logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony HCD RX 88, laser się obraca, nie działa silniczek.

dyzio2 02 Lis 2006 13:05 1812 6
REKLAMA
  • #1 3179202
    dyzio2
    Poziom 11  
    Witam.Mam prośbe od dwóch lat niedziała mi odtwarzacz cd /jest na trzy płyty/ laser jakgdyby sie rusza ale silniczek nieobraca kompaktu .Czytnik wychodzi do góry stoi by za chwile kompakt zrobił 3 małe obroty i czytnik sie chowa i wybiera następną płytę by na końcu napisać / no disc/ Co jest grane?Czy trzeba wymienić laser /kss213d/czy wraz z mechanizmem.Pozdrawiam i czekam na porade.
  • REKLAMA
  • #2 3179741
    msgow
    Poziom 27  
    Ocena: 88
    Witam
    Najpierw wyczyścic potem zaznaczyć pozycję tego małego perka przy laserze i podkręcić moc lasera jak zadziała to jeszcze jakiś czas podziała.
    A jak to nic nie da to wymienić.
    Te lasery są tanie wraz z mechanizmem kosztuje ok 25zł.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3180370
    dyzio2
    Poziom 11  
    dziękuję zaraz sprawdze co sie da zrobić
    Acha jak odpiąć laser od mechanizmu -niewiem jakściągnąć z tego bolca co jeździ po nim ten sówak z sprężyną.

Dodano po 4 [minuty]:

dziękuję zaraz sprawdze co sie da zrobić
    Acha jak odpiąć laser od mechanizmu -niewiem jakściągnąć z tego bolca co jeździ po nim ten sówak z sprężyną.
    Acha a gdzie kupić taki zestaw podaje typ:
    Sony HCD RX 88 a laser KSS-213 D
  • REKLAMA
  • #4 3183415
    dyzio2
    Poziom 11  
    kochani mam prośbe mianowicie: 1 jestem nowicjuszem i ściągłem napęd bo- nieobraca sie to kółko w napędzie co kręci cd.Z racji że to troche trwa aby niezapomnąć jak sie składa to wsadzam napęd zpowrotem i przez chwile gdy jeszcze niewsadziłem go na miejsce tylko podpiołem ten pasek i kółko zaczeło sie obracać.Więc radocha niemożliwa a jak wsadziłem to na miejsce no i po zawodach, znowu nie działa.I znowu jak ściągłem to ruszyło .Ale teraz już przestało na dobre.Acha podkręciłem jak to nazywacie ale nic mi to nie daje.Poradźcie czy to ta taśma czy cały napęd do wymiany.Jak tak to gdzie kupić do tego typu wieży-oczywiście razem z laserem.Jestem emerytem więc pomalutku próbuje to poskładać .Może mi pochodzi bo magnatofony rżną aż miło.Pozdrawiam i czekam na jakieś porady.Acha za naprawę laseru tak na oko bo musiałby to sprawdzić jaki laser - fachowiec zaśpiewał od 100-150 zeta.Dziwne bo lasery widze sąpo 27zł także jest w jakimś stpniu drogo.Acha napędy które oglądam różnią się tą płytką pod spodem czy tak może być?
  • REKLAMA
  • #5 3183836
    msgow
    Poziom 27  
    Ocena: 88
    Witam
    Tak taśma może być uszkodzona.
    Widać to jak i gdzie się łamie. Najczęściej jest złamana w miejscu przejścia z tej sztywnej niebieskiej płytki na tasmie.
    Taśma nie jest droga kosztuje jakieś 8zł i lepiej kupić dłuższą.
    Wstawić nową taśmę ustawić perek jak był i zobaczyć czy działa jak dalej nie to już napewno laser do wymiany.
    Płytki w napędach mogą być różne ale połączenia do silników są takie same.
    Pozdrawiam.
  • #6 3184440
    dyzio2
    Poziom 11  
    dzięki sprawdzę.Pozdrawiam!!
  • #7 3185336
    bc108
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    ja dodam tylko ze czasami na tym module cd powstaja zimne luty oraz puszczaja przelotki sprawdz jeszcze elektrolity na tej plytce
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W odtwarzaczu CD Sony HCD RX 88 z laserem KSS-213D występuje problem z nieobracającym się silniczkiem napędu, mimo że laser porusza się i czytnik wysuwa się i chowa, a następnie pojawia się komunikat "no disc". Zaleca się najpierw wyczyszczenie lasera oraz regulację pozycji i mocy lasera za pomocą małego potencjometru (pereka). Jeśli to nie pomoże, konieczna może być wymiana lasera lub całego mechanizmu, które są stosunkowo tanie (około 25 zł). Możliwe jest również uszkodzenie taśmy łączącej napęd z elektroniką, szczególnie w miejscu przejścia z sztywnej płytki na taśmę, co można zweryfikować wizualnie i wymienić na nową, dłuższą taśmę (koszt około 8 zł). Dodatkowo warto sprawdzić obecność zimnych lutów, przelotek oraz kondensatorów elektrolitycznych na płytce modułu CD, które mogą powodować problemy z napędem. Autor zgłasza trudności z demontażem lasera od mechanizmu, zwłaszcza z odłączeniem sprężyny i bolca prowadzącego. Naprawa laseru u fachowca może kosztować od 100 do 150 zł, co jest droższe niż zakup nowego modułu z laserem. Różnice w płytkach napędów nie wpływają na połączenia silników, które są standardowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA