logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta EP70- czarne kartki (listwa zgarniająca ?)

szatz 20 Lip 2005 10:25 1989 7
REKLAMA
  • #1 1667001
    szatz
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Mam ksero jak w temacie które w trakcie kserowania kseruje poprawnie treść obrazu lecz pojawiają się dodatkowe czrne linie - wygląda to tak jakby toner nie był zgarniany- tworząc w wyniku czarną kartkę. Po wymianie głowicy z innego lecz sprawnego kserografu wydruki są idelne - a więc głowica.
    Mam pytania:
    a) czy powodem moze być zużyta listwa zgarniajaca czy niewłaściwy toner ?
    b) próbowałem dostać listwe zgarniającą lecz na razie nie znalazłem gdzie- czy istnieje możliwośc regeneracji tejze listwy i jak to zrobić samemu ?
    c) rozebrałem głowice i wyczyściłem ze starego tonera (podejrzewałem że może założony był niewłaściwy typ tonera), po założeniu nowego pojemnika z tonerem niedrukuje bo nieprzesypało jeszcze tonera z pojemnika - jak to przyśpieszyć ?

Pozdrawiam Szatz
  • REKLAMA
  • #2 1667844
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 832
    Wymień listwę bębna i po sprawie! Nie dostaniesz jej , ale EP-2120/1230/2150 i cała ta seria kartridżówek ma tą samą listwę co EP-70. Dostaniesz ją w ARBIKO w gdańsku, Jest to listwa bębna NOWEGO TYPU !!! Różni się od starego typu wielkością otworów na śruby . Sama wymiana jest dość prosta - uważaj tylko aby nie uszkodzić obudowy od wkładu. Powodzenia !

C.
  • REKLAMA
  • #3 1670222
    szatz
    Poziom 25  
    Dzieki copyman za pomoc . Ta listwa zamienna dotyczy bębnów starego czy nowego typu ? Znasz może jeszcze odpowiedź na punkt c ?
  • #4 1670624
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    Co do c to niewłaściwie rozbierając układ tonerowy można wyłamać trzpień pod kołem zębatym (zresztą sam nieraz pęka podczas pracy) i xero nie zadozuje sobie toneru Nie przyspieszysz procesu dozowania sama powinna sobie po chwili zadozować
  • REKLAMA
  • #5 1671886
    Waldek_j
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    witam

jak dobrze zrozumiałem to wyczysciles wywolywaczkę z developera??
    Musisz w takim razie zaopatrzyc sie jeszcze w deweloper bo na samym tonerze kopiarka nie pojedzie.

pozdrawiam waldek
  • REKLAMA
  • #6 1679413
    szatz
    Poziom 25  
    Tak wyczyściłem całkowicie z wszelkich śladów tonera- bo nie byłem pewny co do jakości poprzedniego. Po włożeniu do ksera założyłem nowy zbiornik z proszkiem lecz jak na razie (zrobiłem ok 200 cykli ) wychodzą białe kartki - prawdopodobnie proszek nie przesypał się jeszcze z zasobnika. Czy muszę podsypać ręcznie czy jest inna możliwość by to przyśpieszyć ?
    Mam jeszcze jeden problem , prawie co kartkę wyskakuje mi jakiś błąd (zacięcie papieru?) i muszę otwierać kserograf by skasować błąd i tak co kartkę - czy to wina czujnika czy coś innego ? Kartka oczywiście wychodzi bez problemu.
  • #7 1680457
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    A developer wsypany? Jak nie ma startera - nośnika to będzie wyrzucać białe kopie.

ps. przydał by mi się eeprom do niej
  • #8 1682635
    szatz
    Poziom 25  
    Wsad do epromu znajdziesz na tym forum sam go ściągnołem. Jak nie znajdziesz to napisz dam ci skrót do strony

Podsumowanie tematu

✨ W kserokopiarce Minolta EP70 pojawia się problem z czarnymi liniami na wydrukach, co sugeruje niewłaściwe zgarnianie tonera przez listwę zgarniającą. Wymiana głowicy na sprawną eliminuje problem, wskazując na uszkodzenie listwy lub niewłaściwy toner. Listwa bębna do EP70 jest trudna do zdobycia, ale kompatybilna z modelami EP-2120, EP-1230 i EP-2150; dostępna jest w firmie ARBIKO w Gdańsku, przy czym nowy typ listwy różni się rozmiarem otworów montażowych. Wymiana listwy jest prosta, lecz wymaga ostrożności, by nie uszkodzić obudowy wkładu. Niewłaściwy montaż układu tonerowego może uszkodzić trzpień pod kołem zębatym, co uniemożliwia prawidłowe dozowanie tonera. Po całkowitym wyczyszczeniu developera i tonera z głowicy oraz założeniu nowego pojemnika z tonerem, kopiarka może przez pewien czas nie drukować (białe kartki), ponieważ proszek nie przesypał się jeszcze z zasobnika; proces ten powinien przebiegać samoczynnie bez ręcznego podsypywania. Brak developera (nośnika) powoduje białe kopie. Dodatkowo pojawia się problem z częstymi błędami zacięcia papieru, mimo że kartka wychodzi bez problemu, co może wskazywać na uszkodzony czujnik. W dyskusji pojawiła się także potrzeba posiadania odpowiedniego oprogramowania EEPROM do EP70, które można znaleźć na forum.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA