logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 193P - monitor wyłącza się po 2 sekundach, co sprawdzić?

mickemaster 30 Gru 2010 16:55 3851 7
REKLAMA
  • #1 8935105
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Witam! Monitor jak w temacie. Po tym jak trafił do mnie wcale nie startował. Znalazłem uszkodzony bezpiecznik F201 w inwerterze. Po wstawieniu nowego monitor włącza się na kilka sekund, widać normalnie obraz ale wyłącza się po ok 2 sekundach. Świetlówki wyglądają ok- wpinałem po kolei po jednej i świecą przez te 2 sek. Napięcia 14V, 5V, 3,3V też poprawne. Opór trafek po stronie wtórenej ok 860Ω. Proszę o jakieś wskazówki. Co jeszcze sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 8935665
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6811
    Cytat:
    Znalazłem uszkodzony bezpiecznik F201 w inwerterze

Czyli ewidentne uszkodzenie w invertorze.

Jaki invertor (kol. napisz scalak , co pisze na płytce)
    Oprócz trafek ..sa jeszcze tranzystory polowe i "zimne końce lamp"......kondensatory WN....

To ,że przez 2s masz podane wart. napięc ..nie świadczy ,ze zasilacz jest ok.
    Sprawdz go samego na sucho pod obciąż.

Samsung 193P - monitor wyłącza się po 2 sekundach, co sprawdzić? Samsung 193P - monitor wyłącza się po 2 sekundach, co sprawdzić? Żądasz pomocy więc zgodnie z regulaminem (pkt. ?) podaj pełne dane .
    MogęTobie pomóc ,ale pracę domową to TY Kol. masz odrobić
  • REKLAMA
  • #3 8935729
    mickemaster
    Poziom 27  
    Dzięki za odzew. Inwerter to BN44-00103B. Zasilania sprawdzone ani drgną. Elektrolity dla pewności podstawione. Tranzystory MOSFET w inwerterze nie mają zwarcia. Może kolega dysponuje schematem tego inwertera? Szukałęm ale bezskutecznie.
  • #4 8935735
    foldback
    Poziom 29  
    Ocena: 97
    Powodem przepalenia tego bezpiecznika 3A są wysychające elektrolity (lub duży ESR) po stronie wtórnej zasilacza. Napięcie zasilania przysiada pod obciążeniem i jest źle odfiltrowane, inwertor chcąc utrzymać odpowiednie napięcie wyjściowe dla świetlówek coraz bardziej otwiera tranzystory napięcie na elektrolitach przysiada, co skutkuje większym poborem prądu. Następne w kolejności strzelą tranzystory kluczujące. Wymień wszystkie kondensatory w zasilaczu po stronie wtórnej na dobre niskoimpedancyjne. Sprawdź też kondensatory ceramiczne SMD w okolicach tranzystorów kluczujących. Ewentualnie podmień świetlówki lub dołącz do wyjścia świetlówek kondensator 10pF/kV aby znaleźć uszkodzoną świetlówkę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 8937298
    mickemaster
    Poziom 27  
    Dzięki, schemacik już znalazłem wcześniej na stronce http://www.fixdevice.com/smanuals/file/37150.html
    Zamiast świetlówek podstawiałem kondensator 39pF/2kV ale nie ma różnicy- dalej dwie sekundy i lipa.
    Inwerter taki jak na zdjęciu- z małymi wyjątkami. Na moim nie ma układów zaznaczonych kółkami. Ktoś już wcześniej otwierał monitor ale luty wyglądają na oryginalne.

Pomierzyłem jeszcze trafka i tak 785Ω, a drugie 825Ω. Czy to nie za duża a różnica?
  • #7 8938096
    Jakant
    Poziom 35  
    Ocena: 123
    Wstaw fotkę swojego inwertera.
  • #8 8938167
    mickemaster
    Poziom 27  
    Nie mam po ręką aparatu ale znalazłem takie samo foto.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Samsung 193P nie uruchamia się prawidłowo, wyłączając się po 2 sekundach. Użytkownik zidentyfikował uszkodzony bezpiecznik F201 w inwerterze, który został wymieniony, jednak problem nadal występuje. Sprawdzono napięcia zasilania (14V, 5V, 3,3V) oraz kondensatory, które wydają się być w porządku. Użytkownik prosi o wskazówki dotyczące dalszej diagnostyki. Odpowiedzi sugerują, że problem może leżeć w uszkodzonych elektrolitach, tranzystorach MOSFET lub świetlówkach. Rekomendowane jest wymienienie kondensatorów w zasilaczu oraz sprawdzenie obciążenia inwertera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA