Witam. Muszę zrobić projekt aplikacji bazodanowej w Visual Studio. Dawniej miałem styczność z programem Borland Builder C++. Z językiem C++ miałem już styczność więc w tym języku również zamierzam napisać, oczywiście przy Waszej pomocy
, aplikację bazodanową. Może ona współpracować z bazą na SQL server lub na bazie zapisanej w pliku. Ja w tym przykładzie próbowałem na SQL server 2005. Aplikacja ma ona mniej więcej wyglądać tak: W oknie głównym ma znajdować się tabela (GRID) oraz cztery przyciski "DODAJ","EDYTUJ","USUŃ","ZAKOŃCZ". Po naciśnięciu "DODAJ" lub "EDYTUJ" ma się pojawić drugie okno w formie formularza w którym można wpisywać/zmieniać dane. Na tym formularzu mają się znajdować dwa przyciski "OK" zatwierdzający zmiany i "ANULUJ" odrzucający zmiany. Po naciśnięciu "USUŃ" wiadomo ma zostać usunięty wskazany wiersz.
Troszkę zacząłem sam kombinować ale mi to za bardzo nie wychodzi. Używam Microsoft Visual Studio .NET C++ 2003, posiadam również Visual Studio 2010 w wersji trial, ale 2010 nie ogarniam. W swoim projekcie dokonałem połączenie tej aplikacji z bazą danych używając OleDbConnection, OleDbDataAdapter, DataSet i wyświetleniem tego na DataGrid. Próbowałem z update ale nie wiem dlaczego to nie działa, zresztą sami spójrzcie.
Plik Form1.h
Plik Form1.cpp
Oprócz tego mam również problemy z wyświetleniem drugiego okna formularza, do Form1 w pliku .cpp dodałem #include "Form2.h" lecz to nie pomaga. Nie mam pojęcia jak skomunikować formularz z dataset tak aby później te zmiany można nanieść na źródłową bazę danych.Proszę o pomoc, ale nie taką zrób tak czy tak tylko pomoc z wytłumaczeniem łopatologicznym, z podanym kodem, czyli taką dla początkującego programisty
Tylko nie mówcie że w goole tego pełno, fakt jest tego sporo ale dla języków Basic oraz C# ale nie dla C++. Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Troszkę zacząłem sam kombinować ale mi to za bardzo nie wychodzi. Używam Microsoft Visual Studio .NET C++ 2003, posiadam również Visual Studio 2010 w wersji trial, ale 2010 nie ogarniam. W swoim projekcie dokonałem połączenie tej aplikacji z bazą danych używając OleDbConnection, OleDbDataAdapter, DataSet i wyświetleniem tego na DataGrid. Próbowałem z update ale nie wiem dlaczego to nie działa, zresztą sami spójrzcie.
Plik Form1.h
Kod: text
Plik Form1.cpp
Kod: text
Oprócz tego mam również problemy z wyświetleniem drugiego okna formularza, do Form1 w pliku .cpp dodałem #include "Form2.h" lecz to nie pomaga. Nie mam pojęcia jak skomunikować formularz z dataset tak aby później te zmiany można nanieść na źródłową bazę danych.Proszę o pomoc, ale nie taką zrób tak czy tak tylko pomoc z wytłumaczeniem łopatologicznym, z podanym kodem, czyli taką dla początkującego programisty