logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa takie same Pendrive 8GB (jeden rozpoznawany drugi nie)

krzysnick 27 Gru 2010 13:27 4893 15
REKLAMA
  • #1 8918429
    krzysnick
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam,

Wczoraj przy przegrywaniu zdjęć na dość starym komputerze (USB 1.1) z dysku na pendrive coś poszło nie tak. Komputer zaczął się wieszać, wyskoczył komunikat "Opóźniony zapis nie powiódł się" lub coś podobnego. Dopóki go nie wyjąłem jeszcze działał, dało się kopiować nowe pliki, ale działał dość powoli. Bezpiecznie go usunąłem i ponownie podłączyłem. I w tym momencie wyskoczył komunikat: "Nie rozpoznano urządzenia USB". Na każdym komputerze ten sam błąd.

Dane z ChipGenius (pendrive niewykrywany):
    Cytat:
    Device Name: +Nieznane urządzenie

PnP Device ID: VID = 0000 PID = 0000
    Serial Number: 5&&33D96546&&0&&3
    Revision: (Information not returned)

Device Type: Standard USB device - USB2.0 High-Speed

Chip Vendor: unknown
    Chip Part-Number: Recovery?

Product Vendor: (N/A)
    Product Model: (N/A)

Tools on Web: http://bbs.mydigit.cn/read.php?tid=53927

Pendrive wykrywany:

Cytat:
    Device Name: +[J:]+Masowe urządzenie magazynujące USB(USB Flash Memory USB Device)

PnP Device ID: VID = 0930 PID = 6544
    Serial Number: 001CC0C61190C011C4190760
    Revision: 1.00

Device Type: Standard USB device - USB2.0 High-Speed

Chip Vendor: Toshiba
    Chip Part-Number: SK6211BB/TC58NC6686G1F

Product Vendor: (N/A)
    Product Model: (N/A)

Tools on Web: http://bbs.mydigit.cn/read.php?tid=72885

I to co wyczytałem po otwarciu obudowy:
    Cytat:
    TOSHIBA
    TC58NC6688G1F
    HM05C-001
    0939A
    TAIWAN

Tak się składa, że mam dwa takie same pendrive. I ten drugi działa bez zarzutu. Czy z pomocą tego drugiego dałoby się naprawić i tego zepsutego? I jak ustalić czy wina leży po stronie elektroniki czy oprogramowania?
  • REKLAMA
  • #2 8918597
    fascynat
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    krzysnick napisał:
    dało się kopiować nowe pliki, ale działał dość powoli.

Powoli, bo to USB 1.1.

Mechanicznie przypadkiem go nie uszkodziłeś, np. przegięłeś w gnieździe.
    Sprawdź, może to wina uszkodzonych połączeń między płytką pendriva, a wtykiem USB.
  • #3 8918707
    krzysnick
    Poziom 9  
    Myślę, że wyglądają w porządku. Nie są w żadną stronę wygięte. Później może dam zdjęcia. Może głupie pytanie, ale w jaki sposób można sprawdzić te połączenia?
    Pendrive jest prawie nowy, kupiony ze 3 miesiące temu, ale używany wczoraj dopiero drugi / trzeci raz.
  • REKLAMA
  • #4 8918917
    fascynat
    Poziom 24  
    krzysnick napisał:
    ...w jaki sposób można sprawdzić te połączenia?
    Pendrive jest prawie nowy, kupiony ze 3 miesiące temu, ale używany wczoraj dopiero drugi / trzeci raz.

Musisz rozebrać obudowę.
    Masz go 3 m-ce, więc powinien być na gwarancji.
  • #5 8919260
    krzysnick
    Poziom 9  
    Rozebrałem go już wcześniej. Gwarancji niestety nie mam - mogę zrobić z nim wszystko w celu przywrócenia go do życia :). I czy ten drugi pendrive (identyczny) może coś w tej sytuacji pomóc?

Zdjęcia:
    Dwa takie same Pendrive 8GB (jeden rozpoznawany drugi nie) Dwa takie same Pendrive 8GB (jeden rozpoznawany drugi nie) Dwa takie same Pendrive 8GB (jeden rozpoznawany drugi nie)
  • #6 8919853
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3588
    Sprawdź czy któreś z narzędzi dla SSS (Solid State System) wykryje Twój kontroler "6688":
    http://www.flashboot.ru/index.php?name=Files&op=cat&id=17
    Warto też przeczytać wcześniejsze tematy z tego działu, bo całkiem niedawno poruszano te zagadnienia.
  • REKLAMA
  • #7 8920405
    krzysnick
    Poziom 9  
    Jeszcze wszystkich nie sprawdziłem, ale narazie nie natrafiłem się na taki program, który wykrywałby mojego pendriva. Czy trzeba ten program jakoś jeszcze konfigurować?
    A wcześniejsze tematy troszkę prześledziłem... A czy zwarcie styków by coś pomogło w tej sytuacji?
    Później jeszcze dokładniej poczytam...
  • Pomocny post
    #8 8920446
    pidar
    Poziom 43  
    krzysnick napisał:
    A wcześniejsze tematy troszkę prześledziłem... A czy zwarcie styków by coś pomogło w tej sytuacji?

Tak! - "To ostatnia deska ratunku" i może pomóc.
    "A czy zwarcie styków" - nie styków tylko odpowiednich nóg pamięci!
    Szukaj na forum flashboot.ru. Tam znajdziesz, które nogi trzeba zewrzeć w Twoim przypadku.
  • REKLAMA
  • #9 8921126
    infoodboga
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Pozdro to nie wina pena tylko portu usb przeczyść styki albo nic nie rób daj go na gwarancję 3-miesiące a to że obudowę rozebrałeś to nic się nie dzieje
  • #10 8921186
    fascynat
    Poziom 24  
    infoodboga napisał:
    Pozdro to nie wina pena tylko portu usb przeczyść styki albo nic nie rób daj go na gwarancję 3-miesiące

Napisał już, że gwarancji nie ma i to że sprawdzał na kilku komputerach, czyli min. dwóch.

infoodboga napisał:
    a to że obudowę rozebrałeś to nic się nie dzieje

Możesz bardziej po polsku, bo trudno zrozumieć?
  • Pomocny post
    #11 8921579
    pidar
    Poziom 43  
    Tu jest temat co wskazuje odpowiednie narzędzie co do tego kontrolera, ale trzeba się prawdopodobnie wspomóc odpowiednim zwarciem nóg pamięci:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1810647.html
    SSS_6686_TC58NC6686_MPTOOL_v2150
  • #12 8921918
    krzysnick
    Poziom 9  
    Dziękuję za pomoc :). Udało się! Po zwarciu odpowiednich pinów (chyba 30-31) system wykrył pendriva. Następnie użyłem programu wymienionego powyżej, kliknąłem Start i "coś" (nie do końca wiem co, chyba oprogramowanie) zostało przekopiowane.
    Jeszcze zauważyłem że ten naprawiony ma większą pojemność od tego drugiego (o 0,01GB)
    EDIT: Pojemności wyrównały się przez zwykłe sformatowanie :).
    I czy można samemu skopiować z działającego pendriva to "coś"?
  • #13 8921978
    pidar
    Poziom 43  
    krzysnick napisał:
    I czy można samemu skopiować z działającego pendriva to "coś"?

Sprawdź czy warto zmieniać oprogramowanie wewnętrzne:
    H2testw 1.4 - wykonaj test na tych penach (oczywiście przed testem potrzebne dane skopiuj na inny nośnik)!
  • #14 8922055
    krzysnick
    Poziom 9  
    To pytanie zadałem raczej z ciekawości niż z chęci kopiowania oprogramowania. Czy ten proces jest bardzo skomplikowany?
    Testy zrobione. Oto wyniki:
    Cytat:

Pendrive dobry:
    Warning: Only 500 of 7628 MByte tested.
    Test finished without errors.
    You can now delete the test files *.h2w or verify them again.
    Writing speed: 5.15 MByte/s
    Reading speed: 21.3 MByte/s
    H2testw v1.4

Pendrive naprawiony:
    Warning: Only 500 of 7628 MByte tested.
    Test finished without errors.
    You can now delete the test files *.h2w or verify them again.
    Writing speed: 5.14 MByte/s
    Reading speed: 21.2 MByte/s
    H2testw v1.4

Czyli prędkości są prawie identyczne, oba tak samo sprawne :).
    EDIT: Tylko w HD Tune (nie wiem czy to dobry program...) dziwne rzeczy na wykresie. Najpierw jest bardzo dobrze, prędkość prawie stała, a po kilku sekundach spadek na 13 Mb/s. Zawsze w tym samym momencie. Przy tym dobrym pendrivie jest ciągle 21 Mb/s.
  • #15 8925253
    pidar
    Poziom 43  
    Możesz jeszcze raz (myślę, że to wcześniej było zrobione?) wykonać "Erase ALL" i sprawdzić ponownie przy pomocy programów: ATTO Disk Benchmark lub CrystalDiskMark.
  • #16 8926721
    krzysnick
    Poziom 9  
    A więc muszę ściągnąć U3S SafeEraseUtility. Ok, na razie nie będę kombinował, reszta programów wskazuje prędkości prawie identyczne, tylko ten HD Tune coś inaczej. Teraz pendrive działa i to najważniejsze :).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pendrive'em 8GB, który przestał być rozpoznawany przez komputer po próbie kopiowania zdjęć na starym komputerze z portem USB 1.1. Po rozebraniu obudowy i sprawdzeniu połączeń, użytkownik nie znalazł uszkodzeń. W trakcie dyskusji zasugerowano użycie narzędzi do diagnostyki kontrolera pamięci oraz zwarcie odpowiednich pinów, co ostatecznie pozwoliło na wykrycie pendrive'a przez system. Użytkownik z powodzeniem przywrócił funkcjonalność urządzenia, a także przeprowadził testy prędkości, które wykazały, że oba pendrive'y działają prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA