logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB Onwa - Jak podłączyć mikrotelefon Radmora do wtyczki DIN?

Janooo 12 Paź 2004 10:39 6621 15
REKLAMA
  • #1 907512
    Janooo
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.
    dostałem to radyjko bez mikrofonu. Chciałbym podłączyć mikrotelefon radmora, ale nie wiem jaki jest rozkład na wtyczce DIN. Jakby ktos miał rozpiskę to z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 908561
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Wkładasz wtyczkę do gniazda i patrząc od strony końcówek lutowniczych tej wtyczki po kolei zgodnie z kierunkami wskazówek zegarka od wycięcia masz:
    1=masa
    2=mikrofon
    3= wolny
    4=RX
    5=TX
  • #3 1414610
    chiken
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    nie bede zakladal nowego tematu a mam podobna sprawe.
    mam Onwe Turbo bez gruchy i zakupilem takowa nieorginalna na wolumenie i mam problem z podloczeniem do wtyczki. moja grucha ma inne kolorki niz sa podawane na forum. (kabelki niebieski, zolty,czerwony i masa) gdzie co mam podlaczyc ? masa do 1 czy do czegos innego bo w innym temacie widzialem inny uklad wiec juz sam nie wiem
    dziex
    pozdro
  • REKLAMA
  • #4 1415163
    airacobra
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    chiken napisał:
    Witam
    mam Onwe Turbo bez gruchy i zakupilem takowa nieorginalna na wolumenie i mam problem z podloczeniem do wtyczki. moja grucha ma inne kolorki niz sa podawane na forum. (kabelki niebieski, zolty,czerwony i masa) gdzie co mam podlaczyc ? masa do 1 czy do czegos innego bo w innym temacie widzialem inny uklad wiec juz sam nie wiem
    dziex
    pozdro

Tak masz to podłączyć :
    Niebieski = RX(odbiór) do 5
    Czerwony= TX(nadawanie) do 3
    Żółty=Mikrofon(audio) do 4
    Oplot=MASA(GRD) do 1

Pozdrawiam
  • #5 1415600
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Pamiętaj że w Onwie Turbo idzie mikrofon dynamiczny. Sprawdź, czy w tej Twojej gruszce nieoryginalnej nie siedzi czasami elektret.
  • #6 1415742
    adas_ppp
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    W onwie turbo dynamiczny ??? Od kiedy ???
  • #7 1415817
    albino
    Poziom 24  
    Ocena: 95
    w orginalnej gruszce onwy turbo jeszcze jest przelacznik kanalow pin2(bialy)
  • #8 1416158
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 371
    Witam. Jesli idzie jakieś U do przełącznika kan, to czy można by je wykorzystać do zasilania wzmocnienia na elektrecie? Bo chyba tam jest cos koło 8V.

Pozdrawiam Sadek
  • REKLAMA
  • #9 1416198
    yes2mike
    Ocena: 320
    Jezeli w ogole cos idzie na przelaczniki, to sa to tak male napiecia, ze nie masz szans na ich uzycie do czegokolwiek.
    W kablu jeden przewod jest wolny, wiec nim mozesz smialo puscic napiecie zasilajace elektreta.
    Ocvzywiscie mowie o mikrofonie bez przelacznikow kanalow.
  • REKLAMA
  • #10 1416917
    chiken
    Poziom 11  
    airacobra napisał:
    chiken napisał:
    Witam
    dziex
    pozdro

Tak masz to podłączyć :
    Niebieski = RX(odbiór) do 5
    Czerwony= TX(nadawanie) do 3
    Żółty=Mikrofon(audio) do 4
    Oplot=MASA(GRD) do 1

Pozdrawiam

wszystko podlaczone wedlug schematu i jak CB chodzi to jest tylko szum i nic nie slychac. jak wcisne gadajke zeby mowic to prawidlowo przerywa. czemu nic nie slychac
    pozdro
  • #11 1417030
    yes2mike
    Ocena: 320
    Widocznie masz niewlasciwa wkladke mikrofonowa... albo cos namieszales.
  • #12 1417479
    chiken
    Poziom 11  
    co moglem namieszac jak podlaczylem tak mi podaliscie ? moze jakies sugestie nad rozwiazaniem tego problemu?
  • #13 1417856
    orcan.bp
    Poziom 14  
    Ocena: 92
    Jest prosty sposób na sprawdzenie mikrofonu. Możesz podłączyć dodatkowy głośnik do wyjścia PA a radyjko przełączyć na PA i wtedy sygnał z mikrofonu będzie słyszalny na głośniku. Nie jestem pewien czy onwa turbo ma PA ale jest też drugi sposób a mianowicie sygnał RX to jest nic innego jak jeden styk głośnika który przy odbiorze jest zwarty do masy a przy nadawaniu jest od masy odłączony. Tak więc podłącz na sztywno Rx do masy i wtedy przy naciśnięciu przycisku nadawania będziesz słyszał dźwięk dochodzący z mikrofonu.
    Pozdrawiam
  • #14 1419283
    Sady
    Ocena: 371
    No U dochodzące do przełącznika to 8,2V, ale kwestia tego typu, czy można je tak obciążyć.

Pozdrawiam Sadek
  • #15 1420088
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Sady napisał:
    No U dochodzące do przełącznika to 8,2V, ale kwestia tego typu, czy można je tak obciążyć.

Pozdrawiam Sadek

Napięcie to pewnie pochodzi z linii TX którą przy nadawaniu łączy się do masy więc nie da się napięcia wykorzystać z wiadomego powodu. Do przełączania kanałów to napięcie z linii TX jest często wykorzystywane w CB z "kanałami w mikrofonie".
  • #16 1421420
    andrzej turko
    Poziom 1  
    Mam podobny problem z Albrechtem ts120a/f.
    Zwroc uwage na fakt ze do mikrofonu radmora potrzebne jest tez zasilanie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia mikrotelefonu Radmora do gniazda DIN w radiotelefonie CB Onwa, w szczególności modelu Onwa Turbo. Standardowy rozkład pinów wtyczki DIN to: 1 - masa, 2 - mikrofon, 3 - wolny, 4 - RX, 5 - TX. W przypadku nieoryginalnych mikrofonów z różnymi kolorami przewodów (np. niebieski, żółty, czerwony, oplot) zaleca się podłączenie: niebieski do RX (pin 5), czerwony do TX (pin 3), żółty do mikrofonu (pin 4), oplot do masy (pin 1). W Onwa Turbo stosowany jest mikrofon dynamiczny, co może powodować problemy z kompatybilnością z elektretowymi mikrofonami nieoryginalnymi wymagającymi zasilania. W oryginalnym mikrofonie Onwa Turbo występuje przełącznik kanałów na pinie 2 (biały przewód). Napięcie około 8V na przełączniku kanałów jest zbyt niskie do zasilania wzmacniacza elektretu, dlatego do zasilania mikrofonu elektretowego można wykorzystać wolny przewód w kablu. Problemy z brakiem dźwięku lub szumem mogą wynikać z nieprawidłowego podłączenia lub niekompatybilności mikrofonu. Proponowany test działania mikrofonu to podłączenie głośnika do wyjścia PA i przełączenie radia na tryb PA lub zwarcie RX do masy podczas nadawania, co powinno umożliwić odsłuch sygnału mikrofonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA