logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N97 Mini - zawieszanie się przy budziku i problem z ekranem dotykowym

maxiu133 22 Gru 2010 15:34 9041 14
REKLAMA
  • #1 8900345
    maxiu133
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Witam.
    Mam nokie n97 mini i od dłuższego czasu mam z nią problem.
    Telefon zawiesza sie zawsze rano jak zaczyna dzwonić budzik, nie działają żadne klawisze i ekran dotykowy także i trzeba wyciągnąć baterię.Czasami jednak zdarzy się w ciągu dnia gdy odblokuję telefon bocznym suwakiem,że nie działa ekran dotykowy.Wtedy muszę ponownie zablokować, odblokować telefon i jest OK.
    Wgrywałem już ponownie "update", a nawet robiłem twardy format telefonu, ale problem sie pojawia po pewnym czasie.
    Nie wiem czego to może być przyczyna.
    Dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 8900682
    slayerr6662
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Wgraj nowe oprograwomanie, zamiast je aktualizować. Phoenixem może. Jeśli to nie pomoże to przeczyść płytkę w izopropanolu.
  • #3 8901873
    maxiu133
    Poziom 14  
    Płytkę przeczyściłem.Zobaczymy czy coś się polepszyło.
    Zauważyłem po rozbiorze telefonu, że na ekranie dotykowym mam małą dziurkę...wygląda to jak po wbitym ziarenku piasku.Nie wiem czy to coś może mieć wspólnego z tym,że telefon się zawieszał w taki sposób, że działał tylko klawisz Menu.
  • REKLAMA
  • #5 8903067
    yanoosch
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja na Twoim miejscu sprzedalbym ten telefon. Niestety modele n97 sa dosc wadliwe, mialem doczynienia z paroma, albo czasem nie dzialal dotyk albo wyswietlacz nic nie wyswietlal. To juz nie ta nokia co kiedys... a szkoda. Wiem ze zbytnio nie pomoglem w rozwiazaniu problemu ale prawda o telefonach Nokii jest taka jaka jest
  • REKLAMA
  • #6 8903241
    maxiu133
    Poziom 14  
    Witam.
    Dzisiaj postaram się wgrać Soft przez Phoenixa i zobaczymy czy się coś polepszy.
    Tak w ogóle, to co do firmy Nokia, masz rację kolego...to już nie ta Nokia co kiedyś.Ja uważam, że Nokia powinna przejść ze Symbiana na coś innego.
  • #7 8905909
    maxiu133
    Poziom 14  
    Flash przez Phoenixa przebiegł pomyślnie. Zobaczymy czy się coś polepszyło.
  • #8 8908060
    maxiu133
    Poziom 14  
    No i LIPA. Flashowanie przez Phoenixa także nie pomogło :(
    Ekran dotykowy po odblokowaniu klawiatury raz działa, a raz nie.
    Nadal kiedy zaczyna dzwonić budzik to niestety trzeba wyciągnąć baterię, bo nie działa żaden przycisk :(
    Może wymienić ekran w tym telefonie? Co Wy na to ?
    Wesołych Świąt Życzę.
  • #9 8908137
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 178
    Chyba taniej będzie zanieść do serwisu, bo jeżeli zaczniesz wymieniać wszystko na ślepo to niekoniecznie wyjdziesz na tym z zyskiem.
  • #10 8908151
    maxiu133
    Poziom 14  
    ...a ja wiem czy serwis zrobi coś innego ? Też pewnie zrobią mu flesh-a i po czasie problem znowu się pojawi.Miałem inne moje telefony w serwisach Nokii i na dzień dobry był robiony flash.
    Ekran kosztuje w granicach 20 EUR.
  • Pomocny post
    #11 8912942
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Spróbuj jeszcze sformatować pamięć masową i kartę pamięci, czasem potrafią robić problem nawet po wgraniu świeżego softu. Wcześniej zrób sobie kopię zapasową jeżeli masz tam ważne dane.
  • #12 8924952
    maxiu133
    Poziom 14  
    Witam.
    Zrobiłem jeszcze raz twardy format mojego telefonu (Shift + Space bar + Backspace + przycisk włączający telefon), a do tego ściągnąłem folię z ekranu, która była już dość zajechana :) ...no i telefon śmiga jak nowy.
    Wydaję mi się, że to wina leżała na tej folii, ale poczekajmy.
    Za tydzień się odezwę, czy telefon dalej śmiga, czy znowu ma zaburzenia.
  • REKLAMA
  • #13 8927335
    slayerr6662
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Myślę, że folia nie miała żadnego wpływu na pracę telefonu. Pewnie wgrywałeś bardzo dużo aplikacji itp... Albo po prostu ten telefon jest wadliwy.
  • #14 8930302
    maxiu133
    Poziom 14  
    Co do aplikacji, to nie wgrywałem ich dużo.Telefon ma niecały rok i kupiłem go nowy i nie używany.Chodził od samego początku bardzo dobrze.
    Spotkałem się gdzieś już z tym, że folia może być przyczyną, tylko o tym zapomniałem.Zaczęła mi przeszkadzać ostatniego czasu, bo była już dosyć porysowana, brudna itp. więc postanowiłem ją ściągnąć i wszystko gra jak do tej pory :)
  • #15 8972487
    maxiu133
    Poziom 14  
    Po dłuższym czasie telefon śmiga bez problemów.Nie wiesza się, ani nie wyłącza, a wszystko dzięki programowi Phoenix.
    Dziękuję za pomoc i temat zamykam jako rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z telefonem Nokia N97 Mini, który zawiesza się podczas dzwonienia budzika oraz ma problemy z działaniem ekranu dotykowego. Po próbie aktualizacji oprogramowania i twardego formatu, problemy nadal występowały. Użytkownik zauważył uszkodzenie ekranu dotykowego, co mogło wpływać na jego działanie. Po kilku sugestiach, w tym wymiany ekranu i czyszczenia płyty, użytkownik zdecydował się na ponowne wgranie oprogramowania przez program Phoenix. Ostatecznie, po usunięciu folii ochronnej z ekranu i ponownym formacie, telefon zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA