logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Curtis 2102 - przyciemniony obraz i kolory przy teletekście, jak naprawić?

TomekM 08 Paź 2004 13:25 1725 9
REKLAMA
  • #1 899944
    TomekM
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z TV curtis 2102. Przy wyciągniętej antenie ekran ładnie śnieży, ale w prawym górnym rogu widoczny jest czarny półksiężyc. Po podłączeniu anteny obraz i głos jest ok, ale wystarczy włączyć teletekst obraz bardzo się przyciemnia i kolory stają się jakby zamglone (efekt podobny jak przy zjechaniu kontrastem na minimum). Przy wyświetleniu TXT na tle obrazu jest on praktycznie niewidoczny(TXT oczywiście). Podobnoie zachowuje się wyświetlane menu zamiast jasnozielonego koloru jast ono ciemno brązowe i ledwo widoczne na tle obrazu (przy podaniu sygnału z cyfry poprzez eurozłącze menu jest praktycznie niewidoczne). Przelutowałem płytę, wymieniłem pojemności na wtórnej stronie zasilacza, i wszystkie większe pojemności na płycie niestety bez zmian, może ktoś spotkał się z podobną usterką. Czekam na podpowiedzi i z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 900074
    plenin
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Zgadzam się ze stwierdzeniem że to pion. Szczególnie wymieniłbym 4.7uf w pionie!
  • REKLAMA
  • #4 900107
    GKVIDEO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 34
    Witam nie wiem czy dobrze pamiętam wymień C305 470/35V
  • REKLAMA
  • #5 901225
    mariusz1327
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Podmieniałeś kondek w zasilaniu wzmacniaczy wizji?
  • #6 907395
    TomekM
    Poziom 11  
    Witam.
    Dziękuję za zainteresowanie i porady. Wymiana elektrolitów w pionie rzeczywiście okazała się skuteczna - menu i txt przy odbiorze sygnału z anteny wyświetlane są poprawnie. Wystarczy jednak włożyć wtyk scart do gniazda i problem powraca - txt i menu stają sie niewidoczne. Dodatkowo zaobserwowałem, że sygnał ze złącza scart przebija na inne kanały (włączając program 1 lub 2 na ekranie mamy i tak obraz z satelity) poza tym telegazeta włączona na programie z satelity występuje na tle tego programu, a nie jak to zwykle na czarnym tle.
    Pozdrawiam i czekam na wskazówki.
  • #7 908255
    plenin
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Odetnij w scarcie sygnały RGB i synchro zostaw tylko sygnał Video i Audio. A co do TXT z satki to pewnie same ustawienia.
  • #8 918205
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    nie mowisz nic czy wymieniłeś 470mkr/25v
    po wtornej blisko trafa
  • #9 918208
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    nie mowisz nic czy wymieniłeś 470mkr/25v
    po wtornej blisko trafa
  • #10 920382
    TomekM
    Poziom 11  
    Witam.
    Pojemność 470/25 blisko trafa była wymieniona. Odciąłem w scarcie sygnały RGB i synchro (zgodnie z podpowiedzią ) i działa tak jak powinno.
    Nie jest to wprawdzie naprawa odbiornika, ale liczy się efekt końcowy. Być może sygnał podawany z tunera jest zbyt silny i odbiornik mający swoje lata po prostu sobie nie radzi? W każdym razie temat uważam za zamknięty. Dziękuję wszystkim za porady. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z telewizorem Curtis 2102 polegał na przyciemnionym obrazie i zamglonych kolorach podczas wyświetlania teletekstu oraz menu, które stawały się praktycznie niewidoczne. Objawy obejmowały także czarny półksiężyc w prawym górnym rogu ekranu przy wyciągniętej antenie. Wymiana elektrolitów w obwodzie pionowym, zwłaszcza kondensatora 4,7 µF oraz kondensatora C305 470 µF/35V, poprawiła wyświetlanie menu i teletekstu przy sygnale z anteny. Jednak po podłączeniu sygnału przez złącze SCART problem powracał – teletekst i menu były niewidoczne, a sygnał SCART przebijał na inne kanały, powodując nakładanie się obrazu z satelity na programy naziemne. Rozwiązaniem okazało się odcięcie w kablu SCART sygnałów RGB i synchronizacji, pozostawiając tylko sygnał wideo i audio, co przywróciło prawidłowe działanie teletekstu i menu. Możliwe, że sygnał z tunera satelitarnego był zbyt silny dla starszego odbiornika. Wymiana kondensatorów w zasilaniu wzmacniaczy wizji oraz kondensatora 470 µF/25V blisko transformatora również była rozważana i częściowo wykonana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA