logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CFD-S200L - Płyta CD kręci się, świszczy, wyświetla no dISC - wymiana lasera?

minimaxi 06 Lut 2015 21:57 1842 23
REKLAMA
  • #1 14411914
    minimaxi
    Poziom 15  
    Ocena: 119
    Witam, co prawda leciwy, ale lubimy go, pomimo że przestał odtwarzać płyty CD. Układ optyczny czyszczony był wacikiem jak i płytą czyszczącą. Jednak po włożeniu płyty, płyta kręci się z różną prędkością, trochę świszczy i w końcu wyskakuje napis "no dISC".

B. proszę o pomoc, co do naprawy/wymiany lasera -bo podejrzewam laser. Jakie to są koszty i czy serwis mi to naprawi? A może jest możliwość zakupu gdzieś lasera i samodzielnej wymiany? B. proszę o podpowiedź. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14464641
    minimaxi
    Poziom 15  
    Podbijam temat, mam już więcej info:
    Sony CFD-S200L, opis KSM213RDP
    1. wyczyszczono ośkę, na końcu był zebrany brud i zapewne nie dosuwał -teraz odczyt zawartości płyty (liczba utworów, czas) jest po ok. 10 sek.
    2. po załączeniu nie odtwarza -płyta wiruje, można zmienić utwory, ale słychać z głośników muzyki, tylko z napędu świszczenie...
    3. Pomóżcie, bo nigdzie nie mogę znaleźć takiegp lasera, może zamienniki...?
    Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #3 14472361
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 14472391
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 14482679
    minimaxi
    Poziom 15  
    Dzięki! Lewandowscy są chyba naj :) Zasugerowali, że KSS213C spasuje, więc zakupiłem i zobaczymy...,
  • #6 14493202
    minimaxi
    Poziom 15  
    Podbijam, gdyż póki co to... katastrofa.
    Jak widać na foto w załączeniu, mechanizm KSS213C jest inny po stronie elektronicznej, jakby uboższy i ma taśmę 16-pin, natomiast mój KSM213RDP ma taśmę 14-pin. Zmyliła mnie ta niewielka różnica na pinach :( -wydawało się, że jest to samo, a jednak nie. Po prawej stronie ten nowy KSS213C.

Wymiary, wysokość modułu, gabaryty, rozstaw otworów i tor samego lasera jest analogiczny, stąd pytania:

1. Czy da się coś jednostkowego przełożyć?
    2. A może przełożyć sam laser? Jeśli tak, to b. proszę o naprowadzenie/instrukcję
    3. Czy mechanizm/elektronika typu KSM213RDP jest w ogóle dostępna?
    4. Jak postąpić najlepiej?
    Serdecznie pozdrawiam i b. proszę o radę.
    Załączniki:
    • Sony CFD-S200L - Płyta CD kręci się, świszczy, wyświetla no dISC - wymiana lasera? IMG_20150302_164216.jpg (114.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sony CFD-S200L - Płyta CD kręci się, świszczy, wyświetla no dISC - wymiana lasera? IMG_20150302_164348.jpg (89.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 14493270
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 14493330
    minimaxi
    Poziom 15  
    Wielkie dzięki za odpowiedź! Czy mogę uprzejmie prosić o uszczegółowienie co znaczy "przełożenia RAMIENIA LASERA", gdyż jest wielka różnica w budowie tych 2 zespołów i nie do końca rozumiem co przekładać, jeśli nie sam maleńki laser :)
  • #9 14493373
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 14493401
    minimaxi
    Poziom 15  
    A jednak rzeczywiście można. TUTAJ peter falk w ost. poście powiedział:
    Cytat:
    KSM 213RDP można spokojnie zmienić na KSM 213CCM lub KSM 213CDM. Kwestia tylko "zrzucenia" płytki druk. z nowych silników , , dostosowania pinów silnika przesuwu pick-upa do istniejącej płytki drukowanej logiki CD - czyli odkręcenia mocujących go wkrętów do chassis, przekręcenia go o ok. 30° i wszystko.

Co o tym sądzicie? Tamten temat jest już zablokowany, więc nie mogę go podbić, ale może Kolega lub ktoś to wyraźniej objaśni? B. proszę :)
  • #11 14493495
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 14493590
    minimaxi
    Poziom 15  
    Hej, ok te 2 punkty rozumiem -ta propozycja ma na celu wykorzystanie nowego zespołu, zdjęcie mini-płytki drukowanej z silników i nałożenie dużej płytki ze starego zespołu. Da radę, bo w starym i nowym zespole tasiemka do lasera ma właśnie 16 pinów. Jedynie ta zewn. od starej płyty ma 14 pinów.

Gorzej ze zrozumieniem "dostosowania pinów silnika przesuwu pick-upa do istniejącej płytki drukowanej logiki CD - czyli odkręcenia mocujących go wkrętów do chassis, przekręcenia go o ok. 30° i wszystko". Przekręcenie musi być bo stara płytka ma układ jednego silnika pod innym kątem. Przekręcenie OK, ale dotyczy ono silnika od ruchu posuwisto-zwrotnego lasera -czy nie spowoduje to perturbacji?

1. czy ruch posuwisto-zwrotny lasera jest zatrzymywany jakimiś krańcówkami, których jeszcze nie rozpoznałem? EDIT: znalazłem tylko 1 od strony ośki CD.
    2. Silniki mają po 2 duże luty na płytach -rozumiem, że mają cel mocująco-elektryczny i czy przy odlutowywaniu nie przegrzeję coś w silniczkach?
  • REKLAMA
  • #13 14493610
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 14493644
    minimaxi
    Poziom 15  
    Obracać trzeba chyba dlatego tylko, że na starej płycie, którą nakładamy na nowy mechanizm zamiast tej maleńkiej, po prostu otwory w płycie są pod innym kątem...

Ja tam widzę jednak krańcówkę (w starym i nowym) ale tylko od strony osi głwnej napędu CD. Silniczki wg mnie mają ten sam rozmiar, jeden jest dla obracania płyty i tan ma kąt OK, a inny kąt dot. silnika od ruchu posuwisto-zwrotnego -tu widzę 1 krańcówkę, ale tylko jedną!

EDIT: Nie jest źle bo:
    1. Nowy zespół ma otwory mocujące przy przekręceniu silnika o 30'
    2. Na starej płycie jest krańcówka w tym samym miejscu co na tej maleńkiej nowej
    Mam tylko nadzieję, że zamiana tak maleńkiej nowej płytki na tak dużą, aż z 2 chipami nie zaszkodzi :)
  • #15 14493821
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 14496555
    minimaxi
    Poziom 15  
    Przełożyłem b. starannie i... klapa, nic nie rusza, żaden silnik :(
    Sprawdziłem bezpośrednio (napięcie z baterii) i wszystko gra, silniki się kręcą. Co może być grane, jakiś bezpiecznik czy co? Może zabezpieczenie tego nowego lasera? B. proszę o pomoc.
  • #17 14496572
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 14496617
    minimaxi
    Poziom 15  
    kura13 -witam Kolegę ponownie w niedoli :)
    Robiłem to b. starannie. U mnie nie ma szuflady, klapa podnosi się do góry. Sprzedawca zdążył mi odpowiedzieć że jest kropla cyny na płytce drukowanej, ale, ale -ja przecież tę maleńką płytkę zamieniłem na dużą starą...
    Zastanawiam się czy czasem nie ma zworki cynowej na głowicy lasera, bo tam jest też mini-płytka -foto.

Edit: FOTO-chyba widzę kropę na płytce lasera -dół złącza... Ufff, ale teraz przysłania mi to całkiem stara duża płyta, chyba trzeba wszystko odlutowywać...
    Załączniki:
    • Sony CFD-S200L - Płyta CD kręci się, świszczy, wyświetla no dISC - wymiana lasera? Laser_zabezp.jpg (136.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 14496630
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 14496652
    minimaxi
    Poziom 15  
    Kurcze, a mi powiedziano, że na płycie drukowanej, więc skoro ją zdjąłem, to myślałem, że po problemie.
    Postaram się zdjąć tę zworkę bez zdejmowania płyty -spójrz Kolego, czy przerwa ma być tak jak ta linia? Chyba tak, co? Foto2

Trochę wstydu, ale zespół lasera kosztował 25 zł, więc można robić doświadczenia na 8 letnim sprzęcie :)
    Załączniki:
    • Sony CFD-S200L - Płyta CD kręci się, świszczy, wyświetla no dISC - wymiana lasera? Laser_zabezp2.jpg (124.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 14496700
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 14496862
    minimaxi
    Poziom 15  
    A jaki cel ma mieć ta kontrola?
    Wydaje mi się, że ta mini-tasiemka jest jakoś klejona... Poza tym nie zapominaj, że ja nie mam dostępu bo na nim siedzi już ta wielka płyta :)
  • #23 14496903
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 14497001
    minimaxi
    Poziom 15  
    OK, wielkie dzięki, po usunięciu zworki wszystko działa! :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaczem CD Sony CFD-S200L, który przestał odtwarzać płyty, wyświetlając komunikat "no dISC". Po czyszczeniu optyki, płyta kręci się, ale słychać tylko świszczenie. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie lasera i pyta o koszty wymiany oraz możliwość samodzielnej naprawy. W odpowiedziach zasugerowano, że wymiana całego ramienia lasera (KSM213RDP) jest konieczna, a zamienniki mogą być trudne do znalezienia. Użytkownik zakupił laser KSS213C, ale napotkał problemy z różnicą w pinach. Po wymianie elektroniki, sprzęt przestał działać, co okazało się być spowodowane zworką zabezpieczającą na nowym laserze, którą udało się usunąć, co przywróciło funkcjonalność urządzenia.
REKLAMA