolega pisał wzmacniacz chodzi odrazu po uruchomieniu.Masę pociągłem wspólną,a dwie pozostałe nóżki pociągłem wspólnym kablem do 6,3V.
  • #13 2223775
    sknerus85
    Poziom 12  
    Cześć

No więc tak. Mam pytanka do tego wzmacniacza
    http://ecclab.com/gotowe/el84/el84.htm :
    1)Jak bede chciał dać dodatkowo 2 lampki EM84 to o ile dodatkowo będe musiał zwiększyć moc trafa zasilającego??
    2)Czy bedzie miało to jakiś niekorzystny wpływ na reszte układu.(np lampy prostownicze niewytrzymają lub będą jakieś zniekształcenia itp)
    3)Czy do tej EM84 jako wskaźnik w tym wzmacniaczu można użyć tego schematu: http://www.solderingpoint.com/projects/indicator_tube/indicator_tube.php
    4)Skąd załatwić trafo głośnikowe TG5/623/01 firmy ZATRA i za ile??( Czy są jakieś lepsze trafa głośnikowe do tego układu?
    5)Czy trafo zasilające ma mieć 1 wyprowadzenie 270V 300 mA czy 2 po 270V 150 mA??. Pyatm bo na schemacie jest jedno.
    6)Jakie głośniki będą lepsze do tego trafa 4,6 czy 8 Ω ?

Przepraszam za takie pytania ale jestem początkujący.

Pozdrawiam.
  • #14 2223927
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    sknerus85 napisał:

1)Jak bede chciał dać dodatkowo 2 lampki EM84 to o ile dodatkowo będe musiał zwiększyć moc trafa zasilającego??
    2)Czy bedzie miało to jakiś niekorzystny wpływ na reszte układu.(np lampy prostownicze niewytrzymają lub będą jakieś zniekształcenia itp)
    3)Czy do tej EM84 jako wskaźnik w tym wzmacniaczu można użyć tego schematu: http://www.solderingpoint.com/projects/indicator_tube/indicator_tube.php

Nie, taka EM84 praktycznie nie obciąża zasilacza (anoda to małe kilka mA, trochę więcej żarzenie - 210mA). Przy poprawnym podłączeniu nie powinno mieć złego wpłyqu na cokolwiek. Układ spod linka się nadaje, sygnal podaj mu z siatki lampy końcowej, ewentualnie z anody (przez kondensator!), pomiń wtedy wzmacniacz tranzystorowy.
  • #15 2226344
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi, choc ogólny temat postu troche sie zmienił to nic nie szkodzi, zabieram sie do robienia wzmaka. Pozdro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prostych schematów wzmacniaczy lampowych na lampach niskonapięciowych, odpowiednich dla początkujących konstruktorów. Zaproponowano kilka rozwiązań, m.in. wzmacniacz na lampie EL84, choć zaznaczono, że lampy niskonapięciowe są trudniejsze do zastosowania. Polecano także układy oparte na lampach ECL86 i PCL86, które oferują około 3 W mocy przy niskim napięciu anodowym (ok. 160 V). Wzmiankowano o transformatorach głośnikowych TrS6/10 i TrS8/10, z preferencją dla TrS6 jako transformatora głośnikowego, oraz o uniwersalnych transformatorach z Conrad Elektronik. Omówiono kwestie żarzenia lamp, które może być zasilane napięciem stałym lub zmiennym, oraz wspólne prowadzenie masy i żarzenia 6,3 V. Jeden z użytkowników udostępnił płytkę drukowaną dla końcówki mocy i zasilacza. Poruszono także temat dodania wskaźnika EM84 do wzmacniacza EL84, omawiając wpływ na zasilacz i schemat wskaźnika. Dyskusja zawierała pytania o parametry transformatorów zasilających (np. jedno uzwojenie 270 V 300 mA vs. dwa po 270 V 150 mA) oraz o impedancję głośników (4, 6 lub 8 Ω) do danego transformatora. Ogólnie, zaproponowane schematy są proste, tanie i sprawdzone w praktyce, odpowiednie dla osób rozpoczynających przygodę z wzmacniaczami lampowymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA