logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę podłączyć głośniki 4Ω do amplitunera ORION DRD-810 RDS?

RobRoy66 04 Sty 2011 10:48 1499 2
REKLAMA
  • #1 8955360
    RobRoy66
    Poziom 10  
    Witam serdecznie wszystkich użytkowników serwisu. Nie dość, że jestem nowy to jeszcze całkowicie zielony(: Do tej pory problemy z bardziej skomplikowanym sprzętem rozwiązywały moje dzieciaki, ale... Kompletuję kino domowe. Mam już całkiem dobre (jak na moje wymogi oczywiście) DVD (DkDigital DVD 226), i chyba niezły amplituner ORION DRD-810 RDS. I tu mały problem: wszystkie wyjścia głośnikowe mają wartość min 8om, a ja namierzam się na zestaw głośnikowy firmy CARBON CR-804, których głośniki frontowe i central mają po 4omy. Czy podłączając te kolumny mogę je uszkodzić? Ewentualnie proszę o poradę, czy kolumny Voice Kraft, seria VK1004 (wybór zapasowy, na wypadek gdyby cena Carbona przekroczyła moje możliwości...) to byłby niezły wybór. Nie jestem zapalonym melomanem, a mój salon nie jest duży (26 m kwadr.)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8955456
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1096
    Kolumn to raczej nie uszkodzisz, ale mogą uszkodzić się końcówki mocy we wzmacniaczu.
    Kolumny mają dwa razy mniejszą impedancję od zalecanej.
    Zasada jest taka, że można do wzmacniacza podłączać kolumny o impedancji zalecanej lub większej, ale nie mniejszej.
  • #3 8955500
    RobRoy66
    Poziom 10  
    wielkie podziękowania dla "kazikszach" . Może moje obawy mogą trochę śmieszyć ale lepiej pytać niż płacić... dzięki
REKLAMA