logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CFD-151 "jamnik" raz czyta a raz nie czyta CD

pooleek 09 Paź 2004 22:28 3036 18
  • #1 902896
    pooleek
    Poziom 11  
    Problem jest - wydaje mi sie dosyc dziwny.
    Czasem po wlozeniu dysku kreci plyta i odczytuje bez problemu.
    A czasem wkladam plyte a plyta nawet nie drgnie.
    Widac ze laser "jakby chce czytac" poniewaz soczewka suwa sie w gore i w dol.
    I jeszcze jedno pytanie czy laser zeby zoabczyc czy jest plyta musi nia zakrecic ? Czy moze jest tak ze po wlozeniu plyty laser jej nie widzi i nawet nie kreci silniczkiem ?

Jak sobie z tym poradzic ? To laser ? Moze sliniczek ? A moze jeszcze co innego ?

P.S. Wiem ze to chyba typowe dla tego odtwarzacza, bo kolega ma identyczny i mial ten sam problem. Tylko ze u niego soniak sam sie naprawil i do dzis dziala :roll:
  • #2 902906
    markusk
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Przemyj optykę lasera, może to pomoże
  • #3 902930
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Napęd musi ruszyc płytą !!! jeżeli tak sie nie dzieje i płyta rusza po poruszeniu ręką to problem tkwi w silniku lub w sterowaniu silnika
  • #4 902966
    pooleek
    Poziom 11  
    Pytong napisał:
    Napęd musi ruszyc płytą !!! jeżeli tak się nie dzieje i płyta rusza po poruszeniu ręką to problem tkwi w silniku lub w sterowaniu silnika

Jest tak,
    Zrobilem eksperyment i sam palcem rozkrecilem plyte, po czym wlaczylem zasilanie. Gdy plyta sie jeszcze krecila silniczek zaczal sie krecic ale pokrecil pokrecil i na wyswietlaczu pojawil sie napis "no disc" :(

Zauwazylem ze gdy rozkrece palcem plytke (czyli przed tym jak odtwarzacz sam powinien to zorbic) to przynajmniej zakreci plyta. A tak nie rusza nia wogole.

Czyli czeka mnie wymiana silniczka ? Oplaca sie to ?
  • #5 902968
    golldi
    Poziom 12  
    Problem jest dość typowy. Zaczołbym od czyszczenia optyki, znajdziesz ten temat na forum. Napęd nie musi kręcić płytą , jeśli jej nie "widzi".
  • #6 902987
    pooleek
    Poziom 11  
    golldi napisał:
    Problem jest dość typowy. Zaczołbym od czyszczenia optyki, znajdziesz ten temat na forum. Napęd nie musi kręcić płytą , jeśli jej nie "widzi".

Zapytam tylko czy regulowanie lasera nie wchodzi w gre ?
  • #7 903022
    golldi
    Poziom 12  
    Cytat:

Zapytam tylko czy regulowanie lasera nie wchodzi w gre ?

osobiście odradzam, pomagało raczej na krótko, zwłaszcza domowym sposobem
  • #8 903147
    pooleek
    Poziom 11  
    golldi napisał:

Niestety skrupulatne czyszczenie nic nie pomaga.
    Byc moze nie potrafie ... ale wydaje mi sie ze soczewka jest czysciutka...
  • #9 904763
    Jaceek
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Wszystko,moze prawie wszystko było by jasne gdybys miał miernik mocy lasera,ale tego napewno nie posiadasz.Musisz zainwestować w nowy laser chyba że masz coś do podmiany.Tego typu laser kupisz juz od 35-40. (popieram co napisał Golldi).
    Ps
    zobacz tez taśme połączeniową z optyki do elektroniki moze jest złamana w jakims miejscu--moze dać popalić taki Flex
    Powodzania
  • #10 904916
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Jesli ktoś twierdzi,że napęd zauważy płyte bez jej poruszenia to jest w błędzie. Raczej przyjrzałbym się taśmie do silnika laser swoją drogą.
  • #11 905569
    pooleek
    Poziom 11  
    Pytong napisał:
    Jesli ktoś twierdzi,że napęd zauważy płyte bez jej poruszenia to jest w błędzie. Raczej przyjrzałbym się taśmie do silnika laser swoją drogą.

Zupelnie nie wiem co o tym myslec. Odtwarzacz pierwsze co robi po wlaczeniu zasilania najpierw rusza laserem w gore i w dol. W przypadku gdy plytki nie ma, rusza jeszcze dwa razy w gore i w dol i nic wiecej sie nie dzieje. Zatem w przypadku gdy plytka znajduje sie w odtwarzaczu soczewka najpierw rusza sie w gore i w dol, po czym silniczek zaczyna sie krecic.
    Przed przemyciem soczewki nawet gdy plyta byla w odtwarzaczu soczewka sie ruszala ale silniczek nie krecil plyta, Natomiast gdy przemylem soczewke, za kazdym razem najpierw soczewka idzie w gore i w dol a potem kreci silniczkiem, ale mimo wszystko nie znajduje plyty.
    Co jest grane ??
    Ta sytuacja przed umyciem soczewki i po to wszystko to zbieg okolicznosci ?
  • #12 905577
    pooleek
    Poziom 11  
    Jaceek napisał:
    Wszystko,moze prawie wszystko było by jasne gdybys miał miernik mocy lasera,ale tego napewno nie posiadasz.Musisz zainwestować w nowy laser chyba że masz coś do podmiany.Tego typu laser kupisz juz od 35-40. (popieram co napisał Golldi).
    Ps
    zobacz tez taśme połączeniową z optyki do elektroniki moze jest złamana w jakims miejscu--moze dać popalić taki Flex
    Powodzania

Jaceek: Gdzie moge znalezc taki laser ? I w jaki sposob zczytac z niego oznaczenia fabryczne ?
  • #13 906767
    Jaceek
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    -...no widzisz chłopie nareszcie mądrze myślisz.Ten laser to oczywiscie KSS-213 i 99%sklepów elektonicznych napewno je posiada.A co do tematu to proponuję mimo to "szarpnąć"i troszku teorii.
    Daj cynk jak wymienisz-powodzenia
  • #14 907798
    pooleek
    Poziom 11  
    Jaceek napisał:
    -...no widzisz chłopie nareszcie mądrze myślisz.Ten laser to oczywiscie KSS-213 i 99%sklepów elektonicznych napewno je posiada.A co do tematu to proponuję mimo to "szarpnąć"i troszku teorii.
    Daj cynk jak wymienisz-powodzenia

Bede mial ciezki orzech do zgryzienia, poniewaz studiuje na kierunku, ktory ma naprawde niewiele wspolnego z elektroinka a juz napewno nie z optoelektronika ... I zastanawiam sie, czy jako elektroniczny laik brac sie samemu za robote ? Czy wymiana i jakas regulacja ? 8O tego jest na tyle skomplikowana, zeby oddac to jednak lepiej w rece fachowca ?
    Czy po zamontowaniu soczewki potrzebna jest jakas kalibracja ? Czy jest skonstruowana w taki sposob ze jest jedeyny dobry sposob zamocowania jej ?
    Pozdr. i dziekuje za podp.
  • #15 908035
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    1. napęd nie musi kręcić płytą jak jej nie widzi.
    2. jeśli zobaczy musi zakrecić.
    3. jeśli zobaczy tj stwierdzi obecnosc płyty ale nie złapie "ramki" na skutek uszkdzoenia optyki, ktorejś z diod itd. pokręci pomęczy i wywali komunikat np. no disc.
    4. niektóre napedy kręca płytą podczas startu, bez sprawdzanai jej obecności, ale akurat nie Sony.
    5. w kss 213 powszechnym problemem jest luz na osi silnika talerzyka. uniemozliwia poprawną pracę tak jak opisałeś. sprawdż czy jest luz. jak jest to zalewasz mała kropelka super glue oś silnika przy łozysku potem natychmiast kropla oleju i krecisz tak długo az się zaschnie i odpowiednio wyrobi.
    6. jak masz ten luz i dasz nowy laser będzie moze trochę lepiej ale i tak do d.....
    7. taśmę sprawdź. pomierz, powyginaj itd. lubi pękac.
    8. jak masz luz i tasme oki zasuwaj po nowy laser. pamiętaj o zworce na nim. powinno się ją usuwac po podłączeniu taśmy. Co czesto jest niemożliwe ja usuwam przed.
  • #16 908508
    pooleek
    Poziom 11  
    Dr.Zepsuj napisał:
    1. napęd nie musi kręcić płytą jak jej nie widzi.
    2. jeśli zobaczy musi zakrecić.
    3. jeśli zobaczy tj stwierdzi obecnosc płyty ale nie złapie "ramki" na skutek uszkdzoenia optyki, ktorejś z diod itd. pokręci pomęczy i wywali komunikat np. no disc.
    4. niektóre napedy kręca płytą podczas startu, bez sprawdzanai jej obecności, ale akurat nie Sony.
    5. w kss 213 powszechnym problemem jest luz na osi silnika talerzyka. uniemozliwia poprawną pracę tak jak opisałeś. sprawdż czy jest luz. jak jest to zalewasz mała kropelka super glue oś silnika przy łozysku potem natychmiast kropla oleju i krecisz tak długo az się zaschnie i odpowiednio wyrobi.
    6. jak masz ten luz i dasz nowy laser będzie moze trochę lepiej ale i tak do d.....
    7. taśmę sprawdź. pomierz, powyginaj itd. lubi pękac.
    8. jak masz luz i tasme oki zasuwaj po nowy laser. pamiętaj o zworce na nim. powinno się ją usuwac po podłączeniu taśmy. Co czesto jest niemożliwe ja usuwam przed.

Odpowiedz rodem z serwisu sony i katalogu rutynowych napraw.
    Tego mi bylo potrzeba. Bardzo dziekuje za solidna, zwiezla i czytelna odpowiedz. Teraz wiem dokladnie jak to wszystko wyglada i co mam robic :please: bardzo dziekuje !!

P.S. Mam jedno pytanie jak wyczuc ten luz ... czy jest to takie bardzo ciezko i prawie nie zauwazalne (nieslychalne) tykanie pod palcem gdy ruszam ta glowiczka w prawo i lewo ? Jak sie to wyczuwa ?
  • #17 908620
    pooleek
    Poziom 11  
    No dobra teraz najlepsze !!!
    Zrobilem experyment i pod plyte wlozylem wyciety z papieru krazek wilkosci tego przezroczystego (najczesciej) srodka plyty. Efekt ? Ladne plyty bez zadnych rys odtwarza a porysowanych nie. Pomyslalem sobie podloze jeszcze jeden krazek. Wycialem podlozylem. Efekt : Odtwarza wszystkie plyty te porysowane i te nie porysowane.
    A teraz hydrozagadka :) Czego to skutek ?? Widocznie podnioslem polozenie plytki wzgledem soczewki. Tutaj lezal problem ?
    Jak to naprawic bez ... kartek papieru ? :)
  • #18 912277
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    podnieś talerzyk. przesuń na osi. ten luz o którym pisałem dotyczy własnie talerzyka, a nie głowicy. jak ruszasz na boki talerzykiem i czujesz stukanie to masz luz. jak bedziesz starał się podneśc talerzyk to uważaj aby nie pogiąć osi i samego talerzyka. A swoja droga to co piszesz bardzo ciekawe.... mi się nie zdarzyło.
  • #19 914997
    pooleek
    Poziom 11  
    Dr.Zepsuj napisał:
    podnieś talerzyk. przesuń na osi. ten luz o którym pisałem dotyczy własnie talerzyka, a nie głowicy. jak ruszasz na boki talerzykiem i czujesz stukanie to masz luz. jak bedziesz starał się podneśc talerzyk to uważaj aby nie pogiąć osi i samego talerzyka. A swoja droga to co piszesz bardzo ciekawe.... mi się nie zdarzyło.

Wydaje mi sie, ze widocznie talerzyk zlapal luzy na osce. Nie dosc, ze ma lekkie luzy to jeszcze w skutek tego osunal sie milimetr (moze troche mniej) w dol. Co spowodowalo przyblizenie plyty do soczewki. Nie znam wlasciwosci wiazki lasera. Ale polozenie plyty wyzej wzgledem soczewki daje dobre rezulataty :)

Dziekuje slicznie za odpowiedz. Gdybys nie podsunal mi pomyslu o luzie na talerzyku - nigdy bym na to nie wpadl, co za tym idzie nawet nie pomyslalbym o experytmentowaniu talerzykiem. Wielkie dzieki !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z odtwarzaczem Sony CFD-151 polega na tym, że czasami po włożeniu płyty CD napęd ją kręci i odczytuje bez problemu, a innym razem płyta w ogóle się nie obraca, mimo że soczewka lasera porusza się w górę i w dół. Laser musi wykryć obecność płyty, aby silnik zaczął ją obracać; jeśli tego nie robi, problem może leżeć w silniku lub jego sterowaniu. Czyszczenie optyki lasera jest zalecane, jednak w tym przypadku nie przyniosło efektu. Częstym problemem w modelu KSS-213 (stosowanym w tym odtwarzaczu) jest luz na osi silnika talerzyka, co powoduje nieprawidłową pracę napędu. Luz ten można wyczuć jako stukanie przy poruszaniu talerzykiem na osi. Naprawa polega na uszczelnieniu osi superglue i nasmarowaniu olejem, co poprawia stabilność. Warto także sprawdzić taśmę łączącą optykę z elektroniką, gdyż może być uszkodzona. Eksperyment z podłożeniem papierowego krążka pod płytę wskazuje, że zmiana położenia płyty względem soczewki wpływa na odczyt, co potwierdza problem z luzem talerzyka i jego przesunięciem. Wymiana lasera jest możliwa i stosunkowo tania (około 35-40 zł), ale bez usunięcia luzu na osi silnika problem może się powtarzać. Kalibracja po wymianie lasera nie jest skomplikowana, jednak dla osób bez doświadczenia w optoelektronice zaleca się oddanie urządzenia do serwisu. Odtwarzacz Sony CFD-151 nie kręci płytą, jeśli laser nie wykryje jej obecności, co jest normalnym zachowaniem tego modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA