Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telewizor jak ograniczyć czas oglądania bajek? aktywny filtr

pdusp 04 Jan 2011 13:32 3645 17
    pdusp
    Level 8  
    Witam,
    Dużo wczoraj myślałem o bardzo pomocnym urządzeniu wychowawczym do ograniczania czasu spędzanego przed telewizorem przez dzieci - szczególnie moje jedno :-)

U nas w bloku jest kablówka - czyli jak na razie sygnał analogowy.

Wymyśliłem takie oto urządzenie mikroprocesorowe:
    do kabla tv będzie dołaczany filtr pewnych częstotliwości /na których lecą bajki/
    .
    Mikroprocesor np:8051 odlicza czas, po jego przekroczeniu załącza przekaźnik i częstotliwości bajek są tłumione, po następnym okresie dozwolonym, przekaźnik się otwiera i znów można oglądać bajki. To będzie naprawdę dobre dla zdrowia psychicznego naszych milusińskich.

Jak Wam się podoba mój pomysł?

Czy jest to wykonalne?
    Czy są wogóle takie filtry cząstotliwości/kanałów?

Myślałem też nad pobraniu częstotliwości z głowicy przez magistralę I2C ale moja znajomość tych zagadnień jest nie wystarczająca. Innym rozwiązaniem byłoby śledzenie sygnałów przekazywanych przez pilot i automatyczne przełaczanie kanałów - ale ze względu na obejścia nie brałem go pod uwagę.

Pozdrawia i dziękuje za przeczytanie posta
    Piotr

Polecam stronę KRD
    kreslarz
    Level 35  
    pdusp wrote:

Mikroprocesor np:8051 odlicza czas, po jego przekroczeniu załącza przekaźnik i częstotliwości bajek są tłumione, po następnym okresie dozwolonym, przekaźnik się otwiera i znów można oglądać bajki.

Rozumiem z tego, że tłumione są tylko częstotliwości bajek, a inne programy działają normalnie? O to chodziło?
    Istnieją filtry pasmowozaporowe o tłumieniu rzędu 20 dB strojone w całym paśmie UHF. Można dla polepszenia efektu włączyć takie 2 filtry szeregowo. Da się teoretycznie stworzyć układ włączający taki filtr w tor antenowy odbiornika. Jeżeli kanał z bajkami jest tylko jeden, to nie ma problemów. Przy ich większej ilości układ zacznie się rozbudowywać. Te filtry nie stroją na tyle ostro, żeby wyciąć jeden konkretny kanał. Kanały sąsiadujące również doznają degradacji sygnału. Zamiast budować układ mikroprocesorowy, prościej włączyć jako sterownik zegar sterujący typu wtyczka - gniazdo do kupienia za kilkanaście zł w marketach.
    Dreamer93
    Level 14  
    Jest lepszy sposób - pilot na szafę.
    pdusp
    Level 8  
    Dziękuje,
    to ma być takie urządzenie do wprowadzenia bezinwazyjnej dyscypliny.
    Nie chcę całkowicie odłaczać jej od bajek, ale sami pomyślcie - bajki lecą całą dobę, dużo jest naprawdę fajnych, ale nei na tym polega życie.

Zabranie pilota jest ok. ale wywoła duży protest. Ja sam też lubie pooglądać TVN Biznes wiec całkowicie z TV nie chcę rezygnować.

Najlepiej byłoby po 30 minutach roztroić jej pasmo i limit bajek na dzień zakończony.

Prosze powiedzcie mi gdzie mozna kupić taki selektywny filtr?

Pozdrawia
    Piotr
    Qujav
    Level 22  
    Kolego, takie pytania to nie w tym dziale.
    Qujav
    Level 22  
    Temat został już przeniesiony, z działu DIY- Konstrukcje i usunięty ze strony głównej. Pozdrawiam i prosze o rozmowy na temat.
    MoniTOX
    Level 26  
    Wystarczy zwykłą czasówka w gniazdko, ustawiasz czas np do 21.00, i wyłączony np do 8.00.
    kreslarz
    Level 35  
    Cała sprawa z filtrami dotyczy oczywiście transmisji analogowej. Jeżeli odbierasz np. kablówkę przez dekoder (Set-top-box), to nic nie wymyślisz, bo "wycinając" częstotliwość na której są emitowane bajki, kasujesz zawartość całej "paczki" programów nadawanych na tej częstotliwości. Bywa, że jest to 8 - 12 programów, w zależności od zastosowanej kompresji cyfrowej.
    Filtry są tutaj: Link.
    Tłumienie tego filtra to 25 dB, ale zbocza nie są zbyt strome, więc "strefa cienia" jest dla 4 kanałów. Czyli, jeżeli np. bajki są na kanale 37, to od 35 do 39 będzie "posprzątane". Istniejące tam programy będą odbierane słabo, z szumem, lub wcale. Jeżeli Twój TV Biznes sąsiaduje kanałowo z bajkami, to niestety nie pooglądasz.
    Musisz przede wszystkim sprawdzić na którym kanale "lecą" bajki. Jeżeli jest to zakres kanałów 21 - 69, to OK, jeżeli w innych kanałach {1-12, lub kanały specjalne), to jest problem, gdyż filtry trzeba indywidualnie zamawiać na określony kanał. Można zamówić np. tu: Link, lub tu: Link.
    Filtry wykonywane na zamówienie są droższe, ale zapewniają lepsze tłumienie w paśmie zaporowym, a także większą stromość zboczy niż filtry strojone śrubokrętem, co umożliwia (teoretycznie) wycięcie tylko jednego kanału.
    xamrex
    Level 28  
    Przepraszam za off topic, ale gdybym ja był dzieckiem, i po 30 minutach przestałoby mi łapać kanał z bajkami, to przełączyłbym na inny, i co chwilkę sprawdzał czy ten kanał (gdzie lecą bajki) nie jest już dostępny.... a że kanał z bajkami wróciłby dopiero następnego dnia, to oglądałbym sobie inne kanały (Może sport czy coś w tym rodzaju)

Chodzi mi o to, że wydaje mi się, że jeśli dziecku przestanie nadawać jeden kanał z bajkami, to chyba zacznie oglądać inne kanały... (niekoniecznie z bajkami)
    Ale to chyba zależy od dziecka. Może chodź w to wątpię, Twoje dziecko po przestaniu "działania" kanału z bajkami po prostu wyłączy TV.
    pdusp
    Level 8  
    MoniTOX wrote:
    Wystarczy zwykłą czasówka w gniazdko, ustawiasz czas np do 21.00, i wyłączony np do 8.00.

Dziekuje, tez o tym myslałem, ale idea jest inna: wybrany kanał ma być dostępny przez ileś minut w ciągu doby, licznik zlicza a po przekroczeniu blokuje.

Dodano po 7 [sekundy]:

MoniTOX wrote:

Dziekuje, tez o tym myslałem, ale idea jest inna: wybrany kanał ma być dostępny przez ileś minut w ciągu doby, licznik zlicza a po przekroczeniu blokuje.

Dodano po 5 [minuty]:

xamrex wrote:
    Przepraszam za off topic, ale gdybym ja był dzieckiem, i po 30 minutach przestałoby mi łapać kanał z bajkami, to przełączyłbym na inny, i co chwilkę sprawdzał czy ten kanał (gdzie lecą bajki) nie jest już dostępny.... a że kanał z bajkami wróciłby dopiero następnego dnia, to oglądałbym sobie inne kanały (Może sport czy coś w tym rodzaju)

Są takie kanały bajkowe od których trudno się oderwać, jedno się kończy a zaraz druga bajka całkiem fajna zaczyna. Przełączenie na "sport" szybko znudzi dzieciaka.
    Nad planem bajek pracują prawdziwi fachowcy od marketingu i prania mózgu - a ten timer to taki mój pokojowy protest.
    Całkowite wyłączenie kanałów też nie jest do końca fair.
    Pozdrawia
    Piotr

Polecam stronę KRD
    Dar.El
    Level 41  
    Witam
    Zrób licznik godzin na "kartę". Na karcie dziecka będzie 1h na dobę i uP nie pozwoli włączyć telewizora na dłużej. Dziecko uczy się wtedy wyboru tylko najlepszych bajek. Ty będziesz miał kartę 24h, więc będziesz mógł oglądać ile chcesz. Karta to jakaś wtyczka z małą pamięcią I²C w której będą odpowiednie informacje dla mikrokontrolera zamontowanego w telewizorze, który steruje włączaniem.
    pdusp
    Level 8  
    Pomysł z kartą jest genialny! i nie ma znaczenia czy sygnał będzie analogowy czy cyfrowy.
    Wiem co zrobie, uzyje jakiegoś starego PDA z wyjściem na RS232 i napisze sobie prosty program. Program dla 8051 wcale nei byłby prosty, musi przez cały czas pracować licznik minut, kasować się o północy itd.

Moze ktos słyszał o gotowym rozwiązaniu? pod jakim hasłem szukać takiego urządzenia? google: kontrola dzienna czasu pracy urządzenia?

Pozdrawia
    Piotr

Polecam stronę o KRD
    dondu
    Moderator on vacation ...
    Kiedyś czytałem o fabrycznym wyposażeniu telewizora w funkcję blokady którą realizowano programowo - niestety nie pamiętam producenta i typu. Tego nie dało się przeskoczyć - hasło do ustawień i po sprawie.

W tunerze satelitarnym mam funkcję blokującą dostęp do kanałów poprzez hasło - to dawało mi pewną kontrolę.

Są też takie urządzenia: http://screenblock.com/howdoes.htm

Może dasz radę wcisnąć do odbiornika mały układ odcinający zasilanie + dioda do odbioru podczerwieni + programik rozpoznający przesyłany przez pilota kod i hulaj dusza - blokujesz, odblokowujesz, może sam się uzbrajać po czasie + bateryjne podtrzymanie bo dzieciaki lubią kombinować :D

A jeżeli jeszcze zablokujesz komputer jakimś programem ograniczającym dostęp, liczącym godziny itp to dzieciaki będą zmuszone do zabawy w tradycyjny sposób - klocki, lalki - ach jak to było fajnie być dzieciakiem :D

Ale i tak najważniejsze jest poświęcanie swojego czasu dzieciom (co nie zawsze niestety jest możliwe) lub organizowanie im czasu w inny sposób.
    kred
    Level 20  
    Proszę Was, może lepiej z dzieckiem trochę posiedzieć i pokazać inne możliwości niż telewizor zamiast cudować z super filtrami na antenę.
    lancet
    Level 16  
    Witam. Najlepszym dla dziecka filtrem połączonym z mikroprocesorem jest jego rodzic. Trzeba być po prostu konsekwentnym.

Sukcesów życzę - Andrzej.
    WV
    Level 16  
    Widzę że jest nas wielu.
    Moje dziecko ciągle na you tube ogląda te same bajki.
    Dziś dzieci są cwańsze od rodzicó, najlepszy sposób to zabrać ich na basen czy pograć w piłkę.
    Może jak coś zobaczy ciekawszego to przestanie.
    Jeśli chodzi o projekt to ciągle mnie zastanawia czemu dzieci zawsze odwracają gowę przy reklamach, czasem nic nie mówią a oni wiedzą że będzie reklama.
    pdusp
    Level 8  
    Do ograniczenia korzystania z komputera w tym z youtube.com jest dostepny program za 29$ który wylogowuje uzytkownika i blokuje go na jakiś czas. Z telewizorem jest gorzej.