logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ zabezpieczający akumulator przed rozładowaniem

ksygzywygzy 26 Lip 2019 16:21 1557 7
REKLAMA
  • #1 18081735
    ksygzywygzy
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Witam,
    Zaprojektowałem prosty uklad, który zabezpiecza akumulator przed nadmiernym rozładowaniem. Jeżeli napięcie akumulatora spadnie poniżej 11.5V, tranzystor się zatka i obciążenie zostanie odłączone od akumulatora. Do budowy układu, wykorzystałem: 3 rezystory, jedną diodę LED, jeden kondensator oraz tranzystor unipolarny BUZ11. Tak prezentuje się schemat:
    R1: 1,5 kOhm
    R2: 510 Ohm
    R3: 510 Ohm
    T1(zapomniałem dorysować na obrazku, przepraszam): BUZ11
    C1: 470uF
    D1: zielona dioda LED

Chciałbym zapytać, czy układ ma prawo działać?

Jestem początkujący i jest to mój drugi układ, jeżeli narysowałem schemat błędnie, proszę abyście mnie poinformowali.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 18081858
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18081916
    ksygzywygzy
    Poziom 9  
    Koderr napisał:
    Gdybyś to jeszcze wstawił tak, żeby dało się powiększyć i zobaczyć coś tam wymodził...
    Ale się nie da ;-)

Oh, wybacz.
  • REKLAMA
  • #4 18081937
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6134
    Tak na jednym tranzystorze to się nie da, nawet gdybyś go sensownie podłączył, tranzystor BUZ11 zacznie sie otwierać przy 3V na bramce a do pełnego otwarcia będzie potrzebował ponad 6V, z dzielnikiem ten zakres będzie jeszcze szerszy, są tranzystory o większym nachyleniu charakterystyki ale nawet takie. nie zapewnią natychmiastowej zmiany stanu, pomiędzy całkowicie załączony, a całkowicie wyłączony. Do tego potrzeba conajmniej dwóch tranzystorów w układzie z histerezą, albo TL431, sposobów jest wiele, ale żaden nie jest taki prosty jak twój niedziałający układ.
    Częściowo załączony tranzystor będzie się grzał i na wyjściu da jakieś niskie napięcie zazwyczaj skutkujące błędną pracą zasilanego urządzenia.

Na schemacie nie zaznaczyłeś nawet D i S rozpatrując obie wersje układ da albo prawie 0V na wyjściu, albo o 0,7V mniej niż akumulator, niezależnie od stanu naładowania.
  • REKLAMA
  • #5 18081978
    ksygzywygzy
    Poziom 9  
    jarek_lnx napisał:
    tranzystor BUZ11 zacznie sie otwierać przy 3V na bramce a do pełnego otwarcia będzie potrzebował ponad 6V

W nocie katalogowej widziałem, że napięcie na gate może być w zakresie od 3 do 4V. Ciepło z tranzystora zawsze można odprowadzić radiatorem. Czym są spowodowane spadki napięcia?
  • Pomocny post
    #6 18082125
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6134
    Cytat:
    W nocie katalogowej widziałem, że napięcie na gate może być w zakresie od 3 do 4V.
    Gdzie widziałeś, Vgs(th)? Spójrz na nachylenie charakterystyki
    FIGURE 6. TRANSFER CHARACTERISTICS

Cytat:
    Ciepło z tranzystora zawsze można odprowadzić radiatorem. Czym są spowodowane spadki napięcia?
    Chcesz podać na bramkę napięcie które będzie pomiędzy stanem załączonym a wyłączonym, więc i na wyjściu można się spodziewać napięcia w całym zakresie.
    Ciepło jest skutkiem niewłaściwego - liniowego sposobu sterowania, poprawić trzeba przyczynę nie skutek.

Po poprawieniu twojego schematu, układ by wyglądał jak poniżej, charakterystyka napięcia wyjściowego w funkcji wejściowego była by podobna do tego co wyszło w symulacji, R3 symuluje rezystancję obciążenia, jeśli wstawisz tam jakieś urządzenie elektroniczne będzie jeszcze gorzej - zmiany napięcia zależne od chwilowego poboru prądu.
  • #7 18082417
    ksygzywygzy
    Poziom 9  
    jarek_lnx napisał:
    Cytat:
    W nocie katalogowej widziałem, że napięcie na gate może być w zakresie od 3 do 4V.
    Gdzie widziałeś, Vgs(th)? Spójrz na nachylenie charakterystyki
    FIGURE 6. TRANSFER CHARACTERISTICS

Cytat:
    Ciepło z tranzystora zawsze można odprowadzić radiatorem. Czym są spowodowane spadki napięcia?
    Chcesz podać na bramkę napięcie które będzie pomiędzy stanem załączonym a wyłączonym, więc i na wyjściu można się spodziewać napięcia w całym zakresie.
    Ciepło jest skutkiem niewłaściwego - liniowego sposobu sterowania, poprawić trzeba przyczynę nie skutek.

Po poprawieniu twojego schematu, układ by wyglądał jak poniżej, charakterystyka napięcia wyjściowego w funkcji wejściowego była by podobna do tego co wyszło w symulacji, R3 symuluje rezystancję obciążenia, jeśli wstawisz tam jakieś urządzenie elektroniczne będzie jeszcze gorzej - zmiany napięcia zależne od chwilowego poboru prądu.

Dziękuję za wyjaśnienie. Widzę, że muszę się jeszcze dużo nauczyć :) .

Masz może jakiś łatwy schemat który mógłbym wykorzystać w moim projekcie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zaprojektował układ zabezpieczający akumulator przed nadmiernym rozładowaniem, który odłącza obciążenie przy napięciu poniżej 11.5V, wykorzystując tranzystor unipolarny BUZ11 oraz kilka pasywnych komponentów. Otrzymał jednak krytykę dotyczącą działania układu, wskazującą na niewłaściwe podłączenie tranzystora oraz potrzebę zastosowania co najmniej dwóch tranzystorów z histerezą lub alternatywnych rozwiązań, takich jak TL431. Użytkownik zadał pytania dotyczące spadków napięcia oraz poszukiwał prostszych schematów do wykorzystania w projekcie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA