logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do zliczania czasu połączenia z internetem i ustawiania limitów dziennych

ark 24 Kwi 2013 10:51 6747 18
REKLAMA
  • #1 12233718
    ark
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam .Od kilku dni szukam programu który by zliczał czas połączenia komputera z internetem .Chcę taki program zainstalować na komputerze dziecka żeby mieć kontrolę nad czasem spędzonym w sieci i aby dzieciak też wiedział ile czasu już jest w sieci .Dobrze by było aby program miał możliwość ustawienia limitu dziennego np.2godz. i rozłączał kartę sieciową .
    Komputer dziecka łączy się poprzez kartę WiFi z ruterem a ten z modemem Vectry.
    Mam już program Norton Family ale ten zlicza całkowity czas korzystania z komputera a nie połączenia, a mi zależy na czasie korzystania z sieci
    Czy istnieje coś takiego ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12233817
    ark
    Poziom 12  
    To są straszne kombajny a mi potrzeba czegoś prostego .w stylu zegara odliczającego czas połączenia z internetem i ewentualnie powiadomienia o zbliżającym się końcu limitu dziennego połączenia . Z tego programiku ma głównie korzystać dziecko z podstawówki i nauczyć się racjonalnie wykorzystywać czas spędzony w sieci
  • REKLAMA
  • #5 12234268
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 12234286
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Ocena: 124
    Rozwiązanie już zostalo Ci podane.
  • #7 12234301
    ark
    Poziom 12  
    PeteSh napisał:
    Może coś z tych: Beniamin i ten: Strażnik Ucznia.

Tych już próbowałem ale one liczą całkowity czas włączenia komputera a nie połączenia z internetem
    A może jest coś takiego co liczy czas używania Firefoxa , gg itp
    Znalazłem też NetWorx 5.2.7 ale on też liczy całkowity czas pracy karty sieciowej

Co do kolegi sławek_ko CMD to wiem że to konsola ale reszty nie kumam
  • #8 12234609
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    ark napisał:
    Tych już próbowałem ale one liczą całkowity czas włączenia komputera a nie połączenia z internetem

Możesz zdefiniować różnicę? W jaki sposób komputer pod włączeniu jest odłączany od Internetu? Jeśli komputer nie jest fizycznie odłączony (kabel) lub na poziomie sterowników karty sieciowej, ewentualnie blokowany na poziomie protokołów (np. na routerze), to jest połączony z Internetem.

ark napisał:
    A może jest coś takiego co liczy czas używania Firefoxa , gg itp

Korzystanie z Internetu to nie tylko Firefox i Gadu-Gadu. w tych "itp" mieści się mnóstwo programów, choćby zamienników wyżej wymienionych. O programach działających w tle nawet nie wspomnę. Jak sobie wyobrażasz zliczanie czasu pracy tych wszystkich programów?

Co tak naprawdę chcesz osiągnąć? Nie wiem czy dobrze się domyślam, korzystanie z komputera bez Internetu jest dobre, ale z Internetem to już be?
  • #9 12234699
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 12234706
    MrDoimer
    Poziom 38  
    slawek_ko napisał:

Takie rzeczy są wbudowane w system Win 7 Win 8
    Jest parę programów które pozwalają na dostęp "dziecka"do komputera
    W określonych godzinach.
    W określonym czasie.

Są ale nie ma czegoś takiego jak chce autorka.

Tj. licznik korzystania z internetu ;)
    Jak wyżej już wspomniano - komputer ciągle jest podłączony do sieci ;)
  • #12 12234729
    MrDoimer
    Poziom 38  
    slawek_ko napisał:

I to też nie ma?

Ale że co niby ?

Przecież było już pisane :
    PeteSh napisał:
    Jeśli komputer nie jest fizycznie odłączony (kabel) lub na poziomie sterowników karty sieciowej, ewentualnie blokowany na poziomie protokołów (np. na routerze), to jest połączony z Internetem.

PeteSh napisał:

Korzystanie z Internetu to nie tylko Firefox i Gadu-Gadu. w tych "itp" mieści się mnóstwo programów, choćby zamienników wyżej wymienionych. O programach działających w tle nawet nie wspomnę. Jak sobie wyobrażasz zliczanie czasu pracy tych wszystkich programów?

Więc czas korzystania z internetu byłby zliczany no-stop.

Dodano po 1 [minuty]:

Pozatym w tym programie można jedynie kontrolować czas spędzany przy komputerze a nie w sieci.
  • REKLAMA
  • #13 12234749
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 12234758
    MrDoimer
    Poziom 38  
    slawek_ko napisał:
    Wszystkie podane programy to potrafią.

Potrafią rozłączyć internet po XX godzin korzystania z komputera.
    Gdyż jeszcze raz powtarzam - komputer jest non-stop połączony z internetem.
  • #15 12234791
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 12235492
    ark
    Poziom 12  
    Widzę że chyba nie ma takiego programu który by monitorował czas spędzany w sieci przez moją pociechę .
    Wszystkie programy jakie testowałem mają możliwość monitorowania oraz powiadamiania o czasie od zalogowania (startu systemu) a nie o to mi chodzi.
    Komputer na stałe jest podłączony do sieci .

A może jest jakiś program który by był w stanie monitorować czas pracy aplikacji wtedy bym miał możliwość np dodania do monitorowania FF GG i itp .To by sprawę załatwiło .Nie chcę ograniczać czasu korzystania z komputera dziecku ponieważ jest on potrzebny np do nauki czy pisania wypracowań .Ale chcę aby przydzielony czas np 2godz dziennie dostępu do sieci dzieciak spożytkował na zabawę, komunikatory i pomoce w nauce i sam sobie ma to rozplanować ile mu trzeba na informację a ile na zabawę .
    To przecież by była świetna lekcja samodzielności i planowania
  • #17 12236668
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    ark napisał:
    A może jest jakiś program który by był w stanie monitorować czas pracy aplikacji wtedy bym miał możliwość np dodania do monitorowania FF GG i itp .To by sprawę załatwiło

I jak program Ci pokaże że FF był używany przez 2 godziny oraz GG było też używane przez dwie godziny to Ci wyjdzie, że dzieciak siedział przy komputerze 4 godziny. A jak będziesz w ten sposób monitorował większą ilość programow, to Ci jeszcze fajniej wyjdzie.

Ile lat ma dziecię?
  • #18 12236785
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    ark napisał:
    Nie chcę ograniczać czasu korzystania z komputera dziecku ponieważ jest on potrzebny np do nauki czy pisania wypracowań.

Przecież to właśnie Internet jest nieograniczoną skarbnicą wiedzy przydatnej w nauce. Co więcej, umiejętność wyszukiwania w Internecie potrzebnych informacji jest już edukacją samą w sobie. Nie da się oddzielić przydatności komputera w edukacji od dostępu do globalnej sieci. No chyba że żyjesz w epoce, gdy edukacja sprowadzała się do uruchomienia prymitywnego programu edukacyjnego z płyty włożonej do napędu oraz do użycia edytora tekstu w celu napisania wypracowania.
  • #19 12237587
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje programu do monitorowania czasu połączenia z internetem na komputerze dziecka, aby kontrolować czas spędzany w sieci oraz ustawić dzienne limity, np. 2 godziny. Wskazano kilka programów, takich jak NetLimiter, Net Nanny, Beniamin i Strażnik Ucznia, jednak wiele z nich zlicza całkowity czas korzystania z komputera, a nie tylko czas połączenia z internetem. Użytkownik preferuje prostsze rozwiązania, które mogłyby informować o zbliżającym się końcu limitu. W dyskusji poruszono również kwestie związane z monitorowaniem aplikacji, takich jak Firefox i Gadu-Gadu, oraz potrzebę edukacji dziecka w zakresie racjonalnego korzystania z internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA