logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia obrazu podczas przesyłu dźwieku do telewizora

kukil 03 Sty 2011 19:58 1362 6
REKLAMA
  • #1 8953086
    kukil
    Poziom 10  
    Witam,
    mam podłączony komputer stacjonarny do telewizora zwykłego kineskopowego za pośrednictwem przewodu S-Video/JACK - EURO SCART wszystko ładnie odbiera , lecz kiedy pojawia się fonia to zaczynają się pojawiać zakłócenia w TV w postaci ''falowań'' , jedyne rozwiązanie na to jest ściszenie prawie do zera głośności głównej w systemie i podgłośnienie prawie na maks volume w telewizorze.Dźwięk przesyłany jest dzięki zintegrowanej karcie dźwiękowej.Dodam że problem występuje na każdym telewizorze tego typu.Sprawdzałem czy nie jest to wina przewodu na innym komputerze typu laptop i ten problem nie występuje.Czy ktoś może posiada wiedzę co może być tego przyczyną?

PS.
    Jeżeli potrzeba jakiś informacji to proszę pisać a je dodam bo sam nie wiedziałem jakie informacje mogą być niezbędne by zdiagnozować gdzie leży problem.
  • REKLAMA
  • #2 8953158
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6550
    Przyczyny mogą być dwie - jedną możliwość wyeliminujesz sprawdzając czy problem zniknie po odłączeniu TV od kablówki.
  • REKLAMA
  • #3 8953222
    kukil
    Poziom 10  
    Odłączyłem kablówkę i dalej faluje jak leci dźwięk, jak jest cisza to jest w porządku.
    Jaka jest ta druga możliwość do wyeliminowania ?
    PS.
    Na wszelki wypadek odłączyłem wszelki sprzęt od TV.
  • #4 8953613
    tzok
    Druga możliwość wyeliminowania to porządny kabel EURO z niezależnie ekranowanymi żyłami sygnałowymi.
  • REKLAMA
  • #5 8953706
    kukil
    Poziom 10  
    Mam drugi kabel dobrej jakości na którym wystepuje ten sam problem i jak pisałem wyżej problem nie występuje na laptopie na tych samych kablach i podłączonym do tych samych odbiorników TV.
    Zastanawiam się czy nie jest to wina karty dźwiękowej i czemu jak ściszę głośność w systemie prawie do minimum to nie występuje ten problem.
  • REKLAMA
  • #6 8954033
    tzok
    Bo przy niższym poziomie sygnału audio jest mniejszy przesłuch do toru wideo? Komputer masz podłączony do gniazdka z uziemieniem?
  • #7 8957744
    kukil
    Poziom 10  
    Tak , jest u mnie uziemienie i gniazdko jest do niego podłączone a do tego gniazdka komputer.
    Jest jakieś alternatywne z tego wyjście oprócz tego ściszania volume w systemie a dawanie na maks w TV bo nie za fajny to daje efekt

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zakłóceniami obrazu na telewizorze kineskopowym podczas przesyłania dźwięku z komputera stacjonarnego przez kabel S-Video/JACK - EURO SCART. Zakłócenia objawiają się falowaniem obrazu, które ustępuje po ściszeniu głośności w systemie operacyjnym. Użytkownik sprawdził różne kable oraz podłączenie do innych telewizorów, gdzie problem nie występuje. Sugerowane przyczyny to zakłócenia sygnału audio w torze wideo oraz jakość kabla EURO. Użytkownik potwierdził, że komputer jest podłączony do gniazdka z uziemieniem, ale poszukuje alternatywnych rozwiązań poza regulacją głośności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA