Dzięki za odzew-pytałem bo sprzedano mi w sklepie TVL jako odpowiednik i mam problem ,BU grzeje się bardzo i po chwili pada.Ekran TV nie zdązy się zaświecić ,stąd watpliwosci co dotego trafa.
Problem z bu 508AF wyjaśniony,okazało się że miałem jak się okazało nowe dwie trefne sztuki.Po zamontowaniu z innego ruszyło i się
nie grzeje.Ale jest problem z OSD i telegazetą-trzęsie się zanika,przesunięta jest w gorną cześć ekranu.Jaka jest tego przyczyna?
✨ W dyskusji poruszono temat odpowiednika transformatora 40 330-35 stosowanego w TRILUX TAP 2844 oraz oryginalnego tranzystora sterującego poziomem. Zalecane jest stosowanie oryginalnego transformatora, który kosztuje około 60 zł. Jako odpowiedniki transformatora wymieniono modele HR8005, HG53046 oraz AFS294, z preferencją dla dwóch pierwszych. Pojawiły się wątpliwości dotyczące modelu TVL205, który został sprzedany jako zamiennik, jednak nie jest powszechnie znany. Tranzystorem najczęściej stosowanym w tym układzie jest BU508AF. Problemy z przegrzewaniem tranzystora BU508AF mogą wynikać z wadliwych egzemplarzy, co potwierdzono po wymianie na sprawny model. Dodatkowo zgłoszono problem z OSD i telegazetą – obraz trzęsie się, zanika i jest przesunięty w górną część ekranu. Rozwiązaniem jest dołożenie kondensatora 3,3 nF 1600 V między czwartą nóżkę transformatora a masę, co stabilizuje impuls HFL i poprawia wyświetlanie obrazu. Wygenerowane przez model językowy.