logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MINOLTA EP-5000: Czarna kartka i zacięcia w piecu, brak kodu błędu C04xx

copyman 11 Paź 2004 09:21 1365 4
REKLAMA
  • #1 905274
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    Hej!

Mam małego "zgrzyta" z EP-5000. Rzecz w tym że raz na jakiś czas maszyna puszcza czarną kartkę , kartka utyka w piecu i mzszyna stop. Co ciekawe nie ma kodu C04xx i nie ma reguły kiedy TO się znowu stanie np w sobotę było O.K. ale dziś pierwsze kopie już były ciemne. Co sprawdziłem: styki lampy , kabel łączący skanera , styk masy bębna , połączenie masy osi bębna , elektrody , lampę kasującą i lampę krawędziową. Gdyby ktoś z szanownych kolegów miał pomysła , albo podobny przypadek byłbym dźwięczny :-) za podpowiedź ...

pozdro. C.
  • REKLAMA
  • #2 905288
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Szkoda, ze klient nie zauważył czy w tym momencie świeci lampa. Wypnij wszystkie kable z płyty głównej i z płyty sterującej skanerem. Miałem identyczny przypadek w canonku. Nawet przełożyłem większość płytek i dalej. Co jakis czas czarna kopia. Rozebrałem maszynę na czynniki pierwsze - dosłownie. Przeczyściłem prawie wszystko. Było dużo resztek toneru i innego brudu m.in. koło generatora. Po złożeniu sprawa ucichła już na pół roku i dalej super. Przeczyść wszystkie wtyczki również te od foto czujników. Jeden oszukiwał mi płytkę sterowania lampą. Powodzenia. Zacznij od kompleksowego jej czyszczenia. Niech będzie jak nowa. Trochę pracy ale warto. Musisz to wykluczyć.
  • REKLAMA
  • #3 915327
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Czasami jak elektrody (górna z siatką, lub dolne) mają przebicie w czasie pracy to dzieją się "jaja" - czarne lub białe pasy w pionie kartki
    Jak ma zwarcie non-stop - no to w tedy białe kartki.
    Słaby developer (STARTER) jest powodem sypania i tworzenia "chmury" z TONERU z zespołu wywołującego. Ten zaś w nadmiarze może Ci robić figle.
    Oczyść (rozbierz) dokładnie elektrody, łącznie z kostkami i zaizoluj końcówki (koszulki na elektrodach).
    Zobacz także czy nie zatkał się transport pionowy zużytego toneru i tamtędy nie sypie do maszyny.
    Może być również problem z BIAS-em. Sprawdź na wałku magnetycznym.
  • REKLAMA
  • #4 915905
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    Hej!

Dzięki za porady! Problemy były 2 !

Pierwszy to naderwany styk kabla lampy EXPO , a drugi to toner. Okazało się , że chwilami kabel nie podawał napięcia na lampę bo styk był obluzowany i czasem cała kartka lub jej kawałek wychodziły czarne. Po usunięciu tego mankamentu kopie wychodziły już O.K. ,ale problem z utykaniem w piecu nie zniknął . Okazało się że klient kupił nowy toner - słabej jakości i kleił się w piecyku na wałkach. Wymieniłem na swój toner i wymieniłem wałki utrwalacza i jest spokój !!! Mało tego klient obiecał tonery kupuje już tylko u mnie. Jednym słowem zysk podwójny!
    Dziękuję jeszcze raz za pomoc!
    C.
  • #5 919073
    DŁUGI GD
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ciekawe gdzie kupił ten toner??
REKLAMA