Na początku napiszę iż przewertowałem wszech wiedzące google i znalazłem podobne tematy ale żaden z nich nie rozwiązał mojego problemu. Przed stwierdzeniem iż problemem jest pompa chciałbym wykluczyć wszystko inne. Mianowicie jechałem dana vectrą na 4 biegu i w trakcie jazdy zgasła. Po zatrzymaniu nie chciała już odpalić. Pierwsza myśl - zamarzły przewody i skończyło się paliwo. Paliwo jest z 20 litrów a przewody przedmuchane wzdłuż i wszerz. Filtr paliwa do połowy czarny zmieniany około 8 miesięcy temu. Po przejrzeniu układu odpowietrzyłem całość i dalej nie chciała zapalić. Paliwo z wtrysków się leje po poluzowaniu i z powrotu- przelewu również podczas kręcenia. Przewody przelewowe w stanie dobrym. Nagłe zapowietrzenie mogę wykluczyć. Po podaniu placka silnik zaskakuje. Po podłączeniu do Bosch kts540 błąd sterownika pompy. Przy sprawdzeniu dawki paliwa pokazuje około 60 a powinno około 210 podczas próby rozruchu. Jednostek nie pamiętam. W viki jest zamontowany EMUTDS oszukujący wskazania temperatury. Trochę dłużej dzięki niemu grzeją świece przy minusowych temperaturach. Wyczytałem iż dawka jest uzależniona w tej pompie od wskazań temp. Czy ten śmieszny EMUTDS może wpływać na zaistniały problem czy jest to ewidentnie pompa i sterownik który należy wysłac do naprawy?