logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodziarko-zamrażarka Polar CZ3002,chłodziarka nie chłodzi

waldemar204 30 Gru 2010 14:49 2789 8
REKLAMA
  • #1 8934489
    waldemar204
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    W chłodziarce jak ustawi się temperaturę na 2,3 to przełącza się na 9 i zapala się czerwona kontrolka załączy się po 2-3 godzinach i chłodzi do ustawionej temperatury 2,3 jak się wyłączy to znów załączy się po 2-3 godzinach.
    Jaka może być przyczyna. Z góry dziękuje z pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8934746
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    W jakiej temperaturze otoczenia stoi ta chłodziarka?
  • REKLAMA
  • #3 8934839
    waldemar204
    Poziom 9  
    Stoi w temperaturze pokojowej w kuchni,w rogu przy kaloryferze i oknie
  • #4 8935219
    cezet
    Uszkodzona elektronika a konkretniej - zasilacz.
  • REKLAMA
  • #5 8975814
    waldemar204
    Poziom 9  
    jak przytrzymam ręką za przewód z końcówką metalową(czujnik) to po 15s chłodziarka załączy się
  • REKLAMA
  • #6 10450436
    bigmuzzy
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Odgrzeję kotleta, bo właśnie przedwczoraj miałem podobny objaw (agragaty nie włączały sie wogóle w mojej CZ2802).
    Okazało się że padł 1 z kondensatorów w zasilaczu, który znajduje sie z tyłu pod okapem.
    Profilaktycznie wymieniłem oba i hula.
  • #7 17477123
    wowa50
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam
    Nie zakładam nowego wątku bo problem podobny- Polar CZ3002
    Chłodziarka i zamrażarka pracują prawidłowo ale czasami po uzyskaniu zadanej temperatury agregaty nie chcą zastartować ponownie.
    Po wyłączeniu na panelu zamrażarki i zastartowaniu ręcznym- agregat chłodziarki zaczyna działać i za chwilę włączyć mogę też agregat zamrażarki.
    Jakiś czas wszystko działa i znowu historia się powtarza....temperatura rośnie i ani jeden się nie włącza. W sumie zależy mi teraz tylko na chłodziarce więc zamrażarkę mógłbym wyłączyć ale docelowo chcę to naprawić
    Co może być przyczyną? termostat,zasilacz? i jaki koszt naprawy?
  • #8 17477937
    cezet
    bigmuzzy napisał:
    Okazało się że padł 1 z kondensatorów w zasilaczu, który znajduje sie z tyłu pod okapem.
    Profilaktycznie wymieniłem oba i hula.

Przeczytałeś co było powyżej napisane?
  • #9 17478034
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Chłodziarko-zamrażarka Polar CZ3002 ma problem z utrzymywaniem ustawionej temperatury. Użytkownik zauważa, że po ustawieniu temperatury na 2,3°C, urządzenie przełącza się na 9°C, a czerwona kontrolka sygnalizuje problemy. Po 2-3 godzinach chłodziarka działa prawidłowo, ale po wyłączeniu ponownie nie uruchamia się. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzenia elektroniki, w tym zasilacza lub termostatu. W jednym przypadku wymiana kondensatorów w zasilaczu rozwiązała problem. Inny użytkownik zauważył, że ręczne uruchomienie agregatu pomaga w jego działaniu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA