logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować przekaźnikiem z 89C2051 w Bascomie-8051 dla sygnału audio?

scorpion1234 06 Lut 2003 00:50 2805 8
REKLAMA
  • #1 94532
    scorpion1234
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,

:?: Mam pytanko jak w prosty sposób przy użyciu polecenia GETAD2051 dla procka 89C2051 zbudować układ i napisać program załączający np. przekaźnik po wykryciu sygnału analogowego, konkretnie sygnału audio dla subwoofera z amplitunera (line-out)
    Jak można sterować przekaźnikiem z portu? Jak porównać sygnał który pochodzi zupełnie z innego źródła? Chce użyć układu zawartego w helpie dla polecenia GETAD2051

pomocy.... :roll:
  • REKLAMA
  • #2 95906
    midas78
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Zeby sterowac przekaznik wystarczy podlaczyc do portu tranzystor (oczywiscie przez rezystor). A do cewki przekaznika podlacyc diode (anoda do minusa).

Nie zauwazylem, ze chodzi ci o '51. Te procki maja wyjscia typu otwarty kolektor (tzn. niski stan przez tranzystor, wysoki podciagniecie do plusa przez rezystor). Czyli dobrze by bylo dac tranzystor PNP.

Nie wiem w czym tkwi twoj problem z GETAD2051. W helpie jest sposob podlaczenia. Wazne jest wykorzystanie tych wlasnie wyprowadzen. Jezeli chcesz mierzyc sygnaly z innego ukladu, wystarczy polaczyc masy i pamietaj zeby nie przekroczyc z tym sygnalem 5V.
  • REKLAMA
  • #3 98526
    scorpion1234
    Poziom 12  
    Wszystko rozumiem zrobilem już układ tak jak w helpie tylko jak użyć polecenia GETAD2051 ?? :D Nie wiem jakie wartości zwraca bo nie mam wyświetlacza a w symulacji PRINT zwraca mi tylko 0. Chciałbym porównać napięcie wejściowe z jakąś stałą wartością a po jej przekroczeniu sterować np. przekaźnikiem. Proszę o jakąś króciutką procedurę. :?
  • #4 100123
    Techmann
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A może zastosuj układ komparatora ,a jego wyjście podłącz do któregoś portu uP i napisz program sprawdzający stan na tym porcie.
    pozdrawiam :lol:
  • REKLAMA
  • #5 100260
    Marek81
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    W 89c2051 jest już wbudowany komparator, a jego wyjście można programowo odczytywać - jest to P3.6. Niestety nie generuje przerwania, trzeba go sprawdzać cyklicznie.
    W tym przypadku na wejście - należy podać poziom odniesienia z potencjometru (nie więcej niż 5V), a na wejście + sygnał analogowy. Po skomparowaniu ustawić wyjście na przekaźnik. (Najlepiej zastosować wyjście z aktywnym stanem 0 - prąd wpływający do wyjścia może wynosić do 20mA).
    Pozdrawiam.
  • #6 100286
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Są takie małe przekaźniki w obudowach DIP przystosowane do sterowania przez układy scalone (na pewno współpracują z TTL), są nawet nie drogie cena poniżej 5zeta, a do układów audio byłyby chyba OK.
    Co do sygnału audio to weź pod uwage że pojawiają się tam szumy i przydźwięki, więc może być problem z odróżnieniem sygnału od zakłóceń.
    BTW dlaczego upierasz się żeby zrobić to na procku?
  • REKLAMA
  • #7 104949
    scorpion1234
    Poziom 12  
    Dzieki za wszelkie sugestie. Zbudowalem juz uklad do tego celu oparty na kilku tranzystorach i przekaźniku ale teraz probuje wykorzystac Atmela ktory nie tylko ma sluzyc do wykrycia sygnalu ale takze transmisji IR i kilku innych funkcji. Jest to bardzo wygodna sprawa zwłaszcza że mam pod ręką programator. Pozdrawiam. :) :!:
  • #8 1251411
    Antonow
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!
    Czy mógłbyś podzielić się bardziej szczegółowymi informacjami, jak to rozwiązałeś?
    A gdybyś tak zechciał jeszcze udostępnić schemat, to już by była pełnia szczęścia. :D
    Głównie interesuje mnie ten fragment między wejściem audio i Atmelkiem.
    Założyłem podobny temat w dziale dla początkujących, ale tam chyba mało kto zagląda :sm20:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic252217.html

Pozdrawiam.
  • #9 1251527
    scorpion1234
    Poziom 12  
    Do wykrycia sygnału audio używam układu schemat w załączniku.

W końcu dałem sobie spokój z wykorzystaniem komparatora wbudowanego w procka. Ale wyjście tego układu "detekcji audio" podłączyłem na port atmela i steruje resztą - a dokładniej całość pracuje w subwooferze, dodatkowo sterowanie pilotem ir itp.
    Załączniki:
    • auto_power_eagle_layout.zip (79.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak sterować przekaźnikiem z 89C2051 w Bascomie-8051 dla sygnału audio? audio_detect.jpg (123.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania przekaźnikiem za pomocą mikrokontrolera 89C2051 i polecenia GETAD2051 w Bascomie-8051 do wykrywania sygnału audio z wyjścia liniowego amplitunera dla subwoofera. Wskazano, że do sterowania przekaźnikiem wystarczy tranzystor (najlepiej PNP ze względu na otwarty kolektor w 89C2051) oraz dioda zabezpieczająca cewkę. Mikrokontroler 89C2051 posiada wbudowany komparator analogowy, którego wyjście (P3.6) można programowo odczytywać, jednak nie generuje on przerwań, więc stan należy sprawdzać cyklicznie. Zalecane jest podanie na wejście komparatora sygnału odniesienia z potencjometru (do 5V) oraz sygnału audio na wejście dodatnie. Alternatywnie sugerowano zastosowanie zewnętrznego układu komparatora, którego wyjście podłączyć do portu mikrokontrolera i sterować przekaźnikiem na podstawie stanu logicznego. Wskazano również na problemy z zakłóceniami i szumami w sygnale audio, co może utrudniać detekcję. Autor ostatecznie zbudował układ detekcji sygnału audio oparty na tranzystorach i przekaźniku, a do sterowania i dodatkowych funkcji (np. transmisji IR) wykorzystał mikrokontroler Atmel, rezygnując z wbudowanego komparatora 89C2051. Schemat układu detekcji audio został udostępniony i sygnał wyjściowy z tego układu podłączono do portu Atmela, który steruje resztą systemu w subwooferze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA