logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maxtor DiamondMax 10 80Gb PATA - Wymiana elektroniki

mitro 29 Gru 2010 14:46 1663 4
REKLAMA
  • #1 8929163
    mitro
    Poziom 2  
    Witam

Maxtor DiamondMax 10 80Gb PATA - Wymiana elektroniki
    oto dysk wraz z elektronikami, na dole sprawna, ta u góry została potraktowana jakimś ostrym narzędziem, komputer został odpalony po czym jak się nic nie działo to sprawdziłem zawartość komputera i dysk który zastałem w takim stanie - złośliwość ludzi :/

Boję się trochę o tą elektronikę, ponieważ może się już nie znaleźć taka... tą znalazłem po 5 latach :D

Co wiem / co potrzebuję...
    1. Podobno przy odpaleniu dysku na uszkodzonej elektronice można spalić wewnętrzną elektronikę i głowice... i odwrotnie (gdyby bebechy były popalone), podpinając sprawną elektronikę może ona zostać spalona? Podobno da się to miernikiem pomierzyć... w których pinach na dysku ma być przepływ, czy ogólnie jak to pomierzyć?
    2. Czy da się sprawdzić sprawność elektroniki nie podpinając jej do dysku?
    3. podstawowe pytanie... czy w tym dysku wystarczy wymienić elektronikę, czy trzeba przelutować jakiś eprom? gdzie są zapisywane dane o partycjach?

Szukam tych informacji od kilku dni i niestety nie mogę nic konkretnego znaleźć...
    Bardzo proszę o konkrety w odpowiedziach...
    Z góry za nie dziękuję...
  • REKLAMA
  • #2 8929488
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Najprościej będzie przelutować tylko wyrwane elementy. Jak widzę, to nie ma tego dużo.
  • REKLAMA
  • #3 8929583
    mitro
    Poziom 2  
    odpada... za duże straty... na zdjęciu tego nie widać...
    dużo ścieżek przy epromach jest pourywanych.... i połączonych ze sobą... luty naruszone i połączone z sąsiednimi...
  • REKLAMA
  • #4 8929601
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Po przełożeniu Epromu powinna ruszyć. Aczkolwiek specjalistą w tej dziedzinie nie jestem. Więc poczekaj aż wypowie się ktoś z tej działki. Ogólnie trzeba było założyć temat w dziale o dyskach, a nie ogólnym.
  • #5 9081700
    mitro
    Poziom 2  
    odświeżam temat!
    Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć co z tym fantem trzeba zrobić?
REKLAMA