logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poprawność dołączenia zasilania rezerwowego w układzie zasilania 12V

radiator 22 Gru 2010 12:09 3739 2
  • #1 8899573
    radiator
    Poziom 11  
    Witam! Projektuję ostatnio pewien układ. Jestem w trakcie tworzenia układu zasilania. Schemat jest umieszczony w załączniku.

Pokrótce funkcje poszczególnych elementów:

F1, D1 (transil dwukierunkowy) - ochrona przed przepięciami.
    Diody D2 i D3 - zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją.

Potem szereg stabilizatorów (na napięcia 5, 3,9 i 3,3 v)
    Max. napięcie zasilania układ U2 wynosi 12V - dlatego w celu uniknięcia zniszczenia połączyłem go szeregowo z U1 (napięcie zasilania 'zas' może przekroczyć wspomniane 12V)

Układ U4 jest automatyczną ładowarką dwucelowego akumulatora li-ion (li-poly).

Chciałem zapytać o poprawność dołączenia zasilania rezerwowego. Jako D5 wybrałem d. prostowniczą 1N5408 ( ze względu na mały prąd wsteczny - dla 25 stopni około 5uA) Niejednokrotnie spotkałem się z informacją o wybuchu akm. litowych... Myślę, ze ten prąd wsteczny nie wpłynie w żaden sposób destrukcyjnie na niego. Ogólne wydaje mi się, że układ jest poprawny, ale jako młody elektronik wolę się upewnić. Z góry dzięki za pomoc.
    Załączniki:
    • zasilacz.pdf (212.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 8903130
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    radiator napisał:
    Witam! Projektuję ostatnio pewien układ. Jestem w trakcie tworzenia układu zasilania. Schemat jest umieszczony w załączniku.

Pokrótce funkcje poszczególnych elementów:

F1, D1 (transil dwukierunkowy) - ochrona przed przepięciami.
    Diody D2 i D3 - zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją.

Potem szereg stabilizatorów (na napięcia 5, 3,9 i 3,3 vV)
    Max. napięcie zasilania układ U2 wynosi 12V - dlatego w celu uniknięcia zniszczenia połączyłem go szeregowo z U1 (napięcie zasilania 'zas' może przekroczyć wspomniane 12V)

Układ U4 jest automatyczną ładowarką dwucelowego akumulatora li-ion (li-poly).
    faktycznie - ZOBACZ TU - nie zaleca się przekroczyć wartości 12V napięcia zasilania dla tego układu:
    Cytat:
    FEATURES
    The MCP73213 OVP Dual-Cell Li-Ion Battery Charger Evaluation Board has the
    following features:
    • 13V Input Overvoltage Protection
    • 10% Preconditioning of deeply depleted cells.
    • 32-Minute Preconditioning Timer
    • 6-Hour Safety Timer
    • 10% Automatic Charge Termination
    • 500 mA and 1000 mA Preset Fast Charge Current
    • Automatic Recharge
    • Thermal Regulation
    • One Blue LED indicates charge status
    • Small DFN packages with Exposed Pad as additional heat sink
    więc istotne jest tu o ile wartość nominalna napięcia zasilania zostanie przekroczona.
    Ma to też związek z rosnącymi stratami mocy w układzie tej automatycznej ładowarki.
    Ja osobiście dołożyłbym przed nią stosowny trójkońcówkowy stabilizator typu LDO o stabilizowanym napięciu wyjściowym 9,0V - wszak taka wartość napięcia zasilania jest wystarczająca dla poprawnego działania tej automatycznej ładowarki, a jednocześnie zmniejszona zostanie wartość mocy w niej traconej.

radiator napisał:
    Chciałem zapytać o poprawność dołączenia zasilania rezerwowego. Jako D5 wybrałem d. prostowniczą 1N5408 ( ze względu na mały prąd wsteczny - dla 25 stopni około 5uA) Niejednokrotnie spotkałem się z informacją o wybuchu akm. litowych... Myślę, ze ten prąd wsteczny nie wpłynie w żaden sposób destrukcyjnie na niego.
    Rzeczywiście - prądem o wartości 5µA trudno przeładować akumulator litowo-jonowy.
    Pomocnicze pytanie: jaką wartość pojemności (ładunkowej) mają przedmiotowe akumulatorki?

radiator napisał:
    Ogólne wydaje mi się, że układ jest poprawny, ale jako młody elektronik wolę się upewnić. Z góry dzięki za pomoc.
    Ja też tak uważam, ale z zastrzeżeniem jak wyżej ...

Pozdrawiam
  • #3 9320198
    radiator
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź. Zamykam temat
REKLAMA