logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C# Aplikacja bazodanowa - jakie funkcjonalności powinny się w niej znaleźć?

przemo6996 20 Cze 2014 20:02 2283 6
REKLAMA
  • #1 13725451
    przemo6996
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam muszę zrobić aplikacje bazodanową w C#. Tematyka Tworzenie aplikacji bazodanowych dla sklepu komputerowego.

Stworzyłem bazę danych ale nie mam pomysłu co ta aplikacja mogła by robić.
    Podsuńcie jakieś sugestie byle nie zbyt zaawansowane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13725514
    rufek90
    Poziom 25  
    Ocena: 58
    Jak dla sklepu, to na pewno
    - produkty (nazwa, parametry, cena)
    - klienci (imie, nazwisko, nip)
    - paragony/faktury (kto, co)

Edit: jak stworzyłeś bazę danych (rozumiem, że jakieś tabele też), to chyba masz jakiś pomysł na aplikację? :)
  • REKLAMA
  • #3 13726177
    przemo6996
    Poziom 9  
    Aplikacje tworze w C# w Visualu. Bazę dodałem lokalnie. Szukam i nigdzie nie mogę znaleźć ja dodawać lub usuwać elementy w bazie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13726311
    sivex
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Cytat:
    Szukam i nigdzie nie mogę znaleźć ja dodawać lub usuwać elementy w bazie

Nie wierze!

Napisz jeszcze jaka to baza i co masz zrobione bo mam wyczerpane baterie w szklanej kuli, po kilku ostatnich wątkach na forum i nie wiem.

pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 13726762
    przemo6996
    Poziom 9  
    Bazę mam zrobioną w Microsoft Access.

Jak dotąd zrobiłem wyświetlanie danych za pomocą DataGrid.
  • #6 13726990
    sivex
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    No mówiłem ze nie wierze :)

https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=c%23%20microsoft%20access%20database%20connection

Myślę że źle podszedłeś do tematu.
    Sama baza danych to miejsce do przechowywania/dostępu do potrzebnych danych.
    Potrzebne dane to te które wynikaja z budowy Twojego sklepu
    Budowa sklepu ma raczej podstawowe elementy (ale nie tylko)
    -baza towarów
    -baza sprzedaży
    -...

Porób tabele, ponazywaj kolumny i potwórz, powiąż dane...
    Porób formularze i już...

W C# (o ile dobrze pamiętam) możesz tworzyć kolekcje, które łatwo mozna połączyć z formularzami i z bazą.

coś też tu:
    http://support.microsoft.com/kb/313636/pl

Z bazami jest tak że to sam zamysł jest podstawą a reszta to tylko kod czy w C czy w PHP itp

pozdr.
  • #7 13727086
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6443
    Całość jest w zasadzie po stronie bazy, aplikacja to jedynie front-end dla użytkownika, czyli formularze do wprowadzania i odczytu danych. Zgodnie ze sztuką wszelkie związki i mechanizmy zapewniające spójność danych powinny się znajdować po stronie bazy danych. Z dobrze zaprojektowanej bazy można korzystać bez aplikacji (o ile zna się schemat bazy i język SQL). Tylko wybór Accessa moim zdaniem nie jest zbyt szczęśliwy, zresztą w jego przypadku nie potrzeba VS, bo on sam w sobie posiada kreator formularzy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sugestii dotyczących funkcjonalności aplikacji bazodanowej w C# dla sklepu komputerowego. W odpowiedziach zasugerowano, aby aplikacja obejmowała zarządzanie produktami (nazwa, parametry, cena), klientami (imię, nazwisko, NIP) oraz paragony/faktury. Wskazano również na potrzebę stworzenia formularzy do wprowadzania i odczytu danych oraz na znaczenie odpowiedniego zaprojektowania bazy danych, która powinna zawierać tabele i relacje. Użytkownik korzysta z Microsoft Access jako bazy danych i wyświetla dane za pomocą DataGrid. Zauważono, że Access nie wymaga Visual Studio do tworzenia formularzy, co może być ograniczeniem w kontekście bardziej zaawansowanych aplikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA