logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zestaw AVT 992 nadaje się do sterowania przetwornikiem C/A z TI?

Sebastain 11 Paź 2004 15:51 2223 12
REKLAMA
  • #1 905981
    Sebastain
    Poziom 20  
    Ocena: 58
    Witam.

Chciałbym zmontować przetwornik C/A (oczywiście z TI ) i chciałbym sterować tym urządzonkiem za pomocą jakiegoś mikrokontrolera z wyświetlaczem. Wyświetlacz po to, aby pokazywał np. format sygnału wejściowego i sterowanie za pomocą klawiaturki kilkuprzyciskowej. Używałem już "szukaj" i znalazłem coś o zestawie AVT 992 ale chciałbym spytać czy to coś nada się do takiego zastosowania??
  • REKLAMA
  • #2 906039
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    a)TI nie przysyłają próbek
    b)nie da rady zastosować, bo nie wiadomo jaki przetwornik
    c)może chociaż podasz jakąś nazwę, co się kryje za tą nazwą AVT992, łatwiej przeglądać numery po spisach treści niż kartkować w poszukiwaniu jakiegoś numerku
    d) jako, że nie wiem co to AVT jaki wyświetlacz LED,LCD
    e)jakie zakresy napięć, jakie prądy

Napisz cokolwiek
  • REKLAMA
  • #3 907350
    Sebastain
    Poziom 20  
    Część opisu tego zestawu jest tutaj: www.republika.pl/rejestr/dokumenty/avt992.pdf i dotyczy mikrokontrolerów bascom .
    Próbkę z TI już dostałem, (PCM1930) przełączanie polega na podawaniu stanu wysokiego lub niskiego na odpowiednie nóżki a mikrokontrolerek miałby mi posłużyć do przyełączania przyciksami "chwilowymi" i wyświetalniu parametrów syganłu, oczywiście zdefiniowanych przeze mnie. Np. Podaję sygnał z komputera na wejście1 o parametrach 24bit 96kHz to on mi to wyświetla. Zmieniam na 16bit i znów mi wyświetla.
    Fragmenty porad na temat tego układu są tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic80018.html
    tylko nie wiem czy ten układzik mi wystarczy, czy może jest coś prostszego albo skomplikowańszego??
  • #4 908626
    mzielin
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Czegoś tu nie rozumiem. TI nie ma w ofercie układu PCM1930. Najbliższy "skojarzeniowo" to PCM1803.
    Podaj link do noty katalogowej tego układu, to postaram się pomóc.
  • #5 909373
    Sebastain
    Poziom 20  
    Oj, przepraszam. Pomyliłem symbole. To jest PCM1730 http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/pcm1730.html

Sterowanie tym przetwornikiem mogę ustawić na stałe np. zworkami, lub DIP switchem. (kontrola hardware'owa) tylko chodzi mi o "bajer" w postaci klawiaturki i wyświetlacza. Nie wiem do końca jak to ugryźć a z tego co widzę ten zestaw AVT992 jest trochę za ambitny
  • REKLAMA
  • #6 909433
    Kuba_eM
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Heja!
    Przetwornik o którym piszesz sam nie będzie działał, no chyba, że na wejście dasz mu sygnał np. w formacie I2S lub podobnym (wątpię, żebyś posiadał LECTORa, ale kto wie? :) ). Jeśli chcesz podłączyć go do wyjścia cyfrowego karty muzycznej, DVD CD itp, to musisz dodać odbiornik sygnału S/PDIF (np.: scalaki CS8412, CS8141, itp). Jeśli chciałbyś pobierać dane o parametrach sygnału wejściowego, to dane takie wyciągniesz właśnie z odbiornika. A opcje sterowania i odczytu danych ze scalaków masz dokładnie opisane w ich kartach katalogowych. Poszukaj w sieci schematów DACów audio, popatrz jak to zostało zrobione przez innych.
    Pozdrawiam,
    Kuba[/b]
  • REKLAMA
  • #7 909605
    Sebastain
    Poziom 20  
    Do wejścia będzie podłaczony układ DIR1703 na którego wejściu z kolei będzie przełącznik na bramkach NAND. Przepraszam, za brak tych informacji ale nie wiedziałem, że one takie ważne bedą.
    Ciąg dalszy.
    Mam obudowę od odtwarzacza CD z klawiaturką cyferkową. Chciałem w tę obudowę zapakować cały ten układ a za pomocą klawiaturki wybierać wejścia, przełączać format , restować itp. Chcoiałbym żeby mi to wyświetlało co właśnie wybrałem, jaki format włączyłem (16bit, 24bit LSB, I2S) .
    Tyle, że zielony jestem w uC.
  • #8 909989
    Kuba_eM
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Heja!
    Tu chyba Cię zmartwię: w tak prostym układzie to nie Ty nie będziesz wybierał... no chyba, że będziesz bawił się w zmianę parametrów sygnału wyjściowego w komputerze/CD/DVD. Układ wejściowy odbiornika (poprzez pętlę PLL) najczęściej sam się dostosuje do sygnału wejściowego, a przetwornik najczęściej jest skonfigurowany dla parametrów 24bit.
    Aby mieć możliwość wyboru i zmiany np. częstotliwości próbkowania, powinieneś zastosować konwerter czestotliwości (np. z oferty BurrBrown/Texas Instruments, Analog Devices lub Cirrus Logic/Crystal). Przykłady czegoś takiego są również dostępne w sieci (np.: na diyaudio). To już stosunkowo zaawansowana konstrukcja (choć nie układowo).
    W Twoim przypadku jako odbiornika użyj raczej CS8412/8414 z niego możesz wyciągnąć częstotliwość próbkowania sygnału wejściowego. I opis po polsku chyba był w którejś z EP.
    Pozdrawiam,
    Kuba
  • #9 910051
    Sebastain
    Poziom 20  
    Oj, nie do końca o to mi chodzi. układ juz mam ściągnięty, bardzo fajny, z trzema wejściami 2xcinch i 1xopt.Sygnał z spdif przechodzi przez bramki NAND i idzie na DIR1703. Z niego na PCM1730. Sterowanie tym układem (reset, deemfaza, mute, przełącznik wejść, zmiana formatu z MSB na IIS ) jest zrealizowana na DIP switchach. To mam opanowane. Chodzi mi o to, aby wyeliminować DIPki i wstawić układzik uC do załączania i przełączania wszystkiego. Nie musi rozpoznawać formatu, bo wiem, że to DIR sam zrobi. Chodzi o to, że jak mam ustawione wejście pierwsze to na wyświetlaczu mi napisze np: "wejście 1" a jak wcisnę reset to napisze "reset" na przykład. Proszę, pomóżcie mi z uC a nie z układem przetwornika. Przetwornik to tylko element, którym chcę sterować za pomocą uC a przy okazji się czegoś nauczyć.
  • #10 910110
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Zamiast DIP-Switch można wstawić kilka scalonych switchy 4066, a sterować je albo bezpośrednio z pinów procesora, albo z wyjść zatrzasków np. 74LS377, odpowiednio sterowanych przezeń. Program w procesorze zależny jest od konkretnego schematu i wymaga poświęcenia pewnej ilości czasu. Wyświetlanie też mozna zrobić, tylko też trzeba wiedzieć z jakim wyświetlaczem ma się do czynienia. Reasumując, lektura datasheet-ów wybranego procesora (nadaje się praktycznie każdy, ja tam wole AVR, szybkie i tanie), wyświetlacza, no i opis konfiguracji DIP-switchy jest potrzebna, aby napisać program. To nie tak że klik i jest, nie bardzo rozumiem na czym ta pomoc (nasza ?) miałaby polegać.
  • #11 910150
    Sebastain
    Poziom 20  
    Mam mgliste pojęcie o programowaniu ale wiem na czym polega (Visual Basic :) ) Pooglądałem układ z AVT992 i widze za dużo kombinacji. Ok, jeśli chodzi o układ procesorka chodzi mi o coś takiego: Układ ma 8 wyjść i sterowany jest klawiaturką (8 przycisków) Wciskam przycisk 1 i podaje mi stan wysoki np. na wyjście 1 i pilnuje, żeby na wyjściach 2 i 3 był stan niski, i wyświetla napis "wejście 1" i tak kolejne 2 przyciski. Przycisk 3 to np. deemfaza. Robię "klik" i wyświetla np. 'deem on" i podaje na wyjście 4 stan wysoki. Wiem, że daję sygnał z kompa 24bit a nie z odtwarzacza 16bit to mu wciskam np. przycisk 5 żeby Na wyjsćiach 5 i 6 był stan wysoki i napis " 24bit" . itd. Wiem na czym polega pisanie programu (ale dla komputera, jeszcze nie pisałem dla uC) . mogę oczywiście zrobić to na układach scalonych ale np. za rok wpdnie mi pomysł, żeby dołożyć dekoder AC3 , wtedy przeprogramowuję układzik, dokładam płytkę i dodatkowe wejścia/wyjścia i już. chciałbym, żebyście podpowiedzieli najlepszy typ uC (np. z zestwau AVT992, stamtąd też mogę wykorzystać wyświetlacz. ) no i przykładowy programik, z czym to się je, jak programuje itp.
  • #12 910197
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Jeśli nie wybierasz łatwizny, to polecam assembler jako język, ma najwięcej możliwości, a co do "platformy" aktualnie ćwiczę ATmega8@16MHz, wiec jestem z AVR asm na bierząco i najwięcej mogę poradzić. wyświetlacz z AVT992 to standardowy LCD znakowy. Przykładowe programiki na stronie atmela http://www.atmel.com/dyn/products/app_notes.asp?family_id=607
    Narzędzia :
    http://www.atmel.com/dyn/products/tools.asp?family_id=607
    Jeszcze raz powtarzam, nic konkretnego się nie nauczysz bez przeczytania i zrozumienia paru pdf-ów, no i google też dobra broń... ;)
  • #13 914425
    rtom
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Nie polecam asemblera, jesli jestes zielony w programowaniu, bo sie zniechecisz. No chyba ze ma to byc prosty programik. Przy wiekszych projektach czlowiek po prostu sie gubi. Chyba ze ktos jest starym wyjadaczem co zaczynal przygode z asemblerem, bo nie bylo dostepnych kompilatorow np. C. Pisz w C plus ewentualne wstawki asm.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania zestawu AVT 992 do sterowania przetwornikiem cyfrowo-analogowym TI PCM1730 za pomocą mikrokontrolera z wyświetlaczem i klawiaturą. Autor posiada układ DAC z wejściem SPDIF obsługiwanym przez DIR1703 oraz sterowanie funkcjami (reset, deemfaza, mute, wybór wejść, format danych) realizowane obecnie przez przełączniki DIP. Celem jest zastąpienie DIP-ów mikrokontrolerem, który za pomocą klawiatury będzie przełączał wyjścia sterujące i wyświetlał aktualny stan (np. wybrane wejście, format bitowy, stan deemfazy) na standardowym wyświetlaczu LCD. Wskazano, że sam przetwornik nie rozpoznaje formatu sygnału, a odbiornik SPDIF (np. CS8412) dostarcza informacji o parametrach sygnału. Proponowano użycie mikrokontrolerów AVR (np. ATmega8) z programowaniem w assemblerze lub C, podkreślając konieczność znajomości datasheetów procesora, wyświetlacza i konfiguracji DIP-switchy. Zestaw AVT 992 jest uznany za zbyt skomplikowany do prostych funkcji sterowania i wyświetlania. Sugerowano także możliwość zastąpienia DIP-switchy układami 4066 sterowanymi z mikrokontrolera. Dyskusja zawierała porady dotyczące wyboru języka programowania i narzędzi oraz wskazówki dotyczące implementacji prostego interfejsu użytkownika do sterowania przetwornikiem i wyświetlania statusu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA