logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z przełączaniem na gaz w instalacji Landi Renzo LC01

Gausa 01 Sty 2011 19:41 17448 11
  • #1 8944460
    Gausa
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam. Posiadam instalacje Landi Renzo LC01. Zawsze odpalałem na benzynie i czekałem aż reduktor osiągnie temperaturę i powyżej 2000 tys obrotów przełączało na gaz. W pewnym momencie gdy wyłączyłem silnik (na gazie) i po chwili go załączyłem gaz nie chce się włączyć. Dioda od gazu miga i po przekroczeniu 2000 tys obrotów oczywiście przy ciepłym reduktorze nic sie nie dzieje (nie słychać charakterystycznego dźwięku otwierania elektrozaworów). Po sprawdzeniu elektrozaworów na krótko działają. Ten przy reduktorze się otwiera i przy filtrze także. Znalazłem informacje na temat awaryjnego odpalania na gazie poprzez przytrzymanie przełącznika 3 sekundy. Ku mojemu zdziwieniu samochód odpalił na gazie lecz nadal jak go odpalam na benzynie nie chce się przełączyć na gaz. Zachowuje sie tak jakby silnik był zimny i instalacja gazowa nie czyta informacji na temat temperatury. Jaka może być tego przyczyna?. Może komputer lpg zmienił ilość obrotów w których załącza sie gaz?
  • #2 8944961
    kajko2
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam > podam ci w punktach co zrobić przyczyna może być błaha
    1. na reduktorze powinien być taki czujnik temperatury o ile dobrze pamiętam w Landi Renzo różowy ( ja montowałem go na przeciw śruby regulacyjnej ) ale wiele firm przykręca do obudowy sprawdzić trzeba czy nie poluzował się jeżeli przykręcony jest mocno to przeciąć przewód i podłączyć do masy i powinien palić komputer będzie sczytywał 100 stopni
    2. brązowy kabelek sygnałowy podłączony do cewki zapłonowej sprawdzić jego połączenie
    3. sprawdzić przewody masowy przy baterii potrzymanie pamięci i masowy od cewki do komp. gazowego
    napisz jakie auto masz opisałem typowe usterki wadliwy czujnik temp możesz naprawić sam wystarczy jakiś termik i po usterce
    pozdrawiam i szerokiej drogi w nowym roku
  • #3 8945043
    Gausa
    Poziom 10  
    Samochód to Nissan almera n15 1.6 16V. Jutro ten czujnik sprawdzę ale mam pytanie do tych kabli. Gdzie znajduje się dokładnie ten brązowy kabelek i cewka zapłonowa oraz bateria podtrzymania pamięci. Kable mam w otoczce wiec ciężko będzie je rozróżnić.
  • #4 8945338
    kajko2
    Poziom 12  
    bateria to twój akumulator . Cewka zapłonowa to to z którego wychodzą kable do świec zapłonowych z wiązki w w otoczce bedą odchodziły takie cienkie otoczki fi 8-10 do poszczególnych elementów instalacji . Niektórych wersjach nissana na każdej świecy jest cewka wtedy jak staniesz przed autem po lewej stronie silnika będzie wtyczka i gdzieś tam powinny być wpięte przewody od centralki i impulsowy kolory czarny masa czerwono czarny + po włączeniu zapłonu ( mogą być też przy wiązce przy stacyjce )
    i brązowy przy akumulatorze będzie czerwony i czarny
  • #5 8945938
    KS2507
    Poziom 23  
    Ocena: 125
    W N15 16 16V przewód impulsowy od sterownika LPG jest podłączony do aparatu zapłonowego gdyż w nim jest cewka zapłonowa.:D
  • #6 8945992
    kajko2
    Poziom 12  
    to wszystko powinno być pod maską (jeżeli instalator poszedł na łatwiznę )
    i dla ciebie będzie prościej zgadza się w N15 16 16V jest cewka mam takie pytanko czy nie był odłączony akumulator bo wtedy tylko pozostanie jazda w trybie awaryjnym i jazda do serwisu na programowanie sterownika powinien zapamiętać ustawienia ale zdarza się że nie
  • #7 8946756
    Gausa
    Poziom 10  
    Akumulator nie był odłączany. Dzisiaj wsiadłem za kółko by sprawdzić ten czujnik i okablowanie a że miejsce do którego jechałem jest dosyć daleko wiec reduktor się rozgrzał i przełączyło na gaz. Lecz gdy wyłączyłem silnik i odpaliłem ponownie ten sam problem znów nie chce przełączyć na gaz. Sprawdziłem masę przy akumulatorze wszystko gra. Czujnik w reduktorze mam wkręcony pod śrubą do regulacji mieszanki. Odchodzą od niego dwa kabelki jeden jest podłączony do masy (obudowa reduktora) a drugi biegnie do komputera lpg. Chcąc sprawdzić czy to jest wina czujnika mam odciąć ten kabel co biegnie do komputera lpg i podłączyć go do masy?. A w związku z tymi kablami do cewki zapłonowej to nie mogłem ich zlokalizować gdyż okablowanie pod maską jest chaotycznie zrobione 15 tys koszulek i kabli wiec ciężko się zorientować który kabel idzie gdzie a że nie mam zbytnio pojęcia na ten temat postanowiłem tego nie ruszać. Jutro podłącze pod komputer instalacje i zobaczę gdzie tkwi błąd czy w czujniku czy w przewodach czy tez w sterowniku. Jeszcze jedno pytanie. Czy silnikowi szkodzi odpalanie awaryjne na gazie oczywiście na ciepłym reduktorze?.
  • #8 8946849
    KS2507
    Poziom 23  
    Ocena: 125
    Bez obaw możesz uruchamiać awaryjnie na rozgrzanym silniku.
  • #9 8946855
    kajko2
    Poziom 12  
    nie nie szkodzi możesz odpalać bez obawy jeżeli auto odpaliło i przełączyło to problem tkwi gdzieś w kabelkach na pewno pamiętasz z fizyki co się dzieje po podgrzaniu metalu wiec nie będę się rozpisywał rozłącz ten kabelek od czujnika temperatury tak jak piszesz kabel do sterownika i do masy auta nie akumulatora jeżeli usterka ustąpi masz przyczynę jeżeli nie pozostaje zabawa z kablami z tymi co opisałem
  • #10 8946954
    Gausa
    Poziom 10  
    Z tym że jak odpalam na gazie to muszę dodać trochę gazu ale to chyba normalne?
  • #11 8957455
    kajko2
    Poziom 12  
    I jak autko przełącza na gaz
  • #12 8965627
    Gausa
    Poziom 10  
    Problemem jest czujnik na reduktorze. Po podłączeniu pod komputer instalacji temperatura cieczy wynosiła -40 stopni na rozgrzanym silniku. W programie zmiana gazu ustawiona była na temperaturze 20 stopni wyłączyłem to po prostu i teraz zmiana na gaz następuje wyłącznie po osiągnięciu 2000 tys obrotów. Wina leży albo w czujniku albo w okablowaniu ponieważ gdy poruszałem kabelkami temperatura skakała. Natomiast jak teraz ruszam to nic się nie dzieje zostaje to -40 stopni wiec tak jak wcześniej napisałem wyłączyłem tą opcje i zaoszczędziłem wizytę u gazownika. Chciałbym podziękować oczywiście za pomoc bez was ten świat był by trudniejszy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją gazową Landi Renzo LC01 w samochodzie Nissan Almera N15 1.6 16V, gdzie gaz nie przełącza się po uruchomieniu silnika na benzynie. Po rozgrzaniu reduktora, gaz czasami się włącza, ale po ponownym uruchomieniu silnika problem powraca. Użytkownik sprawdził elektrozawory, czujnik temperatury oraz okablowanie, jednak problem wydaje się leżeć w czujniku temperatury, który wskazuje błędną temperaturę -40 stopni. Po podłączeniu do komputera gazowego, zmiana gazu została ustawiona na 20 stopni, co nie działa. Użytkownik planuje dalsze testy z okablowaniem i czujnikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA