logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CFD-S200L - Płyta CD kręci się, świszczy, wyświetla no dISC - wymiana lasera?

minimaxi 06 Lut 2015 21:57 1854 23
REKLAMA
  • #1 14411914
    minimaxi
    Poziom 15  
    Ocena: 120
    Witam, co prawda leciwy, ale lubimy go, pomimo że przestał odtwarzać płyty CD. Układ optyczny czyszczony był wacikiem jak i płytą czyszczącą. Jednak po włożeniu płyty, płyta kręci się z różną prędkością, trochę świszczy i w końcu wyskakuje napis "no dISC".

B. proszę o pomoc, co do naprawy/wymiany lasera -bo podejrzewam laser. Jakie to są koszty i czy serwis mi to naprawi? A może jest możliwość zakupu gdzieś lasera i samodzielnej wymiany? B. proszę o podpowiedź. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14464641
    minimaxi
    Poziom 15  
    Podbijam temat, mam już więcej info:
    Sony CFD-S200L, opis KSM213RDP
    1. wyczyszczono ośkę, na końcu był zebrany brud i zapewne nie dosuwał -teraz odczyt zawartości płyty (liczba utworów, czas) jest po ok. 10 sek.
    2. po załączeniu nie odtwarza -płyta wiruje, można zmienić utwory, ale słychać z głośników muzyki, tylko z napędu świszczenie...
    3. Pomóżcie, bo nigdzie nie mogę znaleźć takiegp lasera, może zamienniki...?
    Pozdrawiam serdecznie
  • #3 14472361
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 14472391
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 14482679
    minimaxi
    Poziom 15  
    Dzięki! Lewandowscy są chyba naj :) Zasugerowali, że KSS213C spasuje, więc zakupiłem i zobaczymy...,
  • #6 14493202
    minimaxi
    Poziom 15  
    Podbijam, gdyż póki co to... katastrofa.
    Jak widać na foto w załączeniu, mechanizm KSS213C jest inny po stronie elektronicznej, jakby uboższy i ma taśmę 16-pin, natomiast mój KSM213RDP ma taśmę 14-pin. Zmyliła mnie ta niewielka różnica na pinach :( -wydawało się, że jest to samo, a jednak nie. Po prawej stronie ten nowy KSS213C.

Wymiary, wysokość modułu, gabaryty, rozstaw otworów i tor samego lasera jest analogiczny, stąd pytania:

1. Czy da się coś jednostkowego przełożyć?
    2. A może przełożyć sam laser? Jeśli tak, to b. proszę o naprowadzenie/instrukcję
    3. Czy mechanizm/elektronika typu KSM213RDP jest w ogóle dostępna?
    4. Jak postąpić najlepiej?
    Serdecznie pozdrawiam i b. proszę o radę.
    Załączniki:
    • Sony CFD-S200L - Płyta CD kręci się, świszczy, wyświetla no dISC - wymiana lasera? IMG_20150302_164216.jpg (114.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sony CFD-S200L - Płyta CD kręci się, świszczy, wyświetla no dISC - wymiana lasera? IMG_20150302_164348.jpg (89.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 14493270
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 14493330
    minimaxi
    Poziom 15  
    Wielkie dzięki za odpowiedź! Czy mogę uprzejmie prosić o uszczegółowienie co znaczy "przełożenia RAMIENIA LASERA", gdyż jest wielka różnica w budowie tych 2 zespołów i nie do końca rozumiem co przekładać, jeśli nie sam maleńki laser :)
  • #9 14493373
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 14493401
    minimaxi
    Poziom 15  
    A jednak rzeczywiście można. TUTAJ peter falk w ost. poście powiedział:
    Cytat:
    KSM 213RDP można spokojnie zmienić na KSM 213CCM lub KSM 213CDM. Kwestia tylko "zrzucenia" płytki druk. z nowych silników , , dostosowania pinów silnika przesuwu pick-upa do istniejącej płytki drukowanej logiki CD - czyli odkręcenia mocujących go wkrętów do chassis, przekręcenia go o ok. 30° i wszystko.

Co o tym sądzicie? Tamten temat jest już zablokowany, więc nie mogę go podbić, ale może Kolega lub ktoś to wyraźniej objaśni? B. proszę :)
  • #11 14493495
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 14493590
    minimaxi
    Poziom 15  
    Hej, ok te 2 punkty rozumiem -ta propozycja ma na celu wykorzystanie nowego zespołu, zdjęcie mini-płytki drukowanej z silników i nałożenie dużej płytki ze starego zespołu. Da radę, bo w starym i nowym zespole tasiemka do lasera ma właśnie 16 pinów. Jedynie ta zewn. od starej płyty ma 14 pinów.

Gorzej ze zrozumieniem "dostosowania pinów silnika przesuwu pick-upa do istniejącej płytki drukowanej logiki CD - czyli odkręcenia mocujących go wkrętów do chassis, przekręcenia go o ok. 30° i wszystko". Przekręcenie musi być bo stara płytka ma układ jednego silnika pod innym kątem. Przekręcenie OK, ale dotyczy ono silnika od ruchu posuwisto-zwrotnego lasera -czy nie spowoduje to perturbacji?

1. czy ruch posuwisto-zwrotny lasera jest zatrzymywany jakimiś krańcówkami, których jeszcze nie rozpoznałem? EDIT: znalazłem tylko 1 od strony ośki CD.
    2. Silniki mają po 2 duże luty na płytach -rozumiem, że mają cel mocująco-elektryczny i czy przy odlutowywaniu nie przegrzeję coś w silniczkach?
  • REKLAMA
  • #13 14493610
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 14493644
    minimaxi
    Poziom 15  
    Obracać trzeba chyba dlatego tylko, że na starej płycie, którą nakładamy na nowy mechanizm zamiast tej maleńkiej, po prostu otwory w płycie są pod innym kątem...

Ja tam widzę jednak krańcówkę (w starym i nowym) ale tylko od strony osi głwnej napędu CD. Silniczki wg mnie mają ten sam rozmiar, jeden jest dla obracania płyty i tan ma kąt OK, a inny kąt dot. silnika od ruchu posuwisto-zwrotnego -tu widzę 1 krańcówkę, ale tylko jedną!

EDIT: Nie jest źle bo:
    1. Nowy zespół ma otwory mocujące przy przekręceniu silnika o 30'
    2. Na starej płycie jest krańcówka w tym samym miejscu co na tej maleńkiej nowej
    Mam tylko nadzieję, że zamiana tak maleńkiej nowej płytki na tak dużą, aż z 2 chipami nie zaszkodzi :)
  • REKLAMA
  • #15 14493821
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 14496555
    minimaxi
    Poziom 15  
    Przełożyłem b. starannie i... klapa, nic nie rusza, żaden silnik :(
    Sprawdziłem bezpośrednio (napięcie z baterii) i wszystko gra, silniki się kręcą. Co może być grane, jakiś bezpiecznik czy co? Może zabezpieczenie tego nowego lasera? B. proszę o pomoc.
  • #17 14496572
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 14496617
    minimaxi
    Poziom 15  
    kura13 -witam Kolegę ponownie w niedoli :)
    Robiłem to b. starannie. U mnie nie ma szuflady, klapa podnosi się do góry. Sprzedawca zdążył mi odpowiedzieć że jest kropla cyny na płytce drukowanej, ale, ale -ja przecież tę maleńką płytkę zamieniłem na dużą starą...
    Zastanawiam się czy czasem nie ma zworki cynowej na głowicy lasera, bo tam jest też mini-płytka -foto.

Edit: FOTO-chyba widzę kropę na płytce lasera -dół złącza... Ufff, ale teraz przysłania mi to całkiem stara duża płyta, chyba trzeba wszystko odlutowywać...
    Załączniki:
    • Sony CFD-S200L - Płyta CD kręci się, świszczy, wyświetla no dISC - wymiana lasera? Laser_zabezp.jpg (136.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 14496630
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 14496652
    minimaxi
    Poziom 15  
    Kurcze, a mi powiedziano, że na płycie drukowanej, więc skoro ją zdjąłem, to myślałem, że po problemie.
    Postaram się zdjąć tę zworkę bez zdejmowania płyty -spójrz Kolego, czy przerwa ma być tak jak ta linia? Chyba tak, co? Foto2

Trochę wstydu, ale zespół lasera kosztował 25 zł, więc można robić doświadczenia na 8 letnim sprzęcie :)
    Załączniki:
    • Sony CFD-S200L - Płyta CD kręci się, świszczy, wyświetla no dISC - wymiana lasera? Laser_zabezp2.jpg (124.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 14496700
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 14496862
    minimaxi
    Poziom 15  
    A jaki cel ma mieć ta kontrola?
    Wydaje mi się, że ta mini-tasiemka jest jakoś klejona... Poza tym nie zapominaj, że ja nie mam dostępu bo na nim siedzi już ta wielka płyta :)
  • #23 14496903
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 14497001
    minimaxi
    Poziom 15  
    OK, wielkie dzięki, po usunięciu zworki wszystko działa! :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaczem CD Sony CFD-S200L, który przestał odtwarzać płyty, wyświetlając komunikat "no dISC". Po czyszczeniu optyki, płyta kręci się, ale słychać tylko świszczenie. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie lasera i pyta o koszty wymiany oraz możliwość samodzielnej naprawy. W odpowiedziach zasugerowano, że wymiana całego ramienia lasera (KSM213RDP) jest konieczna, a zamienniki mogą być trudne do znalezienia. Użytkownik zakupił laser KSS213C, ale napotkał problemy z różnicą w pinach. Po wymianie elektroniki, sprzęt przestał działać, co okazało się być spowodowane zworką zabezpieczającą na nowym laserze, którą udało się usunąć, co przywróciło funkcjonalność urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA