logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam problem z uruchomieniem silnika perkins 4 cylindrowy

wojciech3211 29 Gru 2010 21:41 14265 8
REKLAMA
  • #1 8931689
    wojciech3211
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam problem z uruchomieniem silnika perkins 4 cylindrowy 80koni.
    Jeśli pompuje ręczną pompką silnik przez jakiś czas chodzi. Jeżeli przestanę pompować to silnik gaśnie. Pomimo szczelności filtrów i seperatora.
    Co jest tego przyczyną ?? Bańkę z paliwem umieszczałem nad pompą. Pewien czas było dobrze lecz potem i to nie pomogło.Trzeba kilka ruchów ręczną pompką uruchomiłem potem zaraz silnik zgasł i tak cały czas..
    Co mam robić ?
  • REKLAMA
  • #2 8933381
    Dzienciol84
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    to na pewno będzie wina pompki zasilającej albo pękła sprężyna albo po prostu się zacięła
  • #3 9080353
    Gumisoczek
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    kup nową i załóz
  • REKLAMA
  • #4 9094174
    v_grzes1
    Poziom 13  
    Ocena: 77
    Witam. Na pompce zasilającej są jeszcze dwa zaworki, które zapobiegają cofaniu się paliwa. Tam też są małe sprężynki.
  • #5 9101405
    simson51s
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Najprawdopodobniej jest to wina nietrzymających już szczelności zaworków w pompce zasilającej.
  • REKLAMA
  • #6 9113649
    siwus001
    Poziom 11  
    Ocena: 35
    Perkins o którym jest mowa ma pompke zasilającą składającą się z membrany . Szkoda że kolega wojciech nie napisał co było przyczyną tego że sie tak działo. Nie jest to pompka zasilająca ani pompa wtryskowa ani wtryski ani filtr paliwa - moim zdaniem . Znam te silniki doskonale i przyczyną mogą być niekiedy banalne sprawy lecz bardzo istotne .
  • REKLAMA
  • #7 9255944
    mikad
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam taki silnik w ładowarce i też mam problemy z rozruchem. Nieraz może być minus 10 stopni i zapali a nieraz plus pięć i nie chce zapalić. Wtryski nowe pompa dopiero co była u pompiarza, filtr nowy, pompka membranowa nowa, wszystkie gumki na przewodach nowe a objawy takie same. Może kolega siwus001 zdradzi co może być tą banalną przyczyną.
  • #8 9350304
    siwus001
    Poziom 11  
    Ocena: 35
    Banalny prblem miał Pan wojciech a z tobą to może być grubsza sprawa.
    Raz pali raz nie pali bardzo ogólnie ;-) . Na początek sprawdzić czy świeca płomieniowa wręcona w kolektor ssący działa prawidłowo , można ją nawet usłyszeć . A jeśli to jest dobre to masz problemy z automatycznym przestawiaczem kąta wtrysku wraz z urządzeniem rozruchowym .
  • #9 21846731
    TraktorManiak
    Poziom 13  
    Ocena: 133
    Witam, jak uszczelnić pompę paliwa Perkinś wie ktoś? da się to dokręcić?
    Zbliżenie na pompę paliwa Delphi z czerwonymi strzałkami wskazującymi miejsce przy uszczelnieniu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy uruchamiania 4-cylindrowego silnika Perkins 80 KM, który pracuje tylko podczas ręcznego pompowania paliwa i gaśnie po zaprzestaniu pompowania. W dyskusji wskazywano przede wszystkim na usterkę pompki zasilającej, w tym uszkodzoną membranę, pękniętą lub zaciętą sprężynę oraz nieszczelne zaworki zwrotne w pompce. Pojawiły się też sugestie sprawdzenia świecy płomieniowej w kolektorze ssącym oraz automatycznego przestawiacza kąta wtrysku z urządzeniem rozruchowym. W późniejszym wpisie poruszono również temat uszczelniania pompy paliwa Perkins i możliwości dokręcenia jej elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA