logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić radio RM Wilga na nowe częstotliwości?

rafallogi 06 Lut 2003 12:01 5374 10
REKLAMA
  • #1 94761
    rafallogi
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Witam.
    Może ma ktoś sposób na przestrojenie tego "sprzętu"
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 94932
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1173
    Witam
    Masz tu opis:
    C2 68pF zamień na 33pF
    C3 68pF na 33pF
    C6 39pF na 16pF
    C14 27pF na 4,7pF
    Dostroić resztę trymerem C16 i powinno hulać
    Pozdrawiam
    tolo
  • #3 94984
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Życzę sukcesu nie jest to trudne radyjko do zrobienia ,ale o ile mnie pamięć nie myli -występowały w nim czesto problemy ze wzbudzaniem się głowicy. Poznasz to po tym ,że jak dotkniesz anteny ,to znikają niektóre stacje ,albo się pojawiają. Problem ten jest powodowany przez zbyt bliskie sąsiedztwo anteny teleskopowej i układów głowicy ,a co za tym idzie -silne oddziałowywanie na siebie. Pomogło w tym przypadku lekkie stłumienie wejścia antenowego kondensatorem do masy ,przy czym należało go tak dobrać ,aby zbytnio nie osłabic sygnału z anteny ,a jednocześnie wytłumić wzbudzenia -można próbować wartości od 22 do 68pF. Jest też możliwe ,że przy "łagodnie" zestrojonych obwodach rezonansowych ,wspomniane zjawisko nie wystąpi.......
  • REKLAMA
  • #4 94987
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1173
    Ja osobiście przestroiłem kilka takich radyjek metodą opisaną jak wyżej i nigdy nie miałem żadnych problemów może to zależy od odległości poszczególnych stacji radiowych.
  • #5 95066
    Malek
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Witam
    Robiłem tp przestrojenie niedawno , oto opis co zmienić i jak działać:
    C2 z 68pF na 20pF
    C6 z 39p na 16pF (może być 12pF)
    C18 z 120pF na 68pF
    C14 z 27pF na 10 pF ale ja zmieniam na równolegle połączone 8pF i 3,3pF bo lepiej się potem stroi
    A potem stroisz zaczynając od L4,L5 (heterodyna, tak aby trafić w pasmo),
    L3 i L1 na max sygnału. Pomocny może być rysunek płytki, wtedy wywalamy zmieniane elementy a potem od strony druku lutujemy nowe. Z góry jest trochę gęsto i ciężko montować nowe elementy.
    Acha jeszcze jedna ważna uwaga. Często po przestrojeniu zdarza się, że nie bardzo chodzi zakres fal długich. Spowodowane jest to przesunięciem cewki na rdzeniu fwrrytowym (antena AM).
    No i nie bedziesz musiał tłumic sygnału z aneteny :lol:
  • #6 95431
    rafallogi
    Poziom 17  
    Dziękuję bardzo za pomoc i wszystkich serdecznie pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 1061085
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 361
    wykonalem w/g opisu tolo, chodzi slicznie, ale na zewnetrznej antenie, w momencie jak podlaczam jego wlasna teleskopowa nagle zonk. jest zakres od 72-74 starych Mhz, a ponizej przez 4Mhz jest dziura w dodatku buczy z przydzwiekiem, odpycha WSZYSTKIE STACJE, A NA ZAKRESIE PONIZEJ 68 wcale nie ma tych przepisowych stacji tylko z okolo 72Mhz. nie pomaga zmiana kondensatora rownolegego do trymera heterodyny, ani rozginanie cewki heterodynowej.... po zmianie na antene zewnetrzna - kabel 5metrow w piwnicy na wsi- chwyta wspaniale wszystko od dolu do gory zakresu , co jest?????? przeciez nie moge zamiast teleskopowej dolaczac kabla.... :(
  • REKLAMA
  • #8 1061523
    rafallogi
    Poziom 17  
    Może coś nie tak z wartością kondensatorów, które podstawiałeś. Głównie chodzi o ten na samym wejściu. Zmieniłeś obwód rezonansowy anteny. Przeanalizuj wszystko od początku- na spokojnie. :)
  • #9 1062222
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 361
    hm, w/g tolo c2 i c3 zmienia sie oba z 68pF na 33pF, a w/g maleka c2 tylko z 68pF na 20pF, c3 nie ruszany... dodatkowo w/g maleka c18 ze 120pF na 68pF, ale c18 ma inna wartosc i jest wlasciwie poza glowica, natomiast przyjmujac pomylke w numerku, jest w glowicy c10 o takiej wartosci, ale to szeregowa pojemnosc z cewka L6 stanowiaca pulapke, wiec sam nie wiem....zrobie dwa warianty, najpierw zmienie c2 na 20pF, a jesli nie zagra, to przywroce c3 na poczatkowe 68pF, zobaczymy...
  • #11 6862423
    Holy

Poziom 14  
    Ocena: 6
    A oto wartości, które ja wstawiłem i łut szczęścia sprawił, że nie musiałem ruszać cewek ani trymerów. :) Radio grało od razu od 88 do 108 MHz.

C2: 68pF --> 27pF
    C3: 68pF --> 33pF
    C6: 39pF --> 16pF
    C14: 27pF -- 4.7pF

Informacja dla leniuszków - elementy wlutowane w miejsce fabrycznych bez żadnej bebraniny po stronie druku.
    Konto firmowe:
    HOLTECH
    Fabryczna 18 lok. U6, Białystok, 15-483 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.holtech.eu

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia radia RM Wilga na nowe częstotliwości FM (88-108 MHz). Podstawową metodą jest wymiana kondensatorów w obwodach rezonansowych głowicy: C2 z 68pF na 20-33pF, C3 z 68pF na 33pF, C6 z 39pF na 12-16pF, C14 z 27pF na 4,7-10pF, a także ewentualna zmiana C18 z 120pF na 68pF. Po wymianie kondensatorów stroi się trymer C16 oraz cewki L1, L3, L4, L5, aby uzyskać właściwe pasmo i maksymalny sygnał. Problemy mogą wystąpić ze wzbudzaniem się głowicy, objawiające się zanikiem stacji przy dotknięciu anteny teleskopowej, co można złagodzić dodając kondensator tłumiący (22-68pF) do masy na wejściu antenowym. Po przestrojeniu zakres fal długich może działać gorzej z powodu przesunięcia cewek na rdzeniu ferrytowym. Niektórzy użytkownicy zgłaszali problemy z odbiorem na antenie teleskopowej po modyfikacji, natomiast antena zewnętrzna zapewnia lepszy odbiór. Montaż nowych elementów jest utrudniony ze względu na gęstość elementów na płytce. Wartości kondensatorów mogą się różnić w zależności od egzemplarza radia, dlatego zalecane jest dokładne sprawdzenie i ewentualne testy wariantów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA